Vin till Påsk!

Påskmiddagen kan dukas upp som buffé och innehåller ofta både fisk och kött. Vinerna är vita och röda.

Till påsklax, gravad eller rimmad passar Alsacevin utmärkt. Gärna av druvorna pinot gris eller pinot blanc. Medan påsklamm får smaklökarna att hoppa av glädje till goda, kryddiga rödviner från franska Rhônedalen eller, för alla som gillar cabernet francdruvans gräsiga toner, rött vin från franska Loiredalen. Dessvärre är de senare inte så lätta att hitta…

Bland en av bolagets senare, småpartilanseringar, smög sig ett rött vin av cabernet francdruvan in med ursprung Sydafrika. Producenten Raats har specialiserat sig på cab franc, bara för han själv är som han säger är handlöst förälskad i de franska Loiredruvorna (gröna chenin blanc och nämnda blå sort). Och hans vinerna är med den inställningen inte helt oväntat – riktigt bra!

Raats Family Cabernet franc 2013 (95312), 348 kr
Druvor: Cabernet franc
Fyllig. Stor, stram, kärnig och generöst fruktig av plommon och körsbär. Inslag av viol, örter, tobak och fat. Gräsiga inslaget röjer druvsort. Läcker för alla, men speciellt för cab franc-vänner och när serverad till en örtig lammstek!
Betyg: 4

Fler förslag till Påsk, Bästa vinerna till Påskmaten. Onsdag den 12 april publicerar Vinbanken en Topp 10 lista över röda viner till Påsk – häng kvar!

Glad Påsk!

Fredagsvin för alla som gillar bättre

Vem håller med mig att arbetsveckan är en dag för kort? Det är som att det alltid är fredag.

Att tiden går snabbt är en upplevelse som kanske inte alla delar men om ni känner igen er bara så lite förstår ni resonemanget och vikten av att ”äta och dricka bättre”.

Trevlig helg!

Vitt vin med gulfruktig generös smak

Mulderbosch Chardonnay 2015 (6006), Sydafrika, 99 kr

Torr, medel- till fylligt vitt vin med smak av gul, mogen frukt som äpplen, exotisk touch av aprikos med inslag av fat. Bred smakstil!

Gillar ovan när syftet är en lagad måltid, vitt kött eller fisk, men vinet passar även utmärkt till smakrika vegorätter eller helgen ostbricka. Här kan du läsa mer om ”tänket för bra kombinationer i valet av vitt vin till ost”.

Rött vin som förberedelse för påsklamm

Ktima Kir-Yianakohori Hills 2014 (2850), Grekland, 114 kr

Färgen är vackert röd. Doften örtig, stor av röd frukt. Smaken är fyllig, koncentrerad av röda bär och frukt, plommon och körsbär, med inslag av mandel, örter och fat. Kryddig längd, bra stringens av syra och tanniner. Lång eftersmak. Passar även för att lagra!

Helt klart ett av bolagets bättre viner, som förpassats ut i kylan (menar i beställningssortimentet). Kan bara rekommendera er att ta omvägen via beställningssortimentet.

Fler vinförslag till helgen och alla andra dagar, välkomna till Vinbanken!

 

Nyligen provade – goda viner i budgetklass

Vinbranschens medarbetare är i en hektiskt arbetsperiod. Det hålls stora, internationella vinmässor, producenter besöker kunder och konsumenter över världen och vinskribenter ska hålla jämna steg men helst vara lite ”före” dem alla.

Nyss hemkommen från, troligen, världens största vinmässa Prowein som hålls i Düsseldorf är inspirationen på topp. Om trender kan man tala mycket men en sak står klar och det är att mindre, tidigare för världen helt okända vinländer och regioner kommer starkt. Vad sägs om portugisiskt vin från Azorerna? Inte oväntat rycker därmed även vin av de lokalt odlade druvsorterna fram. Spännande!

Till dess vi kommer kunna köpa dessa mer udda viner vill jag be er notera den, för många ursprungsländer, ofördelaktiga landsindelningen i bolagsbutikerna. Lands-modellen kan låta bra i teorin men faktum är att många ursprung och därmed även udda druvsorter tappat i försäljning under senare tid. Med resultat att återigen andra breder ut sig i raketfart.

Vitt vin av ovanligare druva
Palazzo Mio Grillo 2016 (6384), Sicilien, 59 kr. EKO. (Grillodruvan är superintressant!)
Färgen är ljusgul och doften blyg. Vinet är torrt, medelfylligt gulfruktigt av mogna äpplen och vita päron, lätt aromatiskt, aningen bredare och med trevlig fruktsyra och eftersmak.
Betyg: 4

Vinet har legat kort tid på sin jästfällning vilket kan tyckas vara hintar av fat-toner men så är inte fallet. Ger dock vinet mer djup och bredd.
Servera till: kallskuret, plockmat, ost. Eller som ett glas vitt till – chips (häpp!)

Sicilien är ett intressant vinområde: Naturvin av Alessandro Viola

Rött vin från Argentina (här vill jag lyfta ursprung)

Cameleon Cabernet Sauvignon 2016 (6518), 89 kr. EKO.
Färgen är röd, doften fruktig, smaken medel/fyllig av röd mogen frukt och dito, mogna svarta vinbär. balanserade tanniner, fatinslag, bra längd och förhållandevis tydlig syra (bra att ta med sig för lyckade mat-kombos).
Betyg: 4

Vinmakaren från Domaine Bousquet, Labid Alameri, var på kort Stockholmsbesök i veckan och jag fick prova ”allt” och en intervju,
Domaine Bousquet – portföljprovning med ägare och VD Labid Alameri

Fler vintips och vinförslag till helgen: Vinbankens vinköplista!

Fredagsflax med nytt vitt boxvin och en klassiker

Det är fåglar i luften. På TV jagar kändisar poäng när de fångar så många fåglar på bild och fågelskådare längtar efter en ny säsong som kommer med våren. Själv funderar jag på vinet till helgen.

Med våren kommer fågelkvitter vilket är mysigt om man sitter utomhus, kanske med ett glas vin.

Kakaduan är Australiens mest kända fågel och vinet Cacadu Ridge har fått bära dess namn. Nu heter vineriet faktiskt Kakadua Winery så fog för namnvalet finns. Och fågel- precis som vinvänner håller säkert med mig om att det skulle vara knasigt om vinet skulle heta stare eller gröngöling. Som tur är vi inte där än!

Cacadu Ridge Semillon Sauvignon Blanc 2016 (2080), 203 kr för 3 L box.
Torrt, medelfylligt vitt vin som smakar lätt av gul, tropisk frukt, mogen lime och grön frukt. En lätt fat-ton rundar av. Utmärkt till mat och själv provade jag till parmesanbeströdda gnocchi, enkelt och gott!
Betyg: 4

För den som söker ett vitt boxvin med frisk stuns och grönskimrande ton föreslår jag ”gäddvinet”. Familjen Brochet bjuder generöst med egna namnet på familjens vin. Brochet betyder gädda på franska.

Brochet Facile Sauvignon Blanc 2016 (2267), 244 kr för 3 L box.
Vinet finns även i flaska!
Smaken är torr, frisk och klingande fräsch av krusbär, vinbär och gröna äpplen. Fruktsyran märks men vinet smakar inte ”surt”, snarare stringent och upplyftande! Serveras till skaldjur, gärna räkor naturell med en citronklyfta eller till den fräscha salladen med vinegrette. Fräscht!
Betyg: 4+

Det har publicerats många nya artiklar under veckan, välkomna till vinbanken.se.

Goda bubblor

Champagne eller mousserande? Nu är champagne ett mousserande vin, däri ligger således ingen oklarhet. Men alla mousserande viner är inte champagne!

Champagne är ett vindistrikt i Frankrike och ett vin, champagne. Och få andra ursprungsbeteckningar är lika övervakade och värnade. Ve den som ens närmar sig att kalla sin klädesbutik för Champagne (fanns tidigare i Stockholm men fick ”byta” namn) eller skriva ut ”vinet gjort enligt champagnemetoden” på etiketten. Traditionella metoden är OK. Striderna har varit många under åren och de blir inte färre, om jag säger så.

En kul och alltid aktuell fråga när vinvänner möts är att diskutera om och huruvida det är någon skillnad mellan champagne jämfört med andra mousserande viner. Svaret måste bli. Ja, kanske och nej, lite mer eller mindre!

Det är inte alltid enkelt när man söker en ”regel”, vinsmak är komplex och beroende på vad och vilka märken som jämförs kan olikheter vara monumentala eller blygsamma. I december var jag med i ett blindtest av mousserande viner där provarna inte visste om det var champagne eller annat vin (i detta fall mousserande viner från Australien och England) i glasen.

Själv rankade jag mina tre första favoriter som skumpa, vilket de också var. På femte plats satte jag den sista fjärde champagnen i provningen, av (om jag minns rätt) totalt 20 viner. Yes!, lite kul var det allt och nu har jag kapitulerat ett varande som tvättäkta, ”frankofil”.

Kontentan av ovan, fortsätt jämföra och diskutera smak i ett glatt sällskap vänner!

Goda mousserande just nu:

Pongrácz Brut (7627), Bergkelder, Sydafrika, 125 kr
Druvor: 63% pinot noir, 37% chardonnay
Smak: Torr, frisk, medelfyllig smak av äpplen och grape, inslag av bröd. Fin eftersmak!
Omdöme: Klassigt mousserande som ej skäms för sig!
Palmer & Co Vintage Brut 2005 (7867), Palmer & Co, Champagne Frankrike, 831 kr för 1,5 L
Druvor: Chardonnay, pinot noir, pinot meunier
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av äpple, lätt citruston, inslag av mineral, örter, bröd, nötter och fin längd.
Omdöme: Trevlig och mycket prisvärd årgångschampagne i magnumbutelj. Lägg gärna undan en flaska ett år eller fler-smaken kommer utvecklas flerfaldigt!

Kul att veta: Det har varit lyckade årgångar i Champagne under 00-tale och även tidigt 10-tal. 2016 är däremot ett av ”worst ever” år. Hursomhelst, håll utkik efter champagne med årgång 2008 som räknas till det bästa på mycket länge. Kännare jämför med 1988 (också bra-topp). Årgångar är ett diskussionsämne i sig!

Fler vintips och förslag. Välkomna till Vinbanken

Triss i röda italienare

Vin från Italien är bland de mest populära på Systembolaget. Att dra dem alla över en kam är inte möjligt för precis som med annat finns högt och lågt, vitt, rött och sött. Så även bland de italienska vinerna.

Denna vecka tänkte jag lyfta fram tre röda viner som passar att spara/lagra. Generellt kan man säga att vi dricker våra viner på tok för unga.

Hur vet man då det?

Vinet smakar fruktigt och bärigt, av de så kallade primäraromerna om man svänger sig med vintermer. Över tid, när vinet mognar, utvecklas fler inslag och nyanserna breddas. Vinet får ett djup, smaken mer innehållsrikt och de sekundära aromerna är ett faktum. Går man ytterligare ett steg i vinets utveckling kommer tertiära aromer som röjer smak av mognad. För många är de senare inslag av torkad frukt, som fikon eller russin vilka är bra exempel.

Alltså, det är smart att köpa vin i dag som du lägger åt sidan ett eller två år. På bara den korta tiden har utveckling skett och du har ett vin som smakar mer. Därför är det smart att spara vin!

Vilka viner kan man spara?

I princip alla som inte är strömlinjeformade varumärkesviner. Hoppa därför upp i prisklass något. Glöm inte heller att du redan från start måste tycka om vinet, menar att det knappast är vettigt att lägga tid och utrymme på ett vin som någon annan menar att du ska spara… Prova alltid vinet själv först och tyck om smaken även när vinet är ungt!

Triss i röda italienare

Masi Campofiorin 2013 (5123), Veneto, 120 kr
Fyllig, kryddigt strävt vin med kärnig frisk smak av körsbär, tydliga drag av örter.
Detta vin utmärker sig lite extra då det går att köpa i liten halvflaska som stor magnumbutelj. För lagring, tänk stort!

Allegrini Palazzo della Torre 2013 (74997), Veneto, 150 kr (fr 1/3 149 kr)

Lufta gärna någon timme och låt alla smaker komma till sin rätt. Ett smakrikt, mulligt, mångsidigt och prisvärt rödvin som även kan lagras 5-10 år.

Läs gärna Vinbankens artikel om familjen Allegrinis vin Palazzo della Torre

Brunello di Montalcino 2010 (74841), Toskana, 601 kr för magnumbutelj 1,5 L
Det här är ett av mina personliga favoritviner. Körsbärkärnig frukt, tydligt örtig och med en lätt parfymerad ton som med vinets sammetslena textur är pricken över i. Magnumflaskan äger i lagringssammanhang då vin utvecklas som bäst i just denna volym.

På bilden är Poggio al Vento 2008 (84904, 715 kr) i fokus. det är Col d’ Orcias prestigevin och som nu när det är 9 år har utvecklat de fina, subtila smaknyanser som kommer med mognad (i initialt bra viner). Intressant är det också att rent prismässigt kan det vara bra att köpa vinet ungt och billigare för att lagra på egen hand.

Vill du veta mer om vinskåp och vinkylskåp är denna artikel på pricken rätt: Välj rätt vinskåp för servering eller lagring 

Fredagsvin i storförpackning

BOXVIN. Vilket är bäst är den ständiga frågan. Bra tips är att se efter tappdatum och där det senast alltid är fräschast.

Löpande provar vinskribenter av dryckerna som är listade i Systembolagets ordinarie sortiment och igår (9/2) var det återigen dags. Denna gång handlade provningen om vin som bytt årgång bland de fasta listningarna.

Vitt vin i box, 3 L
Brochet Facile Sauvignon Blanc 2016 (2267), Frankrike, 243 kr
Torr, medelfylligt och fruktig vin av gröna äpplen och päron, smak av citrus och bra längd. Fräsch och spänstig, gott vin att servera till skaldjur som räckor, till sallader eller lätta fiskrätter.
Betyg: 4 av 5

Vitt vin i box, 3 L
Ramos Reserva 2015 (6139), Portugal, 243 kr
Medel/fyllig, mörkfruktig smak av plommon, inslag av fikon, örter och lakrits. Bussigt rödvin, passar som husvin och många rätter.
Betyg: 3+

Magnumflaska champagne
Palmer & Co Vintage Brut 2006 (7867), Champagne, 639 kr för 1,5 L  

Torr, medelfyllig läcker smak av äpplen, citrus, örter och mineral: Inslag av bröd och en lätt nötighet. Lång eftersmak. Årgångschampagne till budgetpris och den som sparar vinet ett år eller två vinner  i smakutveckling.
Betyg: 5

För fler tips, besök Vinbanken. Vi har bland annat recenserat nya viner i februari nyligen. Läs Anders Röttorps eller Elke Jungs tips. Thomaz Grehn har koll på ny öl i februari.

 

Vin bortom allfartsvägen

Barbaresco. Någon säger aha…de är introduktion eller närmast ”under” Barolo. Må så vara men Barbaresco är också sin egen unika appellation och stil av sköna röda, nebbioloviner.

Nebbiolo är druvan. Distriktet Piemonte och vinlandet Italien. Klimatet påverkas av närheten till Alperna och vinstilen är i regel ”sval”. Druvans bidrag ger karaktärsdrag som strama tanniner med en nästintill blommig aura av, för mig, nyponros.

Rätt häftig kombination kan man tycka och mer sann blir upplevelsen i verkligheten, i smaken. Vinernas tanniner (kärvhet, ger en stram ibland torr förnimmelse) är som sagt oftast brutala, även om de bästa som alltid ska vara uppbackade av frukt. Nebbioloviner av toppkvalitet kan lagras 20, 30 eller längre.

Knaperstekt fläskkött passar utmärkt till röda viner, gärna Barolo

Så hur ska man göra som vinälskare för att pricka in ett bra nebbiolovin, utan att munnen spårar ur av en tanninöverdos?

Några bra tips är att servera mat till vinet, att lufta vinet innan servering och att köpa bra kvalitet. Vad det gäller det senare vill jag rekommendera (i veckan provade):

Prunotto Barbaresco 2013 (22013, 200 kr
Här ett Barbarescovin som är snyggt och ovanligt elegant och med den för ursprunget tydliga typiciteten intakt. Det vill säga, tegelröd utvecklad färg, tydlig parfymerad doft, fyllig smak med kärnig rondör, viss mjukhet, smak av röd frukt, örter, nypon och fat. Fin eftersmak. Servera vinet till alla goda vinterrätter som charkbricka, risotto med svamp, pasta olika smaker eller fläskstek.

Fler eller helt enkelt ett annat tips, välkomna att besöka Vinbanken. Här kan ni hitta andra förslag och tips på nebbiolovin, ex som instegsbarolon (menar prismässig gynnsamt förslag för att lära känna region och stil av vin).
Barolo Villaforte 2012 (76420), 170 kr

En annan populär artikel som just nu är i ropet ärFörfalskade viner omsätter miljarder, intressant läsning om vinskeenden i internationella sammanhang och kanske snart (dessvärre) på svenska marknaden

Trevlig helg!

Inför nyårsfirandet, några dryckestips

Gondolen är Stockholms Värdshus, fast på höjden säger bartendern i cocktailbaren, Lars Ljungberg. Och få andra platser kan mäta sig med detta höghöjdsbesök, mitt i huvudstaden på första parkett med virrvarret av Slussenbygget vid fötterna.

Lars Ljungberg berättar att han och kollegorna blandar ungefär 12 000 Strawberry Daiquiris om året, en drink som blivit Gondolens signum. En ökande trend, framförallt från utländska besökare, är annars drinkar gjorda av akvavit.

akvavit-drink-aalborg-taffel-gondolen-Gondolen-Rød-Dansk-copy-vinbanken

- Det är få som kan eller tycker om att prova akvavit, sådär rakt-upp-och-ner som när man dricker den som nubbe, säger Lars. Samtidigt är våra gäster intresserade och nyfikna på de Skandinaviska akvaviterna, med all rätt då de är en del av vårt kulturarv. Därför gör jag och kollegorna allt fler drinkar med akvavit! (Lars Ljungberg, i bild)

Under 2016 har Vinbanken besökt några av Sveriges skickligaste bartenders för att se vad de gör med akvavit, i baren. Det blev flera spännande möten, bland annat med Lars i Gondolen. Gå vidare till samlingsartikeln, Akvavitdrinkar av kluckande rester från Julbordet

Slutligen, har du ännu inte fixat ditt bubbel inför nyårsfirandet får du vägledning i artikeln som samlat alla Vinbankens texter under en och samma rubrik. Årets bästa mousserande och champagne 2016 – samlingsartikel till nyår.

Skål &  GOTT NYTT ÅR!