Glögg och vin till mustiga grytor

Det är dags för glögg eller smakrikt rött vin.  

Vinbanken har provat årets glöggutbud, läs recensionen om de vi tycker är de bästa. Vi har plockat upp smakrika viner av druvan cabernet sauvignon eller listat några bra val till mustig gryta (vill du inte laga kött tar du bönor) - bland många andra artiklar, tester och tips.

Välkomna att surfa in hos Vinbanken!

Njut av helgen!

Vin till kräftor

Vitt vin till kräftor är ett förstahandsval för många. Välj mellan vinerna i den torra till halvtorra gruppen med generös fruktsmak. Generositeten kan komma av fruktmognad eller av tropiska noter som exempelvis melon, persika eller mango.

Fler ledtrådar hittar du i butik under vinets fakta som presenteras på hyllkanten där även restsockerhalt skrivs ut jämte namn och prisuppgift. Viner som presenteras bland de torra vita viner kan därför, om de har en restsockerhalt från 5 gr restsocker per liter och upp, ge de torra vinerna en förnimmelse av sötma och ”solmogen” rondör.

Sältan i kräftlagen möter fruktens mogna sötma i vinet. Matchen är perfekt och har sedan vinet smak av örter är det som pricken över i. Läs bolagets smakbeskrivningar och våga prova!

Här är två goda viner som passar till kräftor. För fler förslag surfar ni enkelt vidare till vinbanken.se

1. Crudo Organic 2015 (4993), Cantine Colomba Bianca, Sicilien Italien, 79 kr
Vinet är gjort av Siciliens “egna” druvsorter catarratto och zibibbo.
Vinet smakar druvigt fruktigt v melon och gula äpplen. Det finns lätta drag av finstämd citrus, av lime och med en dito, lätt örtig ton. Fin längd, serveras sval för skönaste drick-upplevelse. Passar förbalkongliv precis som till kräftor.

2. Jonty’s Ducks Pekin White 2014 (2950), Paarl, Sydafrika, 109 kr
Här har ni vinet som är gjort av en kompott druvor av chenin blanc men även lite roussanne, muscat de frontignan, viognier och semillon. Smaken är fruktig, vinet charmigt av en mix frukter som melon och persika. Passar den som vill ha lite mer smak.
Trevlig helg!

 

Solig helg passar Perle eller Spriz Aperitivo

Fånga tillfällena när sensommarsolen värmer och när du har tillfällen att ”hänga”. Här kommer tips på drycker och lite mer.

Stockholmarna har inte hunnit få upp ögonen för Umeås egna äppelcidertillverkare på allvar. Men de lär göra det vad det lider och till dess kan alla njuta en obegränsad tillgång av Brännland Cider Perle (88122) för 99 kronor. Smaken är knastertorr, syrlig och frisk av äpplen när de smakar som bäst i flytande form. Låga alkoholhalten 8 procent är extra plus. Cider Perle får betyg 4+ (av 5) av Vinbanken!  Alkoholfritt alternativ är, Kiviks pärlande skånsk ekologisk äppelmust 2015 (1974), 43 kronor.

Dito låg alkoholhalt, till och med lägre 6%, har Spriz Aperitivo (7702), 69 kronor, betyg 4. Spriz påminner om dubbelt så dyra, storsäljaren Aperol, och smakar fruktigt av blodapelsin i en både söt och coolt bitter tappning. Drycken gör sig perfekt för mingel som en eftermiddag när du häger på en solig veranda. Alternativ, utan alkohol, är Sanbitter röd (1999).

För kräftälskare vill vi tipsa om ett ”nytt” recept, heta kräftor med vitlök och sambal som vi serverar ett vitt vin till och som vanligt, veckans vinköplista – inspiration för alla Wine-lovers!

Vinbanken har också hunnit publicera sin första film sedan vi hördes sist. Temat är ”öppna en vinflaska”, en serie om fyra avsnitt där första delen handlar om vilka verktyg du behöver. Sören Polonius, chefsommelier på stjärnkrogen Esperanto Group AB i Stockholm och tränare av svenska sommelierlandslaget, är vår guide. Kolla gärna in klippet här: Öppna en vinflaska – vilka är verktygen

Trevlig helg!

Vitt, rosé och rött vin till Midsommar

Goda vintips är alltid välkomna. Bästa sommarvinet är okomplicerat utan att göra avkall på smaken.

Trevlig Midsommarhelg!

VITT VIN

1. Marqués de Riscal Organic 2014 (6001), Marqués de Riscal, Rueda Spanien, 79 kr. EKO.

Druvor: Verdejo.
Smak: Torr, medelfyllig, fruktig av päron och äpplen, med citrusfrisk längd.
Omdöme: Här är vinhuset vars viner seglat upp under senare år som ”stadigt, säkra köp”. Nu även med EKO-certifiering. Gillar också att valet kan göras mellan halv och helflaska!

Passar till

Som mingelvin eller till lätta rätter av skaldjur och fisk. Förrätter med räkor och en citrusklyfta är lika enkla som klockren kombination.

rosévin

2. Allegro Organic Rosato (73395), Nordic Sea Winery, Italien, 79 kr. EKO.

Druvor: Negroamaro, malvasia nera
Smak: Torr, lätt/medelfylligt rosévin med en frisk, lätt bärig och rödfruktig smak av tranbär och grapefrukt.  Trevlig längd.
Omdöme: Rosévin-mitt-i-prick! Frisk, smakrik ändå sommarlätt och med en nypa sötma gör smaken till den som alla kan gilla.

Passar till

Ett riktigt bra rosévin till snacks av grönsaker med örtdipp, till grillade laxburgare eller fläskkött. Användbar!

Rött vin

3. Maré Viva Red 2014 (2432), Adega Cooperativa de Redondo C.R.L., Alentejo Portugal, 59 kr

Druvor: Castelão, aragonez och trincadeira.
Smak: Medel/fyllig, mörk fruktsmak, drag av mogna bär som tranbär och mogna vinbär, en nypa lakrits och tydligt örtig. Bra eftersmak.
Omdöme: otroligt bra och personligt vin för 59 kr. Ang priset kan vi diskutera om det är ”bra” när något kostar alldeles för lite för sitt egentliga värde. Nu är det som det är och utan snack, vinet är helt enkelt – knallbra!

Passar till

Årets röda sommarvin tror vi. Lyckade kombinationer är till kryddiga korvar som grillats eller till fläskkött, även det tillagat på grillen.

 

För fler tips och vin-matförslag, välkomna att besöka Vinbanken.se

Goda viner bland nya årgångar

Bland senast provade viner vilka byter årgång fanns många bra viner. Här är några av favoriterna.

Har ni inte läst mina vintips tidigare betyder betygen, av fem möjliga. Vill ni ha fler förslag – välkomna att besöka Vinbanken, vi skriver och provar om vartannat och det är mycket på gång nu :-) !

Trevlig helg!

Vita viner

Muscadet Sevre et Maine sur lie 2015 (2275), Gadais Pere & Fils, Muscadet de Sevre-et-Maine Frankrike, 79 kr  
Druvor: Melon de bourgogne
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av krusbär, mogna päron och äpplen med bra längd.
Omdöme: Trevligt vin som levererar utöver vardagssmak.
Passar till: till skaldjur naturell som ostron men också till rökor, rökta går fint, till ceviche och andra syrliga skaldjurs- eller fiskrätter.
Betyg: 4+

La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon 2015 (2882), Alain Brumont, Côtes de Gascogne IGP Frankrike, 85 kr
Druvor: 50% gros manseng och 50%  sauvignon blanc .
Smak: Torr, medelfyllig. Mogen citruston, lime, och gröna äpplen.
Omdöme: Har blandningen förändrats? Bra men något förändrad.
Passar till: kycklingrätter, fisk som lax eller till sommarbuffé. Trevligt sommarvin.
Betyg: 3+

Kung Fu Girl Riesling 2014 (2690), Charles Smith, Washington State USA, 129 kr
Druvor: Riesling.
Torr, lätt till medelfyllig smak med inslag av äpplen och päron, lätt inslag av persika och mogen citrus plus en lätt rökig anstrykning. Prisnivån ligger högt, är helt okej men ger inga fyndpoäng, vilket inte heller behövs för vinet är spontant, kul!, på egna meriter.
Passar till: Servera till lätta skaldjursrätter, till räkor och citronklyfta till en snitt med skagenröra eller en sallad med primörer och en frisk-syrlig dressing.
Betyg: 4

Sancerre Les Pierris 2015 (2259), Roger Champault et Fils, Sancerre Frankrike, 149 kr. Vin i PET-flaska
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av äpplen, päron och krusbär. Bra balans, fin mineralton.
Omdöme: Bra val.
Passar till: lagad vit fiskrätt med nypotatis och gröna örter
Betyg: 4

Sött, vitt vin

Nederburg Noble Late Harvest 2014 (2741), Nederburg Wines, Western Cape Sydafrika, 85 kr för 375 ml. SÖTT VIN
Druvor: 71%  chenin blanc  och 29% muscat de frontignan.
Smak: Söt. Aprikos och persika, honung och örter, gula äpplen och ton av saffran. Lång eftersmak.
Omdöme: Trevligt, bra och prisvärt sött vinval.
Passar till: Bakverk och tårta
Betyg: 4

Röda viner

Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva 2012 (12697), Miguel Torres, Penedès Spanien, 99 kr
Druvor: 85%  cabernet sauvignon  och 15% tempranillo.
Smak: Medelfyllig. Fruktig, nyanserad, kärnig och stram. Mogna vinbär, balanserade fat, lätt örtig.
Omdöme: Suveränt vin, jämf prisklass och innehåll.
Passar till: Sommarens husvin!
Betyg: 5-

Jacobsdal Pinotage 2013 (22055), Jacobsdal Wine Estate, Stellenbosch Sydafrika, 120 kr
Druvor: Pinotage
Smak: Medelfyllig. Plommon, mogna körsbär, vinbär, lätt rökig ton, tydligt parfymerad viollakrits.
Omdöme: Som ‘alltid’, läcker som få, tydlig pinotage.
Passar till: gillat!
Betyg: 4-

Le Volte dell’Ornellaia 2014 (32472), Ornellaia, Toscana Italien, 159 kr  
Druvor: 50%  merlot , 30% sangiovese och 20%  cabernet sauvignon .
Smak: Lätt, medlefyllig. Söt chokladsmak, mjuk och snäll.
Omdöme: Mjuk och följsam. Årgången, kan vara något svagare jämfört med tidigare år.
Passar till: lagad mat. Risotto med salciccia, en god bönrätt, kalvstek
Betyg: 3+

Château L’Hospitalet La Réserve Rouge 2014 (73142), Gérard Bertrand, Coteaux du Languedoc Frankrike, 159 kr
Druvor: Syrah, , mourvèdre och grenache.
Smak: Medelfyllig. Söta bär, frukt av plommon, söt lakrits och choklad.
Omdöme: Modernt vin. Trevlig i sin publika stil
Passar till: Lagad mat, gärna lamm som en stek men också lammracks.
Betyg: 3+

Cava – spansk mousserande vin för att skåla in våren!

Välj cava när champagne är ”för mycket”. Det spanska mousserande vinet är populärt och härligt lättdrucket.

Cava exporteras runt hela jordklotet och produktionen domineras av vinhusen Freixenet och Codorníu som tillsammans står för 75 procent av all cava. Men majoriteten av de 271 registrerade cavaproducenterna är små familjeägda egendomar

Skål för våren!

MIM Natura Brut Nature Reserva 2011 (7740), Vins el Cep, Cava Spanien, 99 kr. EKO.
Druvor:Xarel-lo, macabeo och parellada.
Smak: Torr, lätt till medelfyllig äppelfrisk med citrussyrlig eftersmak och en liten rostad touch.
Omdöme: Supertrevlig cava, i frisk smakstil.
Betyg: 4

Privat Brut Nature Reserva 2013 (7904), Alta Alella, Cava Spanien, 99 kr . EKO.
Druvor: Pansa-blanca (xarel-lo), macabeo, parellada och chardonnay.
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av äpplen, liten beska mot slutet
Omdöme: Trevlig, lufta gärna och servera sval.
Betyg: 3

Förslag på smått och gott, som snittar till bubblet: Vinbanken | tilltugg & smårätter
Läs mer om cava: Vad är cava – allt du behöver veta!

Vin med låg sockerhalt

Det senaste året har allt fler röster höjts om de höga sockernivåerna i många av de mest populära vinerna på Systembolaget.

Med all rätt. Viner som säljs som torra, så kallade bordsviner ska bara innehålla en marginell andel socker, helst runt 0 till som mest under 3 gr/L vin.

Senare års trend har varit stark för röda viner av ripasso-typ. Ursprungligen en stil förknippad med vin från Valpolicella, introducerad av vinproducenten Masi.

Ripasso presenterades som en traditionellt vin, med lite mer kraft och alkohol än vore vinet tillverkat ‘som vanligt’. Det tog inte lång tid innan ripasso sågs på som en slags fattigmansamarone. Ripasso-teknik innebär att det körsbärsfriska vinet från trakten får jäsa med druvrester från tillverkningen av amarone, för att ge det lätta vinet mer kraft, sötma och smak.

Få känner till ripassons ursprung längre. Än färre har provat dessa viners egentliga smak. Men desto bättre känner vi vin som heter passi, doppio, ripassa, apasso, passo med många fler fantasinamn. Och syftet var givet från start att med hjälp av den söta smaken, kunna sälja mer vin. Det här gäller såklart inte bara för vin utan är ett faktum inom hela livsmedelsindustrin.

Det vi ser i dag är att vinerna på bolaget, generellt, har blivit sötare jämfört med för 10 år sedan. Mycket sötare. Som konsekvens har Systembolaget börjat skriva ut restsockerhalt på hyllkanter och på webben.

Till mat och vid middagsbordet passar ‘söta’ viner illa, men som ‘mysdryck’ är de såklart toppen. Jag konstaterar att skillnaderna i restsockerhalten ger olika typer av vin, som passar för olika tillfällen. Mindre socker är ett bra matvin, ett sötare vin är ‘mys-pys-dryck’, och egentligen något helt annat.

I vissa områden, i exempelvis Spanien klassas vin med 7 gr socker/L som halvtorrt.

Karin Ahlström Jensen har skrivit en bra artikeln om vin ur LCHF-perspektiv, en diet som många anammat. Intressant.

Topplistar över nya viner, bäst under 99 kronor, rekommenderade EKO-val och mycket mer hittar du på Vinbanken.

Några av mina bästa torra viner (givet att innehållsdeklaration är korrekt), ett vitt och ett rött

1. Brochet Facile Sauvignon Blanc 2015 (2267), Nordic Sea Winery, Frankrike, 

239 kr för 3000 ml, BOX och i flaska 99 kronor. EKO-klassat. VITT VIN.

Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, lätt. Frisk och fruktig, lätt av vinbär och krusbär. Aromatisk
Omdöme: Trevligt, enkelt vin och för att vara tappad i box, ett toppköp!
Passar till: mingelvin, som glasvin, till sallader och skaldjur naturell.

2. Jacobsdal 2012 (22055), Jacobsdal Wine Estate, Stellenbosch Sydafrika, 120 kr. RÖTT VIN:
Druvor: Pinotage
Fylligt rött vin som smakar tydligt av mörk frukt men också av med mörka bär som björnbär. Smaken har inslag av kryddor och örter,kakao, av fat och med en lätt rökig ton. Vinet är balanserat, tanninerna (sträva drag) likaså.
Passar till: Ett rött vin som ni kan servera till en fiskrätt om tillbehören matchas väl. Rökt sidfläsk är ett exempel, svamp ett annat. Franska köttgrytor, mustiga smaker och gärna en marinad a la USA till grillat eller stek i ugn.

 

Goda röda viner med ny årgång

Vinförslagen är fyra till antalet och de spänner från budget, vardag till festnivå med pricken över i – ett rött, pärlande vin till dessert.

1. Budget – tillförlitligt val

Mauro Primitivo Alberello 2015 (32364), Italien, finns i flaska för 69 kr eller i box, 209 kr

Nyligen provad. Vinet har en mörkfruktig, kryddig smak med en nypa fat för att ge ryggrad. Utmärkt för den lilla plånboken precis som att Mauro är användarvänlig – passar lika bra till örtkryddig mat av kyckling eller lamm som när serverad efter maten.
Betyg: 3+ av 5

2. Vardag-till vardags vill vi ha bra, personliga viner

Allesverloren Touriga Naçional 2013 (2005), Sydafrika, 129 kr
Medel/fyllig. Fruktig, lakrits, björnbär och kryddig med inslag av fat. Trevlig eftersmak med bra, längd.
Betyg: 4 av

3. Fest-till fina middagen och när det ska var något extra. Gärna till lamm

Meerlust Rubicon 2012 (2026), Sydafrika, 229 kr
Medel/fyllig. Mörk frukt, smak av vinbär, örter, viollakkrits, tobak och fat. Lång eftersmak, nyanserad. Snyggvin!
Betyg: 4+ av 5

4. Dessert – vinet till alla mörka chokladdesserter, till chokladbiten eller bara så, ett glas på egen hand

Brachetto d´Acqui Braida 2015 (6215), Italien, 85 kr för 375 ml.
Röd, medelfyllig och söt. Pärlande. Sötsyrlig smak av körsbär och sötare moreller och fullständigt underbar till mörk choklad eller som ett glas för sig
Betyg: 4 av 5

För fler kassaskåpssäkra vintips – välkommen till Vinbanken!

GLAD PÅSK!

Rött vin till Påsk

Fredagstipset kommer med två rödvinsförslag. Båda passar Påskens lammrätter.

 
Cycliste Côtes du Rhône Villages 2014 (76065), Rhônedalen Frankrike, 89 kronor
Medelfyllig fruktig och kryddig smak med inslag av lagerblad, örter och fat. Enklare, skönt husvin med kryddig ursprungstypicitet.
Servera till: Lammracks med fetaost, vitlök, örter och potatisklyftor.

Domaine de Verquière Rasteau 2013 (2179), Rasteau Frankrike, 129 kronor
Smaken är fyllig, mörkfruktig och har en liten sötma som av skogshallon. Det finns inslag av mineral och kryddor som lagerblad. Lätt parfymerad. Lång eftersmak.
Välgjord, uttrycksfull och personlig. Vinet har karaktär!
Servera till: lammstek!

Du har väl inte missat några goda dryckestips? Kolla in på Vinbanken.seför våra senaste recensioner av provade nyhetsviner, vin med ny årgång eller öl. Du hittar även fler förslag på vin till Påsk på sidan. Just nu läses påsköl och i morgon kommer artikeln om ny öl i mars garanterat bli ett poppis inlägg.

Vegan-vänliga viner

Vilka är vinerna som är ‘säkra’ för veganer är en fråga som dyker upp allt oftare.

Viner klaras för att få ett briljant och gnistrande utseende för att konsumenter vill det – ja, det är sant. Vi gillar helt enkelt drycker som är klara.

Vanlig metod för att klara rött vin är att tillsätta vispad äggvita eller bentonit som båda drar åt sig de fasta partiklarna. Vinet har förmodligen även filtreras före buteljeringen, något som en del menar tar bort en del av smakämnena.

Veganer kan bland annat inte ’tilllåta’ vispad äggvita, men bentonit är okej.

Tips på viner som är vegansäkra:

Röda viner

Mureda tinto (70079)

Cuvée Margot (5447)

Col d’Orcia Brunello (74841)

 Vita viner

Ogier Blanc (2866)

Ch Rochemorin Blanc (4128)

För fler, goda, vintips – välkommen till Vinbanken.se.
Vi har bland annat listat de bästa köpen bland röda storsäljarna i prisklass 59-99 kronor och Röttorp tipsar om härliga vinnyheter i mars.