Vit Bordeaux med ålder, i beställningssortimentet

Ibland händer det. För vinälskare handlar det om smak utöver den vanliga och just nu finns ett tillfälle. Det har lanseras ett vitt bordeauxvin med ålder i bolagets beställningssortiment.

Vita Bordeauxer har dessutom varit synnerligen sällsynta på Systemet . Med följd att vin och matfantaster haft sparsmakade tillfällen att upptäcka hur bra just de vita sauvignon blancvinerna från distrikt Bordeaux gör sig vid middagsbordet. En anledning till vinernas lyckade mat-vin-kombo-matchnings-förmåga är att de lagras på ekfat. Smaken blir större och nyanserna fler.

Att dessutom få tillfälle att köpa moget vin, bara det är något att hurra för, tillhör inte det vanliga om man kollar i bolagets sortiment. Utbudet påminner mer om med bollhavet på IKEA för alla överaktiva kids…

Därför. Kul idé är att ta tillfället och testa den äldre årgången mot en yngre och javisst, du måste köpa fler flaskor än en men då kan man ju samtidigt bjuda in till fest. Tema, vinprovning med efterföljande middag, roligare kan det knappast bli (om ni frågar mig som är nördigt glad i mat och dryck).

Här är två av Château de Rochemorins, nu tillgängliga årgångar på Systembolaget:

Château de Rochemorin Blanc 2013 (4128), Pessac-Leognan Frankrike, 159 kr
Druvor: Sauvignon blanc 100%.
Lagrad 10 månader på ekfat (35% nya) tillsammans med jästfällnin
Smak: Torr. Fyllig, grönfruktig smak av fläder, citrus, vinbär och krusbär. En dos rostade fat och en lätt smörig, gulfruktig längd.Omdöme: Välgjort, nyanserad, fatrostad och balanserad. Utmärkt att lagra.
Passar till: Smakrika fiskrätter. Gärna lätt halstrade, smaksätt med citron och brynt smör. Citronkyckling i lergryta kan också passa bra.
Betyg: 4

Château de Rochemorin Blanc 2005 (72937), Pessac-Leognan Frankrike, 189 kr.
Lanseras i beställningssortimentet 11/9, 750 flaskor. Tar vinet slut finns årgång 2006 i ordinarie sortiment
Druvor: Sauvignon blanc 100%.
Lagrad 10 månader på ekfat (35% nya) tillsammans med jästfällningen.
Smak: Torr, fyllig, grön och gulfruktig smak. gula och gröna äpplen, mogen, mogna krusbär, gula plommon, mogen citrus med inslag av exotiska frukter som persika.
Omdöme: Stor, läcker och yppigt generös med bra hållning och superrostade, läckra, fattoner. Bombastiskt med stil!
Passar till: Festvin. Prova till lyxiga rätter som Fisk Meunière, piggvar eller snapper. Alternativt till kyckling eller fläskrätt med smak av syrlig citrus lagad med smör, örter eller mandel.

Vill du ha andra förslag till helgen, vintips eller förslag på bra kombinationer, vin och mat, surfa in på

Trevlig helg!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *