Allt att vinna…?

Vem som helst begriper att man inte talar om säsongsavgörande ödesmatcher i omgång 10, men så nära en måstematch som man möjligtvis kan komma under vårsäsongen – så kritiskt är slaget på Norrvalla i morgon. UFC var numret större, Östersund ska inte vara det och när Skellefteå FF får kämpa så vanvettigt för varje poäng är det matcherna som måste vinnas. FF har vant sig vid att spela underdogs, slå ur underläge i division I. Nu ligger, vare sig de erkänner det eller inte, all press på Skellefteå FF:s axlar och det är en ny situation som måste lösas.

Östersund är annars mest känt för sitt framgångsrika samarbete med Championship-klubben Swansea – eller före detta tränaren Roberto Martínez, vad det verkar. Spanjoren gjorde ett jättejobb under sina två säsonger i Wales, men när Martínez drog söderut för större uppdrag (Wigan) flyttade Swansea snabbt sitt traditionsenliga försäsongsläger i Östersund till soligare Spanien. De två brittiska inslagen i truppen, Chad Bond och James Burgin, är hemkallad respektive långtidsskadad, enligt ÖFK:s hiskeligt fula men likväl officiella hemsida.

ooo

Sunnanå var på väg in i juni med fyra segrar och 9-1 i mål. De stöp på majs sista dag (0-2-matchen mot Djurgården) och en ny förlust senare har självförtroendet naggats i kanten. SSK slipper favorittrycket när de står i nio gånger pengarna i Malmö, men de slipper inte de kritiskt granskande blickarna som med olust har bevittnat den senaste tidens insatser. Sunnanå har en lång bit kvar att vandra innan de får samma kontinuitet som krävs för att tävla med toppklubbarna under en hel säsong. Blir Malmö-matchen en skrällseger eller ett bottennapp? Inget vet, och det är väl spännande på sitt sätt.

Ni minns väl Maja Åströms monstermatch, förresten? AIK-målvakten klarade på egen hand Sunnanås offensiv i söndags och med det underliga 2-0-målet snodde AIK tre poäng på Norrvalla.
I dag blev det 0-1-förlust mot Göteborg och vi såg att a) Åström kan vara mänsklig samt att b) hon kan släppa in underliga mål.

Den cyniske påpekar att what you give is what you get, själv konstaterar jag att turen och oturen jämnade ut sig snabbare än vi trodde.

ooo

Vi hastar igenom norrfyran med att imponeras av Sunnanå-herrarnas uppvisning, förvånas över att Medle åkte på 0-3-stryk på hemmaplan och notera att Rönnskär har slagit sig in på topp sex lagom till sommaruppehållet. Orsaken? Ett lika märkligt som genialiskt positionsbyte – och Rönnskär har garanterat fyran farligaste mittback. Håll er till tåls till måndag för en fördjupning i ämnet.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *