Livsviktig vändning av Skellefteå

Begrepp som sexpoängsmatch, måstematch och andra klassiska klyschor räckte knappt till för att beskriva vikten av matchen mellan Skellefteå och Boden i damettan ikväll. I princip kan man säga att den matchen helt och hållet skulle avgöra vilket av lagen som skulle hålla sig kvar.

Med andra ord anser i alla fall jag, och säkert många med mig, att Skellefteå via en mirakelvändning i sista perioden nu säkrat ett nytt kontrakt i damettan.

Men segern med 5-4 satt väldigt långt inne. Boden ledde med 0-3 efter två perioder och gjorde sedan 1-4 en bit in i tredje perioden och såg därmed ut att gå mot tre livsviktiga poäng.

Men Skellefteå vek inte ner sig utan kunde istället under ett par magiska minuter i mitten av slutperioden hämta upp till 4-4, efter två mål av Lisa Eriksson och ett av Angelica Johansson. Med drygt två minuter kvar blev sedan Linda Almström stor hjältinna för hela Skellefteås daminnebandy när hon satte det matchavgörande målet till 5-4.

I och med segern står nu Skellefteå på 25 poäng medan Boden har 18. Detta med tre omgångar och nio poäng kvar att spela om. Hade Boden hållit ut och vunnit hade det alltså varit 22 poäng för Skellefteå och 21 för Boden. Det var en viktig match som sagt…

Nu måste Boden vinna alla sina tre kvarvarande matcher (vilket inte är så troligt), mot IBF Dalen (H), RIG Umeå (H) och Umeå City (B).

Detta samtidigt som Skellefteå får ta max en poäng på sina matcher mot RIG Umeå (H), Iksu Ungdom (B) och IBF Dalen (H).

Skellefteå har alltså med allra största sannolikhet säkrat kontraktet i kväll, även om det i teorin fortfarande är möjligt för Boden att ta ikapp.

Men det räcker med vinst i en av de återstående matcherna för att det ska bli helt klart även i teorin, så vi kan nog räkna med ett helladdat Skellefteå den 27 februari mot RIG Umeå i Eddahallen.