En dessert utan ost är en skönhet som saknar ett öga

Ost och vin i kombination är när man väljer ‘rätt’ en svårslagen höjdpunkt i en måltid. Många av mina vänner väljer hellre ost framför dessert och hursomhelst, vinet kan passa båda. Beroende på vilken typ och vinsort det är såklart.

För röda viner som generellt är mer ‘svårkombinerade’ till ost än vad man kan tro är ett trick att ta hjälp av vinets ursprung. I samma trakt som vinets ursprung tillverkas säkerligen även ost och att dessa två inte skulle passa bra tillsammans är så gott som osannolikt.

Apropå passa bra ihop kan många även tycka det vara knepigt med vin och mat i kombination. Därför publicerar Vinbanken sedan några månader ett måndagstips, som bygger på kombination. Kolla gärna in förslagen är det så att du inte sett dem än.

Måndagsmatchen är alltså ett vin vi valt, och som Karin sedan kombinerar till ett recept. Matchat och klart blev såklart inspiration till rubriken #måndagsmatchen eller som man också kan säga, ett mål för dig, matchat och klart.

I måndags lyfte just Måndagsmatchen ett mycket exklusivt samt speciellt vin från en liten region i norra Italien med namn Valtellina. Den blå druvan är här, precis som i Piemontes ädla Barolo och Barbarescoviner, nebbiolo. Skillnaden är att i Valtellina kallas sorten för chiavennasca, således ‘same same but different’. Ni vet plats, miljö, topografi, jordmån, klimat, temperatur, nederbörd och inte minst – människor, som gör skillnad.

Vardagsvinet (billigare) hos producenten Nino Negri heter Le Tense Sassella 2010 (32341), 119 kr som också är ett vin jag rekommenderar då det liknar få andra och har en hel skopa örtig, rödfruktig och behagligt stram personlighet i en snyggt förpackad ‘kropp’ (jaja, vinbeskrivningar ohå la la..)

Från Piemonte väljer jag just nu annars Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2010 (7306), 141 kr. Smaken är kärnig, stram av nypon och läder och sådär otroligt god med en lätt torr känsla som gör vinet alldeles strålande bra ihop med mat, gärna stek, ragu eller gryta.

Så, apropå att det är onsdag tänker jag på ost (häpp-en anledning så god som någon). Men kanske är det för att jag precis tagit emot två 8 kilos ostar, en Peccorino och en Parmesan som ska åka med mig på mässa till Karlstad imorgon och nebbiolovin kan smaka utmärkt, ja som en hel måltid till någon av ovanstående m du inte glömmer olivolja och vitt bröd.

Annars smakar nebbiolovin utmärkt bra till en halvhård alpost som Fontina (i Sverige kallad för kittost) eller lufttorkade charkuterier med smak av örter…hmm….läckert!

Un dessert sans fromage est une belle à qui il manque un œil,  ”En dessert utan ost är en skönhet som saknar ett öga”, - Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826)  som skrev Physiologie du goût (Smakens fysiologi).

I helgen är det ostmässa i Stockholm, på Nordiska Museet.

Och det är Vin och Delimässa i Karlstad, där Vinbanken ska ställa ut. Har du vägarna förbi – kom och säg hej!

Du kan även vara med och tävla om en Parmesanost om 2,5 kg som vi fått av internetbutiken Passione Italiana, utvalda delis levererade direkt till din dörr.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>