Nyligen provade – goda viner i budgetklass

Vinbranschens medarbetare är i en hektiskt arbetsperiod. Det hålls stora, internationella vinmässor, producenter besöker kunder och konsumenter över världen och vinskribenter ska hålla jämna steg men helst vara lite ”före” dem alla.

Nyss hemkommen från, troligen, världens största vinmässa Prowein som hålls i Düsseldorf är inspirationen på topp. Om trender kan man tala mycket men en sak står klar och det är att mindre, tidigare för världen helt okända vinländer och regioner kommer starkt. Vad sägs om portugisiskt vin från Azorerna? Inte oväntat rycker därmed även vin av de lokalt odlade druvsorterna fram. Spännande!

Till dess vi kommer kunna köpa dessa mer udda viner vill jag be er notera den, för många ursprungsländer, ofördelaktiga landsindelningen i bolagsbutikerna. Lands-modellen kan låta bra i teorin men faktum är att många ursprung och därmed även udda druvsorter tappat i försäljning under senare tid. Med resultat att återigen andra breder ut sig i raketfart.

Vitt vin av ovanligare druva
Palazzo Mio Grillo 2016 (6384), Sicilien, 59 kr. EKO. (Grillodruvan är superintressant!)
Färgen är ljusgul och doften blyg. Vinet är torrt, medelfylligt gulfruktigt av mogna äpplen och vita päron, lätt aromatiskt, aningen bredare och med trevlig fruktsyra och eftersmak.
Betyg: 4

Vinet har legat kort tid på sin jästfällning vilket kan tyckas vara hintar av fat-toner men så är inte fallet. Ger dock vinet mer djup och bredd.
Servera till: kallskuret, plockmat, ost. Eller som ett glas vitt till – chips (häpp!)

Sicilien är ett intressant vinområde: Naturvin av Alessandro Viola

Rött vin från Argentina (här vill jag lyfta ursprung)

Cameleon Cabernet Sauvignon 2016 (6518), 89 kr. EKO.
Färgen är röd, doften fruktig, smaken medel/fyllig av röd mogen frukt och dito, mogna svarta vinbär. balanserade tanniner, fatinslag, bra längd och förhållandevis tydlig syra (bra att ta med sig för lyckade mat-kombos).
Betyg: 4

Vinmakaren från Domaine Bousquet, Labid Alameri, var på kort Stockholmsbesök i veckan och jag fick prova ”allt” och en intervju,
Domaine Bousquet – portföljprovning med ägare och VD Labid Alameri

Fler vintips och vinförslag till helgen: Vinbankens vinköplista!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *