Portvin till jul

Portvin hör julen till men frågar du vinvänner lär svaret bli, anytime! Givet att tillfälle, sällskap och såklart osten är på plats.

Portvin finns i många stilar som spänner mellan den enklare ruby-varianten (fruktig smak) till den finaste och mest exklusiva Vintage Port (nyanserad, komplex och med mognadston). Den senare görs bara de år som lever upp till producentens högt ställda förväntningar. Inte alla år med andra ord. Dessutom, bör du som gillar Vintage ha gott om tid, sisådär 20 eller 30 år är inte helt fel som tumregel.

Nåväl, i dagens stress-tid, dessutom för alla som är late-bloomers-vinvänner (menar att vi i egen mogen ålder upptäcker det ädla portvinets storhet) finns faktiskt en snabbare introduktionsväg till de stora smakupplevelserna portvinet kan leverera. Det är LBV, late bottled vintage. En vintage men som legat på fat innan buteljering (i stället för som vintage-kvaliteten som tappas direkt i flaska och sedan ska lagras, läääänge….). Fatlagringen snabbar faktiskt upp mognadsprocessen, och även om det är på nyansnivå så är förloppet gott nog, karaktärsdrag och smak utvecklas. Vinet mognar fortare helt enkelt.

Och hur var det med osten? Grönmögelost är en klassiker till portvin, låt den gärna var krämig och kanske inte alltför torr. Prova och låt dig ryckas med i smak-världen.

Två tips:

Churchill’s Late Bottled Vintage 2011 (8016), 175 kr
Fyllig. Söt, rik frukt, torkade inslag, fikon,russin, aprikos, nötter och kakao, choklad och fat. Lång eftersmak. Fantastisk smak, härligt portvin i LBV-kvalitet.
Betyg: 5 (av 5)

Taylor’s Late Bottled Vintage 2011 (82744), 179 kr (ligger i beställningssortimentet och räkna med att få hem vinet till 13dagen)
Fyllig. Parfymerad mörk frukt, viol, plommon och körsbär. Inslag av kakao, nötter, kryddor och läder. Lång eftersmak. Mycket tät, komplex. Ung. Kan sparas utan problem och förslag är – till nästa Jul (för den som kan hålla fingrarna borta)
Betyg: 4+

Fler bra-att-ha-tips och rekommendationer när det gäller vin och drycker till helgdagarna, surfa in på Vinbanken. Sveriges snabbaste vinsajt för dig när du ”står rådvill” – Vinbanken vänder sig till vin-dryckes-mat-läsare och publicerar nya artiklar dagligen!

Bäst i test, mousserande 2016
Anders Röttorps lista, Champagne och mousserande inför helgerna 2016
Topp 10 champagne 2016, upp till 409 kr

Rött vin till kvällens middag

Allesverloren betyder precis det, att allt är förlorat. Men fastän producenten har detta, kan man tycka, drastiska namn kunde det inte vara mer fel. Succé är närmare sanningen.

Med all rätt är Allesverloren Wine Estate populära i Sverige. De röda vinerna, av olika druvsorter, är välgjorda, smakar bra och håller rimliga priser. Dessutom, de fungerar så där alldeles extra bra till maten vi lagar – även om Sverige ligger på andra sidan jordklotet från Sydafrika.

danie malan med fru, 24 maj 2016

Juanita och Danie Malan, Allesverloren Wine Estate

Danie Malan som driver verksamheten och är ansvarig vinmakare, är femte generationen på vingården. Det var Danies förfäder som fann familjens hus nedbränt och boskapen stulen när de kom hem efter ett besök till närliggande distrikt Stellenbosch. Katastrof!

Kanske är erfarenheten tidigare generationer gått igenom, att börja om från noll, det som driver Danie Malan?

- Vi producerar bara viner som vi själva vill dricka och vi brukar vår jord med tanke på kommande generationer, säger Danie Malan. Varje ny årgång vi vi producerar är att börja på nytt!

Få vinmakare/producenter har gjort lika stort avtryck hos undertecknad som en person ”som lever som han lär”, för sina viner som är sådär alldeles extra bra när man talar om volymer – vin för alla! – och som utan tvekan delar med sig av information och tankar om vad vin-jordbruket har för utmaningar i dag och i framtiden. Frågor som rör det vi ofta talar om som ekologisk odling alternativt förhållningssätt, dess möjligheter och begränsningar.

Tips, ny årgång av vinet:
Allesverloren Tinta Barocca 2014 (12002), Swartland Sydafrika, 129 kr
Smak: Medel/fyllig mörkfruktig smak, moreller och plommon, en hint sötmogna blåbär, touch av viol, lakrits och fat. Lång, mustig eftersmak.
Betyg: 5 (av 5)

Mer läsning för vin-vänner
Vinbanken har publicerat många nya ”tester och tips”, exempelvis:

Bästa champagne upp till 409 kr
Topp 10 vin, nya viner 2 december (små lanseringar)
Topp 10, nyheter i fasta sortimentet december
Bästa rödvinerna, vinköplistan #48
Bästa vita vinet, vinköplistan #48

Trevlig helg!

Glögg och vin till mustiga grytor

Det är dags för glögg eller smakrikt rött vin.  

Vinbanken har provat årets glöggutbud, läs recensionen om de vi tycker är de bästa. Vi har plockat upp smakrika viner av druvan cabernet sauvignon eller listat några bra val till mustig gryta (vill du inte laga kött tar du bönor) - bland många andra artiklar, tester och tips.

Välkomna att surfa in hos Vinbanken!

Njut av helgen!

Vin till kräftor

Vitt vin till kräftor är ett förstahandsval för många. Välj mellan vinerna i den torra till halvtorra gruppen med generös fruktsmak. Generositeten kan komma av fruktmognad eller av tropiska noter som exempelvis melon, persika eller mango.

Fler ledtrådar hittar du i butik under vinets fakta som presenteras på hyllkanten där även restsockerhalt skrivs ut jämte namn och prisuppgift. Viner som presenteras bland de torra vita viner kan därför, om de har en restsockerhalt från 5 gr restsocker per liter och upp, ge de torra vinerna en förnimmelse av sötma och ”solmogen” rondör.

Sältan i kräftlagen möter fruktens mogna sötma i vinet. Matchen är perfekt och har sedan vinet smak av örter är det som pricken över i. Läs bolagets smakbeskrivningar och våga prova!

Här är två goda viner som passar till kräftor. För fler förslag surfar ni enkelt vidare till vinbanken.se

1. Crudo Organic 2015 (4993), Cantine Colomba Bianca, Sicilien Italien, 79 kr
Vinet är gjort av Siciliens “egna” druvsorter catarratto och zibibbo.
Vinet smakar druvigt fruktigt v melon och gula äpplen. Det finns lätta drag av finstämd citrus, av lime och med en dito, lätt örtig ton. Fin längd, serveras sval för skönaste drick-upplevelse. Passar förbalkongliv precis som till kräftor.

2. Jonty’s Ducks Pekin White 2014 (2950), Paarl, Sydafrika, 109 kr
Här har ni vinet som är gjort av en kompott druvor av chenin blanc men även lite roussanne, muscat de frontignan, viognier och semillon. Smaken är fruktig, vinet charmigt av en mix frukter som melon och persika. Passar den som vill ha lite mer smak.
Trevlig helg!

 

Solig helg passar Perle eller Spriz Aperitivo

Fånga tillfällena när sensommarsolen värmer och när du har tillfällen att ”hänga”. Här kommer tips på drycker och lite mer.

Stockholmarna har inte hunnit få upp ögonen för Umeås egna äppelcidertillverkare på allvar. Men de lär göra det vad det lider och till dess kan alla njuta en obegränsad tillgång av Brännland Cider Perle (88122) för 99 kronor. Smaken är knastertorr, syrlig och frisk av äpplen när de smakar som bäst i flytande form. Låga alkoholhalten 8 procent är extra plus. Cider Perle får betyg 4+ (av 5) av Vinbanken!  Alkoholfritt alternativ är, Kiviks pärlande skånsk ekologisk äppelmust 2015 (1974), 43 kronor.

Dito låg alkoholhalt, till och med lägre 6%, har Spriz Aperitivo (7702), 69 kronor, betyg 4. Spriz påminner om dubbelt så dyra, storsäljaren Aperol, och smakar fruktigt av blodapelsin i en både söt och coolt bitter tappning. Drycken gör sig perfekt för mingel som en eftermiddag när du häger på en solig veranda. Alternativ, utan alkohol, är Sanbitter röd (1999).

För kräftälskare vill vi tipsa om ett ”nytt” recept, heta kräftor med vitlök och sambal som vi serverar ett vitt vin till och som vanligt, veckans vinköplista – inspiration för alla Wine-lovers!

Vinbanken har också hunnit publicera sin första film sedan vi hördes sist. Temat är ”öppna en vinflaska”, en serie om fyra avsnitt där första delen handlar om vilka verktyg du behöver. Sören Polonius, chefsommelier på stjärnkrogen Esperanto Group AB i Stockholm och tränare av svenska sommelierlandslaget, är vår guide. Kolla gärna in klippet här: Öppna en vinflaska – vilka är verktygen

Trevlig helg!

Vitt, rosé och rött vin till Midsommar

Goda vintips är alltid välkomna. Bästa sommarvinet är okomplicerat utan att göra avkall på smaken.

Trevlig Midsommarhelg!

VITT VIN

1. Marqués de Riscal Organic 2014 (6001), Marqués de Riscal, Rueda Spanien, 79 kr. EKO.

Druvor: Verdejo.
Smak: Torr, medelfyllig, fruktig av päron och äpplen, med citrusfrisk längd.
Omdöme: Här är vinhuset vars viner seglat upp under senare år som ”stadigt, säkra köp”. Nu även med EKO-certifiering. Gillar också att valet kan göras mellan halv och helflaska!

Passar till

Som mingelvin eller till lätta rätter av skaldjur och fisk. Förrätter med räkor och en citrusklyfta är lika enkla som klockren kombination.

rosévin

2. Allegro Organic Rosato (73395), Nordic Sea Winery, Italien, 79 kr. EKO.

Druvor: Negroamaro, malvasia nera
Smak: Torr, lätt/medelfylligt rosévin med en frisk, lätt bärig och rödfruktig smak av tranbär och grapefrukt.  Trevlig längd.
Omdöme: Rosévin-mitt-i-prick! Frisk, smakrik ändå sommarlätt och med en nypa sötma gör smaken till den som alla kan gilla.

Passar till

Ett riktigt bra rosévin till snacks av grönsaker med örtdipp, till grillade laxburgare eller fläskkött. Användbar!

Rött vin

3. Maré Viva Red 2014 (2432), Adega Cooperativa de Redondo C.R.L., Alentejo Portugal, 59 kr

Druvor: Castelão, aragonez och trincadeira.
Smak: Medel/fyllig, mörk fruktsmak, drag av mogna bär som tranbär och mogna vinbär, en nypa lakrits och tydligt örtig. Bra eftersmak.
Omdöme: otroligt bra och personligt vin för 59 kr. Ang priset kan vi diskutera om det är ”bra” när något kostar alldeles för lite för sitt egentliga värde. Nu är det som det är och utan snack, vinet är helt enkelt – knallbra!

Passar till

Årets röda sommarvin tror vi. Lyckade kombinationer är till kryddiga korvar som grillats eller till fläskkött, även det tillagat på grillen.

 

För fler tips och vin-matförslag, välkomna att besöka Vinbanken.se

Goda viner bland nya årgångar

Bland senast provade viner vilka byter årgång fanns många bra viner. Här är några av favoriterna.

Har ni inte läst mina vintips tidigare betyder betygen, av fem möjliga. Vill ni ha fler förslag – välkomna att besöka Vinbanken, vi skriver och provar om vartannat och det är mycket på gång nu :-) !

Trevlig helg!

Vita viner

Muscadet Sevre et Maine sur lie 2015 (2275), Gadais Pere & Fils, Muscadet de Sevre-et-Maine Frankrike, 79 kr  
Druvor: Melon de bourgogne
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av krusbär, mogna päron och äpplen med bra längd.
Omdöme: Trevligt vin som levererar utöver vardagssmak.
Passar till: till skaldjur naturell som ostron men också till rökor, rökta går fint, till ceviche och andra syrliga skaldjurs- eller fiskrätter.
Betyg: 4+

La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon 2015 (2882), Alain Brumont, Côtes de Gascogne IGP Frankrike, 85 kr
Druvor: 50% gros manseng och 50%  sauvignon blanc .
Smak: Torr, medelfyllig. Mogen citruston, lime, och gröna äpplen.
Omdöme: Har blandningen förändrats? Bra men något förändrad.
Passar till: kycklingrätter, fisk som lax eller till sommarbuffé. Trevligt sommarvin.
Betyg: 3+

Kung Fu Girl Riesling 2014 (2690), Charles Smith, Washington State USA, 129 kr
Druvor: Riesling.
Torr, lätt till medelfyllig smak med inslag av äpplen och päron, lätt inslag av persika och mogen citrus plus en lätt rökig anstrykning. Prisnivån ligger högt, är helt okej men ger inga fyndpoäng, vilket inte heller behövs för vinet är spontant, kul!, på egna meriter.
Passar till: Servera till lätta skaldjursrätter, till räkor och citronklyfta till en snitt med skagenröra eller en sallad med primörer och en frisk-syrlig dressing.
Betyg: 4

Sancerre Les Pierris 2015 (2259), Roger Champault et Fils, Sancerre Frankrike, 149 kr. Vin i PET-flaska
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av äpplen, päron och krusbär. Bra balans, fin mineralton.
Omdöme: Bra val.
Passar till: lagad vit fiskrätt med nypotatis och gröna örter
Betyg: 4

Sött, vitt vin

Nederburg Noble Late Harvest 2014 (2741), Nederburg Wines, Western Cape Sydafrika, 85 kr för 375 ml. SÖTT VIN
Druvor: 71%  chenin blanc  och 29% muscat de frontignan.
Smak: Söt. Aprikos och persika, honung och örter, gula äpplen och ton av saffran. Lång eftersmak.
Omdöme: Trevligt, bra och prisvärt sött vinval.
Passar till: Bakverk och tårta
Betyg: 4

Röda viner

Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva 2012 (12697), Miguel Torres, Penedès Spanien, 99 kr
Druvor: 85%  cabernet sauvignon  och 15% tempranillo.
Smak: Medelfyllig. Fruktig, nyanserad, kärnig och stram. Mogna vinbär, balanserade fat, lätt örtig.
Omdöme: Suveränt vin, jämf prisklass och innehåll.
Passar till: Sommarens husvin!
Betyg: 5-

Jacobsdal Pinotage 2013 (22055), Jacobsdal Wine Estate, Stellenbosch Sydafrika, 120 kr
Druvor: Pinotage
Smak: Medelfyllig. Plommon, mogna körsbär, vinbär, lätt rökig ton, tydligt parfymerad viollakrits.
Omdöme: Som ‘alltid’, läcker som få, tydlig pinotage.
Passar till: gillat!
Betyg: 4-

Le Volte dell’Ornellaia 2014 (32472), Ornellaia, Toscana Italien, 159 kr  
Druvor: 50%  merlot , 30% sangiovese och 20%  cabernet sauvignon .
Smak: Lätt, medlefyllig. Söt chokladsmak, mjuk och snäll.
Omdöme: Mjuk och följsam. Årgången, kan vara något svagare jämfört med tidigare år.
Passar till: lagad mat. Risotto med salciccia, en god bönrätt, kalvstek
Betyg: 3+

Château L’Hospitalet La Réserve Rouge 2014 (73142), Gérard Bertrand, Coteaux du Languedoc Frankrike, 159 kr
Druvor: Syrah, , mourvèdre och grenache.
Smak: Medelfyllig. Söta bär, frukt av plommon, söt lakrits och choklad.
Omdöme: Modernt vin. Trevlig i sin publika stil
Passar till: Lagad mat, gärna lamm som en stek men också lammracks.
Betyg: 3+

Cava – spansk mousserande vin för att skåla in våren!

Välj cava när champagne är ”för mycket”. Det spanska mousserande vinet är populärt och härligt lättdrucket.

Cava exporteras runt hela jordklotet och produktionen domineras av vinhusen Freixenet och Codorníu som tillsammans står för 75 procent av all cava. Men majoriteten av de 271 registrerade cavaproducenterna är små familjeägda egendomar

Skål för våren!

MIM Natura Brut Nature Reserva 2011 (7740), Vins el Cep, Cava Spanien, 99 kr. EKO.
Druvor:Xarel-lo, macabeo och parellada.
Smak: Torr, lätt till medelfyllig äppelfrisk med citrussyrlig eftersmak och en liten rostad touch.
Omdöme: Supertrevlig cava, i frisk smakstil.
Betyg: 4

Privat Brut Nature Reserva 2013 (7904), Alta Alella, Cava Spanien, 99 kr . EKO.
Druvor: Pansa-blanca (xarel-lo), macabeo, parellada och chardonnay.
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av äpplen, liten beska mot slutet
Omdöme: Trevlig, lufta gärna och servera sval.
Betyg: 3

Förslag på smått och gott, som snittar till bubblet: Vinbanken | tilltugg & smårätter
Läs mer om cava: Vad är cava – allt du behöver veta!