Goda bubblor

Champagne eller mousserande? Nu är champagne ett mousserande vin, däri ligger således ingen oklarhet. Men alla mousserande viner är inte champagne!

Champagne är ett vindistrikt i Frankrike och ett vin, champagne. Och få andra ursprungsbeteckningar är lika övervakade och värnade. Ve den som ens närmar sig att kalla sin klädesbutik för Champagne (fanns tidigare i Stockholm men fick ”byta” namn) eller skriva ut ”vinet gjort enligt champagnemetoden” på etiketten. Traditionella metoden är OK. Striderna har varit många under åren och de blir inte färre, om jag säger så.

En kul och alltid aktuell fråga när vinvänner möts är att diskutera om och huruvida det är någon skillnad mellan champagne jämfört med andra mousserande viner. Svaret måste bli. Ja, kanske och nej, lite mer eller mindre!

Det är inte alltid enkelt när man söker en ”regel”, vinsmak är komplex och beroende på vad och vilka märken som jämförs kan olikheter vara monumentala eller blygsamma. I december var jag med i ett blindtest av mousserande viner där provarna inte visste om det var champagne eller annat vin (i detta fall mousserande viner från Australien och England) i glasen.

Själv rankade jag mina tre första favoriter som skumpa, vilket de också var. På femte plats satte jag den sista fjärde champagnen i provningen, av (om jag minns rätt) totalt 20 viner. Yes!, lite kul var det allt och nu har jag kapitulerat ett varande som tvättäkta, ”frankofil”.

Kontentan av ovan, fortsätt jämföra och diskutera smak i ett glatt sällskap vänner!

Goda mousserande just nu:

Pongrácz Brut (7627), Bergkelder, Sydafrika, 125 kr
Druvor: 63% pinot noir, 37% chardonnay
Smak: Torr, frisk, medelfyllig smak av äpplen och grape, inslag av bröd. Fin eftersmak!
Omdöme: Klassigt mousserande som ej skäms för sig!
Palmer & Co Vintage Brut 2005 (7867), Palmer & Co, Champagne Frankrike, 831 kr för 1,5 L
Druvor: Chardonnay, pinot noir, pinot meunier
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av äpple, lätt citruston, inslag av mineral, örter, bröd, nötter och fin längd.
Omdöme: Trevlig och mycket prisvärd årgångschampagne i magnumbutelj. Lägg gärna undan en flaska ett år eller fler-smaken kommer utvecklas flerfaldigt!

Kul att veta: Det har varit lyckade årgångar i Champagne under 00-tale och även tidigt 10-tal. 2016 är däremot ett av ”worst ever” år. Hursomhelst, håll utkik efter champagne med årgång 2008 som räknas till det bästa på mycket länge. Kännare jämför med 1988 (också bra-topp). Årgångar är ett diskussionsämne i sig!

Fler vintips och förslag. Välkomna till Vinbanken

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *