”Grubbe” om Citys frammarsch

Umeå City har verkligen överraskat mig och många andra i inledningen av den här säsongen. Just nu ligger laget sexa i tabellen, efter tre vinster, två oavgjorda och en förlust. Vem hade trott det? Inte jag i alla fall. Jag var ärligt talat rätt skeptisk, framförallt till den tunna backsidan. Men där har jag blivit tystad av inte minst Thomas Holmgren, Stefan Lindberg och Mattias Hedlund som alla tre har inlett bra, och bara verkar njuta av det större ansvaret.

Innebandybloggen kollade läget med nya tränaren Peter Grubbström för att få hans syn på saken.

– Vi är helt klart nöjda med säsongsinledningen, även om det svider lite grann att vi tappat poäng mot Mullsjö och Linköping på hemmaplan. Men som helhet har vi helt klart varit på rätt spår, så det känns inspirerande, säger Grubbström.

De tre vinsterna har tagits mot totaljumbon Kais Mora i premiären, mot Sirius hemma och mot Falun borta.

– Det var en fin skalp mot Sirius men framförallt mot Falun, den typen av segrar ger otroligt mycket för laget inför fortsättningen, säger han.

Mot IBK Dalen däremot tog det som bekant tvärstopp, och utöver det har City gett bort onödiga poäng mot Linköping och Mullsjö på hemmaplan.

– Matchbilderna mot Mullsjö och Linköping har inte riktigt passat oss. Båda backade ju hem väldigt mycket och då fick vi vara det spelförande laget. Vi vill ju hellre vända spelet snabbt mot spelande och mer bollförande lag, precis som mot Sirius och Falun, det är då vi är som bäst, säger Peter.

Jag passade även på att fråga om hans syn på Gunnar Domeijs landlagsplats.

– Jätteroligt, jag trodde inte Kent Göransson skulle våga ta ut han med tanke på hans ålder och att han varit borta ett tag, men Gunnar är en av Sveriges tre, kanske två bästa målvakter och är väl värd platsen. I VM ska den bästa stå, och han har ju erfarenheter av tidigare mästerskap också, säger han.

I och med uttagningen fick City sin första svenska a-landslagsman på mycket länge. Men ”Grubbe” tror inte att det är omöjligt att någon fler i dagens trupp får ta på sig den blågula dressen.

– Vill man så har man möjligheten. Men det handlar om att lägga ner den tid och det engagemang som krävs, då finns möjligheten för spelarna att komma dit. Det finns jättemycket talang i vår trupp, säger Peter.

Peter under framgångsåren i Iksu. FOTO: Ulf Hägglund

Förra säsongen fungerade Peter Sjöström som matchcoach i båset.  Men nu har han lämnat, och varken Putte Eklund eller Peter Grubbström har tagit på sig den rollen.

Saknar ni inte en matchcoach?

– Vi har diskuterat det här en del, och än så länge har det fungerat ganska bra så som vi har det. Men en matchcoach är alltid bra att ha, säger han.

Samtidigt har tränarduon gjort en del lyckade förändringar under matcherna, t ex som senast mot Mullsjö då man satte ihop Erik Forsgren med Peter Reinholdt och fick fart på laget.

– Vi har faktiskt ändrat en hel del under matcherna. Även mot Falun ändrade vi om en del och det blev också lyckat, så än så länge har vi haft turen på vår sida, säger han.

Till helgen sticker laget till huvudstaden för att möta nästjumbon Balrog.

– Otroligt viktig match för våran del. Tar vi tre poäng så ökar vi glappet ner till botten, men förlorar vi så kan det bli jobbigt för vi har tufft spelschema därefter, säger Peter.

Till den matchen är även Mats Jonsson och Jakob Dahlén mest troligt tillbaka efter sjukdom respektive ryggproblem. Jonsson som varit framgångsrik i inledningen av säsongen och Dahlén som gjorde två mål mot Falun i sin första match från start.

– Vi får verkligen angenäma problem att ta ut laget. Många har gjort jättebra ifrån sig. Ska man spela nu så gäller det att bevisa det också, säger han.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *