Mustigt rött vardagsvin från Spanien, Cap de Ruc

Montsant är ett område i kommunen Tarragona söder om Barcelona, alldeles i närheten av det världsberömda vindistriktet Priorat.

I Spanien heter kvalitetscertifieringen D.O., Denominació d’Origine och för vinerna i Montsant är statusen förhållandevis ny då den bara funnits i cirka 10 år. Att få en klassificering som garanterar ursprung och stil betyder mycket för områdets producenter. Det blir bland annat lättare att sälja vinerna.

Det som är extra intressant med Montsant är att vinodlingarna funnits sedan mycket länge och därmed är både kunskap och erfarenhet när det gäller vinframställning inte direkt något nytt. För alla vinälskare som uppskattar vinerna från Priorat är inside-tipset att vända blicken mot D.O. Montsant.

Till del är stilen densamma eller i alla fall påminnande om på prioratvinerna, men prisbilden är en helt annan och närapå halverad.

 

Cap de Ruc 2012 (4280), Celler Ronadelles, Montsant Spanien, 81 kr
Fullmatat vin med distinkta tanniner, en bra portion fruktsyra. Smakrik, med inslag av fat, katrinplommon, svarta oliver, körsbär och choklad.
Förslag att äta till: Helgrillade lammracks med vitlökspotatis och rostade grönsaker.

Passar alla som vill smaka av ’mycket’ vin, gör sig även bra efter middag som ’ett glas rött’.
Betyg: 3+

För alla tips i veckans #vinköplista 3, är du välkommen att besöka Vinbanken.

 

Trevlig helg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>