Division IV-tipset

Ja, fanns en kommentar om ett uteblivet division IV-tips. Krönikan/tipset för norrfyran publicerades i tidningen i förra veckan men kom aldrig ut på webben. Så för att tillfredsställa er läsare, här är kommer det av Johannes Stenlund skrivna förordet till årets division IV norra.

ooo

2009 blir året då seriereformen med elitfyran ska testas för första gången – och det har mötts av blandad kritik. Tanken är att skapa två kvalitativa serier där avstånden tajtas ihop, men det kan också medföra orättvisor. När lagen bara hinner möta varandra en gång på vårsäsongen får lagen som lottats att åka långt en nackdel.
Övre halvan är en naturlig målsättning för samtliga lag och striden runt sjätteplatsen blir ett getingbo. En sjundeplats innebär en bortkastad höst med nedflyttningsångest, en sjätteplats betyder att division III-hoppet lever i allra högsta grad.

1. Rönnskär Railcare IF
Förra året stod bara Norsjö i vägen för uppflyttning. Nu är Rönnskär ute efter revansch – med en i stort sett intakt trupp. Anfallaren Mattias Lundberg får inte gå sönder.
2. Lycksele IF
Vill göra allt för att sejouren i fyran bara ska bli ettårig. Laget laddade upp i Holland inför serien och det verkar ge önskat resultat – Lycksele krossade Sorsele med 5-0 i genrepet.
3. Bastuträsk SK
Med fyrans garanterat bredaste trupp siktar förra årets seriesjua på en bättre tabellplacering. Har värvat klokt och kan bli en obehaglig överraskning för många lag.
4. Betsele IF
Sex nya killar från Lycksele ska göra Betsele till ett topplag – men fortfarande är den notoriske målsprutan Thomas Strömgren Betseles viktigaste kugge. Dessutom sköter han ju taktiken i egenskap av spelande tränare.
5. Sunnanå SK
Många kännbara spelarförluster innebär att Sunnanå får slå ur underläge. Spelare som Erik Andersson och Samuel Pont-Laisfeldt är tunga tapp – men fungerar samarbetsavtalet med Skellefteå FF kan truppläget snabbt förändras till det bättre.
6. Bureå IF
Samuel Gustavsson försvann till Skellefteå FF och plötsligt hade Bureå tappat en nyckelspelare. Trotjänaren Niclas Kauppi håller fortfarande på mitten och han får dra ett tungt lass i sommar.
7. Blattnicksele IF/Sorsele IF
Sätter sitt hopp till egna produkter; inga nyförvärv utifrån. Blattnicksele/Sorsele lutade sexa förra året och lär hamna i mitten i år igen – men räcker det till elitfyran?
8. Mjövallen SK
SK Örnvingen gick i graven i vintras och Mjövallen snappade upp sju nyförvärv från klubben. Har inte heller tappat någon från fjolåret. Värvade killen med fyrans coolaste namn: Chatchawan Phookrongthung.
9. Malå IF
För tre år sedan skrällde Malå och gick upp i trean. Sejouren blev kortvarig och förra året var Malå tillbaka i fyran igen – och slutade åtta. Kan bli tufft att nå elitfyran.
10. Medle SK
Nykomlingarna har gjort två kanonvärvningar i Mikael Berggren och Klas Antonsson. Dessutom är tränaren Jörgen Bergwall ny från Sunnanå. Undviker nedflyttning.
11. Bergsbyn SK
Roger Stighäll är ett meriterat nyförvärv, men i övrigt ser det tunt ut. Klarade sig undan division V med nöd och näppe förra säsongen. Har knappast imponerat på försäsongen.
12. Bolidens FFI
Har inte förstärkt fjolårslaget som hamnade nia, utan litar på juniorer ur de egna leden. Förlorade med 10-5 (!) i en träningsmatch mot Bergsbyn. Får kämpa i bottenstriden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>