Fyndiga röda och fler

På fredagar publicerar Vinbanken en #vinköplista med tips på bra vin till helgen. Jag kallar urvalet fredagsvin och lördagsvin, lättsamma och budgetbetonade viner (vitt och rött) till ’fredag’. Lördagsvinet serveras till en bättre middag.

Lördagsvinerna är kanske inte alltid vinerna men korkar upp och dricker under tiden man lagar mat. Vissa viner kräver mer helt enkelt, som en bit mat.

Beställningssortimentet hos Systembolaget sväller. Allt fler vinkonsumenter klickar hem vin via nätet, oavsett om vinerna är listade i några butiker eller bara finns i det som kallas ’bs’ (beställningssortimentet). Efter några dagar är det enkelt att plocka upp leveransen i butiken man angett som ’hemadress’.
Vinbankens Vinköplista v 15.

Kanske är det läge att satsa på franskt vin till helgen. Tänk vilken total katastrof vinbönder, och fruktodlare, har att förhålla sig till efter den brutala kölknäppen som svepte över landet i början av april. Att konsumenter lär få se ökande vinpriser om något år lär vara givet, tillgången på vin från Frankrike lär bli minimal.
Köldknäpp hotar hela skörden i Chablis.

Toppbra Chablis av god kvalitet:
• Chablis Premier Cru Domaine Servin Montée de Tonnerre 2018 (74217)
Domaine Servin, Chablis Premier Cru Frankrike, 269 kr
Utseende: Ljusgul, gröna stick.
Doft: Stor doft, saltstänkt av mineral, frisk citrus och gröna äpplen.
Torr, fyllig, frisk smak av nyanserade frukter, gula och gröna äpplen, touch av grapefrukt, mogen citron, inslag av mineral. Krispig , nyanserad och samtidigt strukturerad.
Omdöme: Lång, komplex och nyanserad. Mycket bra vin, gärna för att dricka – nu!
Betyg: 4+

Passar till: jag serverade grillad röding med foliebakade rotsaker och ramslöksaioli. Glöm inte att halvera citroner, släng med dem bland rotsakerna, och sprinkla sedan den söta citronsaften över fisken. Matchen till vinet är klockren, en hit.

Ett rött boxvin som inte ska missas:
• Loios 2019 (2521)
João Portugal Ramos, Alentejo, Alentejano Portugal, 219 kr, 3 Liter.
Druvor: 50% syrah, 50% trincadeira
Medelfyllig, generös och bärig av björnbär och blåbär med inslag av kakao och choklad.
Omdöme: Trevlig, bärig och generös. Utmärkt okomplicerat vin.
Betyg: 4

Passar till: utmärkt bra till grillat, vilket är på pricken rätt för denna helg!

Trevlig helg!

Fyra i rad – vin med ny årgång

Det var inte länge sen som jag provade det fylliga, smakrika röda vinet från Provence i Frankrike. Då var årgången 2012, den senaste som fasas ut i butik är 2015.

Och man blir inte besviken med den nya årgången. Ett härligt vin med alla rätt vad gäller struktur, driv och spänstig vigör. Lär smaka än bättre till en middag med ’lamm, nöt, vilt’ på tallriken.

Vinerna nedan, i helglistan provades den 17 mars 2021.

Helgens vinlista – som inspiration.

1. Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2020 (2275)

Gadais Père & Fils, Loiredalen, Muscadet de Sèvre-et-Maine sur lie Frankrike, 85 kr
Druvor: Melon de bourgogne
Torr, medelfyllig. Saltstänkt som ostronskal och färsk citron, grönfruktig och krispig med längd.
Omdöme: Frisk, stram, ren med längd.
Passar till: Musslor i vin är en klockren kombination – jättegott, vårlig rätt för fest till helg!
Betyg: 4

2. Dreissigacker Riesling 2020 (2294)

Weingut Dreissigacker, Rheinhessen Tyskland, 119 kr
Druvor: Riesling
Torr, medelfyllig. Frisk, stram, klingande ren, med en touch mineral i kombination med örter och kryddor. Lätt parfymerad hint i kulissen.
Omdöme: Frisk, lättsam, tydlig ursprung och druva.
Passar till: en fiskrätt som forell i folie men nykokt potatis och en skir, örtig sky. Mums!
Betyg: 4-

Smygstarta våren med ett glas rosé

3. Les Lauzeraies Tavel 2020 (2724)

Les Vignerons de Tavel, Tavel Frankrike, 129 kr
Torr, medelfyllig. Rödfruktig, smak av bär, örter och mineral med bra koncentration och tydligt driv.
Omdöme: Utmärkt rosé, tydlig personlighet.
Passar till: för alla fördrinkstillfällen eller maträtter med liten hetta, smak av koriander och cocosmjölk.
Betyg: 4

Rött finvin

4. Château Vignelaure 2015 (2065)

Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence Frankrike, 259 kr
Druvor: 70% cabernet sauvignon och 30% syrah.
Fyllig. Generös av mörka bär, söta och mogna, inslag av mörk frukt, plommon och körsbär, generös med hintar av lakrits, kakao, choklad, kryddor och framförallt örter. Nyanserad och komplex.
Omdöme: Lagringsvin. Otroligt god nu, också.
Passar till: lamm, nöt och vilt!
Betyg: 4+

Vinbanken har provat och recenserat årets PÅSKÖL 2021, vi har publicerat en ny topp 10 lista över vita viner till varmrökt lax och som ’vanligt’, för dig soms tår rådvill på bolaget – vinköplistan med förslag på fredagsvin och lördagsvin.
Ett nytt vin i beställningssortimentet från Italien är röda Due Palme. En dos ’mumsiga smaker’ i kombination med örtig krydda är till del skräddarsydda för oss i Sverige – om det är för att vi gillar middagar med köttgryta och rotfrukter så mycket? OAvsett, till den gräddiga kycklinggrytan med champinjoner och oliver passar vinet perfekt.

Urval senast provade – för olika tillfällen

Det är dags för fredagslistan efter en hysterisk vecka med TikTok-pasta, zoom-provningar och kollektivtrafikkaos i Stockholm som tydligt visade resenärers avsaknad av munskydd.

Mycket är nytt, det senare mer ’vardagsmat’ för luttrade pendlare, förutom rekommendationen av munskydd såklart.

Heartland One 2018 (2511), 399 kr. Rött finvin från Australien.
Den spännande zoomprovningen arrangerades via direktlänk med vinmakaren på Heartland Wines, South Australia. Så otroligt bra bild och ljud kan färdas som mellan Sverige och södra Australien är nästan ogreppbart. Vinjournalisterna i Sverige hade fått mindre ’samples’ av årgångarna 2012 – 2018 av vinet Heartland One, som nu finns på bolaget i årgång 2018 (art nr 2511) och priset 399 kr. Vinerna provade vi tillsammans.

Årgång 2017 fattades och anledningen är enkel. Man gjorde inget vin 2017 för att druvornas kvalitet inte levde upp till producentens förväntningar av Heartland One.

I årgång 2018 är druvsammansättningen 60% cabernet sauvignon och 40% shiraz. Andelarna mellan sorterna kan skifta mellan åren men som i 2012, 2016 och 2018 är merparten cab.

Och det är grejen, om ni frågar mig – för wow, vilket spännande vin. Javisst är alkoholhalten högre (15%) i jämförelse med många Euorpeiska viner men stringensen, smaken av svarta vinbär, tobak, kakao och fat, i kombination med en hint av mynta är sådär klockrent kul (och intressant) att smaka och att jämföra med ädel Bordeaux. I betydelse druvkarakteristik mer än smakstil. Det är skillnad, ock ska så vara naturligtvis.

Sammanfattning: Mycket bra vin, kan rekommenderas, och ska du inte spara några flaskor i minst 10 år bör man dricka vinet till mat.

Andra bra viner, för olika tillfällen, jag provat senare tid är:
Rött boxvin: Raccolto 2019 (32452), EKO, 249 kr för 3L box. Bra vin för mys och soffhäng, eller till chili con carne.

Det vita vinet från Tyskland, men sin lilla mycket lätta fruktsötma, Hans Baer Trocken 2019 (76934), 109 kr smakade klockrent bra till vegetarisk sushi!

Och ett större urval vinförslag för stockholmarnas sportlov, i inlägget: Sportlovslistan 2021 – allt för vin och mat.

Vinköplistan, alltid på fredagar har också några trevliga tips, som härliga rödvinet i magnumflaska från Sicilien: Mandrarossa Timperosse Petit Verdot 2019 (71441), 249 kr för 1,5 L.

Trevlig helg!

Vinförslag och tips till helgen

Stek rödingen på skinnet i en väl saltad panna, sa kocken som höll i en cookalong, onlinematlagninskurs och provning. Alltid lär man sig något nytt och tillbaka till maten, där röding låter som en lockade helgmiddag.

Vin till middagen berör till stor del på tillbehören. Men då jag just nu är lite inzoomad på chardonnayvin, är dessa på förslag:

Snygg och ädel, i besällningssortimentet

1. Josef Chromy 2015 (6448), Tasmanien Australien, 179 kr
Fyllig smak med tät härlig struktur och textur av gul frukt, mogna äpplen men också av persika och aprikos, lätt kryddiga inslag, smak av mogen citrus, en touch mineral och rostade fat. Balanserad. Vinet är i sin stil, med liknande drag, som vit Bourgogne, i den rostade genren. Spännande.
Betyg: 4+

Medium säker, i beställningssortimentet

2. Hartenberg Chardonnay 2017 (79520), Stellenbosch Sydafrika, 159 kr
Druvor: Chardonnay
Torr, fyllig. Fruktig av citrus och lime, gröna äpplen, en hint av exotisk frukt, runda noter med vanilj och tydliga, ändå balanserade, kafferostad fatinslag. Lång eftersmak.
Omdöme: Utmärkt, ren och lång.
Betyg: 4+

Okomplicerad enkel, med stil!

3. Saint Clair Vicar’s Choice Barrel Chardonnay 2018 (2188), Marlborough Nya Zeeland, 89 kr
Druvor: Chardonnay.
Torr, medelfyllig, vit frukt, smak av vanilj, nötter och mjuka fattoner. Vitgul frukt, äpplen och päron.
Omdöme: Trevlig, välgjord.
Betyg: 3+

Fler vintips och förslag

Vinbankens Vinköplistan 5
Bäst av, urval av nyligen provade viner på journalistprovning:
Vita viner i småflaska
Röda viner i småflaskor

Isvin och rött vin till fondue

Det är vinets dag den 22 januari och det firas i de vintillverkarnde länderna, på norra halvklotet, som start på det nya vinåret. St.Vincent är vinböndernas skyddshelgon medan vi i Skandinavien kanske mer tänker på vilket vin vi ska köpa …

Oavsett anledning till varför vi firar St.Vincent kan många av Europas vinodlare och tillverkare behöva stöd från konsumnenterna nu. Hela restaurangföräljningsarenan är borta, höga tullar till USA och allmänt en svår situation gör att många mindre producenter har det svårt.

Ett tips bland de lite bortglömda är röda provencevinet,
Château Vignelaure 2012 (2065), 259 kr.
Den stadiga smaken är fyllig av mörk frukt, plommon och körsbär, med inslag av röda bär, viol, läder, fikon, örter och krydor. Lägg till en touch av mynta. Fin längd, och den ansenliga åldern till trot, är vinet ändå knutet och ungt.
Tips: dekantera till karaff, eller häll över i kärl och sedan tillbaka i flaskan.
Betyg: 4

Servera till fondue med pommes och några goda såser, majjo med vitlök bland annat.

Tidig skörd av isvin i Tyskland
Redan den 30 november började vinodlare i de tyskal regionerna Nahe, Rheinhessen, Pfalz, Franken och Rheingau att skörda frusna druvor till isvin. Årgången är således 2020. Ett rekordtidigt datum vilket har förvånat många.

Isvin dricks andaktsfullt med fördel ’solo’, det vill säga som ett meditationsvin, utan snacks eller sötsaker.

Ett av de sällsynta, ytterst delikata (alkoholen är bara 6%) isvinerna är:
Rothenberg Riesling Eiswein Weingüter Wegeler, 2018 (95065), 649 kr för 375 ml.
Ett vin som är som en fest och en ynnest att få njuta av, för alla!

På Vinbanken hittar du mer vin-inspiration, som en ny lista över röda lagringsviner -upp till 250 kr, topp 10 listor som ’vin till fisksoppa’, eller de snabba förslagen i vinköplistan, fredagsvin under 100 kr och lördagsvin 100-200 kr.

Trevlig helg i snö-yran!

Vin till julmat

Absolut finns vin som passar julmatens salta och söta smaker men det är inte lätt att välja rätt. Med tipsen som följer hittar ni enkelt ’bästa’ julvinet.

Hur ska man då tänka, vad är viktigast? Undvika kärva viner med markerade tanniner samt vita viner med hög syra.

Kärva viner med tanniner
Kolla graden av kärvhet på vinerna i Systembolagets sortiment (framförallt röda) på ’klockan’. Helst ska tårtbitarna inte visa över hälften, optimalt lite mindre.

Vita viner är sällan lika uttalat kärva som de röda, generellt, men om vinet är fatlagrat kommer en del stramhet, från ekfaten och upplevelsen kan påminna om det man känner i röda viner. Undvik även dessa, dvs vita viner med markerad fatkaraktär.

Fruktsyra
Visst ett syrligt, mycket friskt vin passar självklart alldeles utmärkt till det moderna julbordet med skaldjur. Kanske även till en juligare ceviche men det är ändå inte vad de felsta av oss lagar – spara de friska, uttalat syrliga vinerna till andra tillfällen (hur hög syran är ser man också i klockdiagrammet).

Välj helst
Vita och röda viner med en lätt sötma. vinet behöver inte vara ’sött’ utan själva smakupplevelsen i sig, bärsöt, mogen frukt och så vidare räcker fint. Ett ord som aromatiskt eller lätt blommig kan vara vägledande bland de vita vinerna. Bland de röda kan man leta efter ord som bärig, sval, kryddig och örtig.

Vinförslag
Vitt:
Turckheim Pinot Gris Reserve 2019 (2119), 99 kr
Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 2019 (5244), 109 kr
Côtes du Rhône Blanc 2018 (71947), 119 kr

Rött:
Bocanegra Monastrell 2019 (2798). EKO, 85 kr
Saint Clair Origin Pinot Noir 2019 (16015), 109 kr
BROCCA 2016 (78282), 129 kr

Nya topplistor bland boxvinerna, vilka är bäst just nu
Vita boxar
Röda boxar
Trevlig 4e Advent!

Ny öl 1 dec och mer

Tredje advent och har man inte inhandlat glögg kanske det är dags nu. Återigen är en av ’årets bästa’ Blossa starkvinsglögg. Glöggen med årgång, 2020 smakar av myntha och är också mycket bra, dessutom spännande ny.

1) Lista med ’årets bästa glögg’.
2) Ny öl i fasta sortimentet: Öl-Robert har provat och hittat favoriter.
3) gott recept: rödvinsbräserad älgbog till ett smakrikt rött.

Mina senaste provade favoriter:
Vitt vin
Hartenberg Chardonnay 2017 (79520)
Hartenberg Estate, Stellenbosch Sydafrika, 159 kr
Druvor: Chardonnay
Torr, fyllig. Fruktig av citrus och lime, gröna äpplen, en hint av exotisk frukt, runda noter med en touch av vanilj och tydliga, dock balanserade, kafferostad fat-ton. Lång ef!tersmak.
Utmärkt, ren och lång. Köp gärna en handfull flaskor, lägg undan och spara 5-10 år
Betyg: 4+

Rött vin
Hartenberg Shiraz 2018 (2727)
BS=beställningssortimentet
Hartenberg Estate, Stellenbosch Sydafrika, 189 kr
Druvor: 100% shiraz
Fyllig smak av både svart och mörkblå frukt, plommon, någon körsbär, touch av bär som björnbär, lakrits, blåbär, lätt rostad och tydligt stram av markerade, fruktiga tanniner.
Omdöme: Ung i dag. Bäst till mat, som till denna härliga rätt. Den klockrena smaken, i kombination med struktur och koncentration, övertygar som lagringsduglig 10-20 år.
Vi har serverat vinet till rödvinsbräserad älgbog, receptlänk oven.
Betyg: 4

Trevlig helg!

Vinnyheter 1 december och om rieslingvinerna från Mosel

I morgon, 1 december lanserar Systembolaget ett antal dryckesnyheter som ska finnas tillgängliga länge. Det är ingen idé att stressa iväg till butik således, vilket är skönt på sitt sätt.

Vinbanken har börjat med att recensera de nya röda vinerna 1 december.  Rapport om de nya vita vinerna kommer upp på hemsidan i morgon, tisdag 1/12.

Vinälskare behöver inte heller stressa när de beställer vin från BS, beställningssortimentet. Enda orosmomentet torde vara att det finns mycket att välja bland, att man får beslutsångest eller är rädd att ’missa de bästa’. Men lugn, vi har nu kollat ett distrikt, Mosel, så bra handfasta råd och tips är inte långt borta.

Vill därför flagga för den lilla miniserie i tre avsnitt Vinbanken gör om vinerna från Mosel. Först ut är en provning av de ’nästan torra vita Moselvinerna’. Kommande avsnitt ,två och tre lyfter de helt torra, samt de mer söta Moselvinerna. Kan avslöja att de flesta, möjligen förutom de helt knastertorra, fungerar utmärkt till julens varierande maträtter.

För, tala om att det finns fantastiska Mosleviner! På Systembolaget inte minst och framförallt i BS, det vill säga beställningssortimentet. Det enda man ska tänka på när man handlar vin från beställningen är den extra leveranstiden, om cirka en vecka, som man bör ha i åtanke.

Har är två andra bubblande vintips från BS

Ett något enklare, bra bubbel

1. Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut (77141), Frankrike, 96 kr

Torr, medelfyllig, lätt krämig smak av gul frukt med exotiska inslag, persika och mogna päron, en touch av nougat och lätt brödighet. Trevlig.
Passar till: Mingel med vänner, till chips och nötter eller på tu man hand. Gott, enkelt recept räkröra, på rostat bröd eller till en fiskrätt.
Betyg: 3

Som ett lyxigare val, välj champagne

2. Laurent-Perrier Millésimé Brut 2008 (75308), 599 kr

Druvor: 50% pinot noir, 50% chardonnay
Torr, medel/fyllig. Frisk med mogen smak av citrus, en nypa lime, inslag av mogan röda äpplen, syrliga persikor, med drag av bröd och nötter samt en klingande mineralton. Lång, krämig eftersmak.
Passar till: Festligare tillfällen. Fina skålen, färska räkor (inte rökta), till hummer, vit fisk som kolja med örtig skysås och kokt potatis.
Betyg: 4

Goda bubbel i beställningssortimentet

Beställningssortimentet är spännande, med oändligt många viner att välja bland – på gott och ont. Trevligt för vinälskare och de insatta, svårare såklart när man inte känner utbudet.

Här är två härliga bubbel, mousserande viner, som jag provat nyligen. Det ena är friskare och fruktkrispigt, den andra – cavan – är solgul, bred och nötig i smaken och passar till mat eller en bit ost. Spännande olikheter och båda är trevliga vinköp.

Två bra mousserande viner i BS, beställningssortimentet

1. Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut (77141), 96 kr
Torr, medelfyllig, lätt krämig smak av gul frukt med exotiska inslag, persika och mogna päron, en touch av nougat och lätt brödighet. Trevlig.
Omdöme: Bra val för att skåla och större sällskap där de enda tillbehören är nötter och chips.
Passar till: Mingel med vänner eller på tu man hand.
Betyg: 3+

2. Faustino Cava Brut Reserva (85284), 99 kr
Druvor: Macabeo, chardonnay.
Torr, solgul frukt, äpplen, persika och päron, inslag av honung, bröd och nötter samt en lätt rostad ton. Krämig.
Omdöme: Smakrik Cava, med den solgula rondören som gör sig perfekt till ost.
Passar till: Utmärkt till ost, lagade rätter med nötter eller ost, kyckling eller fisk.
Betyg: 4

För fler vinförslag – konsultera Vinbankens VINKÖPLISTA. Alltid på fredagar med två vintips under 100 kr samt två vinförslag mellan 100-200 kr som jag kallar för lördagsvin, vilka passar en bättre middag.

Fler vinförslag: bästa bubblet bland crémant eller vad sägs om, starkvin – vilka är de goda köpen.

 

Årets glögg och julöl

De är redan här, årets julöl och glögg på Systembolaget. Roligt och bra att se är de lokaltillverkade produkterna som rycker fram, likaså är alkohlfritt starkt på frammarsch.

Årets glögg 2020 och alkoholfri glögg på bolaget men även i livsmedelsbutik.

Julöl 2020 på Systembolaget. – alla provade och recenserade.De alkoholfria ölerna recenseras kommande vecka, här finns många bra så valmöjligheterna är riktigt många.

För vinvänner rekommenderas vinköplistan, här hittar du antändiga bra viner till helgen, mingel eller till en bättre middag.

Trevlig helg!