Brumont tar inga genvägar men är ändå först

De är inte många men de finns. Vinproducenterna det talas allt mer om är dom som arbetar med naturen och Alain Brumont är en av dem. Anledningen till det accelererande ”bruset” är lika självklar som logisk.

Brumont gör vin, som vilken annan jordbruksprodukt som helst och på ett sätt som sker i samklang med naturen. Dra dig till minnes hur man brukade jorden förr, odlingen bedrevs som i ett kretslopp av multikultur i stället för dagens mer vanliga monokultur.

Att odla vin i växelbruk fungerar förvisso inte annat än för det som kan växa mellan vinraderna men vissa vinodlingar kan ändå vara ett med naturen. Vingårdslägena ligger där de passar in helt enkelt som mellan skogsdungar av löv- respektive barrskog, vägar, berg och sten, bostäder och kohagar. Odlingarna är integrerade.

Motsatsen är mono som är odling av ett växtslag. Bra exempel i Sverige är energiskogens utbredning – lönsamt förvisso men förmodligen i ett ytterst kortsiktigt perspektiv då en urlakning av jorden och den naturliga miljön leder till brist, av något slag.

Alain Brumont är vinbonde (inte vinproducent om man ska vara ordmärkare) för att han från dag ett i sitt yrkesliv, tidigt 80-tal, arbetat i och med naturen – för att göra vin. Ambitionen var också, från första början, att bli bäst i sin gren vilket i Brumonts fall är vin, vita och röda, från det okända distriktet Madiran i Frankrike. Nu gillar han speciellt en sort som heter tannat. Vinerna är röda, täta och kärva som unga.

I Madiran, på utlöparna av Pyrenéerna kan Brumont och många av traktens vinodlare arbeta förhållandevis ostört från vinvärldens allt mer uppskruvade tempo. På de två vinslotten, Château Bouscassé och Château Montus och de många hektar som ingår i ägorna är man nästintill självförsörjande.

Förutom druvor odlas även vete, grönsaker och frukt och man håller höns, ankor (anklever är poppis i trakten), kor och hästar. Personalen på de två slotten äter gemensam lunch, varje dag och allt som serveras är producerat på gården.

Det är ett fascinerande sätt Alain Brumont arbetar på och det ligger i tiden nu när snacket om EKO-certifieringars nödvändighet lyfts fram som det enda rätta sättet att göra vin på.

Alain Brumont har varit med ett tag och han är lugn, polletten om ”hur man ska göra bra vin” verkar ha trillat ned hos den unga generationens vinmakare, säger han.

Prova
Vita: La Gascogne Gros Manseng Sauvignon Blanc 2014, 85 kr
Röda: Château Bouscassé 2009 byter snart årgång till 2010, 125 kr

Nyhet (strålande bra!) i dag på bolaget:
Château Montus (95068) och Château Montus Cuvée Prestige (95069)

Fler toppviner för alla vinälskare att ha i åtanke är Château Bouscassé Vieilles Vignes, och kronan på verket, det fullkomligt grymma vinet La Tyre.

Läs mer om nya viner i februari eller se veckans fyra tips (har lagt till två boxviner i dag) i Vinköplistan, på Vinbanken.

Trevlig helg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>