Hjärta vin

Ett vin för ditt och dina allra käraste hjärtans vänner kan inte vara annat än sött. Ett vin att smutta på, njuta av och försjunka i tankar om.

Söta viner finns en uppsjö av. De tillverkas på olika sätt och får med vinifieringen ((jästa och färdigställda till vin) sin speciella stil.

Lägg märke till skillnaden mellan naturligt söta viner – druvorna har fått mogna på vinstocken extra länge, de kan ex ha börjat torka-krympa-och därmed koncentrerat sin sötma för att vatten dunstat (ex trockenbeerenauslese) – till andra söta, som spritförstärkta viner. Den senare behåller sötman då tekniken att förstärka vinet med sprit gör att jäsningsprocessen avstannar. Oförjäst socker gör vinet sött, dessutom starkt av alkohol. Portvin är ett exempel.

Söta viner är trevliga och sällsynt bortglömda. De passar ju för så många och skilda tillfällen. Som fördrink till en bit ost, gärna lagrad hårdost med gräddig smak. Efter huvudrätten till ostbrickans olika ostar, tänker framförallt på mögelostar med mer eller mindre sälta. Och så passar de till dessert – självklart.

Apropå hjärtan kommer forskare nu och då med rapporter om vinets positiva inverkan på hälsan, och på ditt hjärta. Om dessa är lobbyister för vinbranschen kan diskuteras men väl känt är att lite vin faktiskt motverkar hjärt- kärlsjukdom.

Så om man väljer vin med sitt hjärta och för topphälsa ska man dricka lite, och borde det inte vara sött då, eller?

Söta viner

Château du Juge 2010 (4197), Cadillac Frankrike, 79 kr för 375 ml.
Naturligt sött vin som smakar av aprikoser, honung, en nypa mandel. Toppen!

Mavrodaphne of Patras (83335), Boutari, Peloponnesos Grekland, 128 kr för 750 ml
Söt smak med balanserande frisk syra, inslag av apelsin, torkad frukt, choklad och fat. Prova till mörk choklad! Vinet är ett beställningsvin – och en undangömd juvel, trogen stil och ursprung. Förstärkt sött vin, alk halt 15%.

Gillade du inte förslagen ovan hittar du många fler på Vinbanken.se – välkommen!

Idag har Anders Röttorp publicerat en artikel om etiska viner – mycket intressant:
Etiska viner ger etiska och kulinariska dilemman 

Trevlig helg och alla hjärtans dag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *