Rosévin har aldrig varit mer populärt än sommaren 2018

Rosévinsförsäljningen på Systembolaget spränger alla gränser. Det är inte konstigt då maten vi njuter av är kall, lätt och kanske både syrlig, söt, salt eller het som i en krispig salsa, ceviche. Och vad smakar bättre än en fräsch sallad med sardeller – som Sallad Nicoise.

Vinproducenterna kan tillverka rosévin på ett antal olika sätt. Roséviner vars ursprung är från Provence, Frankrike macererar rosévinet, det vill säga låter blå druvor ge en lätt färg till musten. Tekniken anses vara den ”riktiga” och den som ger mest smak till vinet.

Läs gärna om Vinbankens besök hos Château Minuty utanför St Tropez på franska rivieran och hur de menar att rosévin ska vara och hur man gör ”äkta” rosé.

Ett annat sätt är att koncentrera ett rött vin genom att ”tappa av” den juice som är blek och kanske vattning och som sedan används för att göra rosévin. Slutligen finns den så kallade blandningstekniken, att göra rosévin genom att blanda rött och vitt (används bland annat i Champagne).

Dagens vinköplista på Vinbanken tipsar om rosévin!

Förslag på härliga sommarrätter som passar utmärkt till rosévin

Vin till melon och gurksalsa i hjärtsallad
Vin till räktoast med cream-cheese.
Vin till ceviche.
Två recept, Sallad Nicoise och Salad Nicoise

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>