Busenkla, bra röda viner

folkvinsbloggen-billiga-bra-roda-viner-vinbanken

Vad sägs om förslag på billiga viner som passar lite nu och då, till gott och blandat och kanske för soffhäng. 

Funderar: hur är det möjligt att köpa så billigt vin i Sverige. Ni vet, bara alkoholskatt och moms är en stor del av priset vi betalar.

För ett vin som kostar 69 kronor blir det efter skatter, cirka 36 kronor kvar. Då är inte heller bolagets avgift som de tar för varje enskild flaska avräknad. Slutsumman ska räcka till…you name it, – rubbet!

Men säg det tillstånd som varar. Jag vill påstå att vi kan slå vad om att nästa år är de billiga vinerna i bolagsbutiken betydligt färre. Varför. Bland annat på grund av att vädret varit mycket knepigt växtåret 2017 (på norra halvklotet). Druvskördar ser ut att bli oroväckande små, i många distrikt. Och en lång rad händelser startade med omfattande frostangrepp under våren.

På södra halvklotet tacklar vinproducenter andra problem. Klimatförändringar som leder till att glaciärer smälter, framförallt i Anderna, Sydamerika. Med följd att vatten blivit till en brist-tillgång. För odlarna i Chile är vattenbrist påtagligt och mycket oroväckande.

Mindre skördar leder till prisökning… borde göra i alla fall och om vi vill att innehållet ska vara detsamma. För det vill vi ju. Och visst kan vi betala mer för vinet vi köper, eller?

Nästa tanke går till vårt Systembolag. Undrar hur de ska hantera uppkomna situationer då deras affärsmodell bara tillåter importörer att justera priser enligt ett strikt avtal (vid vissa tidpunkter och inom vissa ramar).

Senast provade, två sköna och okomplicerade röda viner med ny årgång (ganska kul etiketter, eller hur och helt klart en fingervisning om juste enkelhet):

Eco Rojo 2016 (2521)
Hacienda La Serrata, Alicante Spanien, 69 kr 
Druvor: 50% monastrell, 50% syrah
Smak: Medelfyllig. Bär, röd frukt med lätt syrlig ton, inslag av örter, lakrits och viol. Trevlig längd.
Omdöme: Trevligt husvin. Enkel och okomplicerad.
Passar till: Husvin, gott och blandat samt soffhäng.
Betyg: 4

Francisco Gomez 2016 (2255)
Hacienda La Serrata, Valencia Spanien, 69 kr
Druvor: Bobal, cabernet sauvignon.
Smak: Lätt/medelfyllig. Röd frukt med blå inslag, smak av bär, kakao, vanilj och fat.
Omdöme: Kryddigt friskt husvin, okomplicerad enkel.
Passar till: Husvin som passar bäst till något ätbart. Tacos och pizza.
Betyg: 3
Sockerhalt: <3 g/l

Var dessa viner inte alls något för dig, denna helg. Surfa in på Vinbanken för fler tips! Idag har exempelvis Magnus Waern recenserat småpartier, som släpps på dagen, den 22 september.

Trevlig helg!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *