Herrettan är färdigtippad

Så är min tabell färdig. Jag är väl inte helt nöjd – men hyfsat. Sundsvall känns det som att jag har överskattat en hel del, och jag har troligen varit lite väl hård mot Örnsköldsvik. Men jag tror i alla fall att lagen jag placerat ut hamnar i det fack, toppen1-4, mitten 4-8 eller botten 9-12, som jag placerat dem.

Tyck gärna till i en kommentar om tippningen.

1. HUDIK/BJÖRKBERG
Kommentar:
Det forna elitserielaget med seriens överlägset mest bruna golv spelar också seriens överlägset mest vilda innebandy. Det är verkligen vilda västern när Hudik spelar. Jag älskar det. Bortamatchen mot dem ifjol var den roligaste matchen jag spelat på väldigt länge. Det var fullt av offensiva krossar, snygga mål, naivt spel, kontring på kontring, och knappt en enda närkamp. Bara lir. Typ som hockey på 70-talet. /sidospår.

Nåja, Hudik är för många liksom för mig seriefavoriten i år. De var seriens klart näst bästa lag i fjol och har en fruktad förstafemma som får väldigt mycket speltid. Nicklas Forslöf är en SSL-mässig centertank mellan den offensive supertalangen (defensivt helt värdelös liksom jag själv) Jakob Jonsson och hans äldre bror John.

Den supertrion kommer att ösa in mål i år och vara en avgörande faktor till att laget går till Allsvenskan.

2. SANDÅKERN
Kommentar: Åkte ju ur Allsvenskan i fjol med dunder och brak och har sedan dess tappat en hel del tyngd i spelartruppen. Egentligen har de väl dock fortfarande en trupp för att gå hela vägen, med seriens bästa målvakt i Niklas Ivarsson, några av seriens bästa backar med Joel Bäckström och Mattias Adolfsson i spetsen, och en massa offensivt kunnande i form av bland annat Joakim Hagenmalm, Niklas Blombergoch Mikael Hjelm. Den rutinerade räven Torbjörn Sjögren har ju också anslutit till laget.

Men trots en massa rabblande av duktiga innebandyspelare så tror jag fortfarande inte laget går hela vägen i år. De blir dock den solklart främste utmanaren till Hudik/Björkberg som jag tippat som vinnare. Mycket talar för att det blir en rysare hela vägen in i kaklet. 

3. RIG UMEÅ
Kommentar: 
”Riggarna” har kanske inte de där riktigt stora stjärnorna som tidigare funnits i klubbens upplagor. Men som LAG betraktat tycker jag mig se en klar förbättring. Tränarduon Fredrik Holmgren och Jacob Bandling Melin har gett mycket kunskap till de ständigt utvecklingstörstande adepterna och det märks. Laget klarar av flera spelsätt och vet hur man kan förändra en matchbild i svåra situationer.Albin Sjögren är en spelare som givetvis sticker ut och han vinner nog interna poängligan och hamnar i toppen även i den totala. Sebastian Degeryd är en personlig favorit som jag tror kan blomma ut poängmässigt i år, och Filip Persson kan man inte ogilla om man som jag gillar lirare före brunkare.

4. ERSBODA SK
Kommentar: 
Ersboda har tappat en del, inte minst ”Bullen” som tränare. Men kvar finns fortfarande många skickliga spelare. Jim Johansson stannade trots locktoner från Thorengruppen (blir väldigt viktig), Fredrik ”Flu” Lundström (Mr. Underskattad) är ny som målvakt, Johan Nilsson kommer vara en av seriens bästa målskyttar även i år, och kanske får den duktige tvåvägsspelaren Johan Andersson Lindqvist sitt rejäla genombrott i år?
Ja, det blir helt enkelt spännande att följa ESK i år!

5. JEMTLAND INNEBANDY
Kommentar: 
Detta lag har fått tona ner sin hybris något efter ett par hafsiga säsonger. När Jemtland Innebandy startades var det ungefär som att ”Se upp världen, här kommer vi!” och det var mycket attityd. När resultaten inte blev som man tänkt sig lugnade sig också framtoningen ner sig – för allas trevnad. /sidospår.

Hursomhelst, nu ska vi bedöma det sportsliga och där tror jag att Jemtland, som blandat och gett på försäsongen, kommer hamna ungefär vid femteplatsen tack vare ett bra hemmafacit. De har dammat fram någon 33-åring som gjorde 5+2 i första matchen vid namn Markus Fridell. Sedan har de även Martin Larsson, Michael Sandin och Niclas Engström som är duktiga spelare på den här nivån. Om de får allt att stämma kan det bli bättre än femteplats, men någonstans här tror jag laget hamnar efter en klassisk blanda-och-ge-säsong.

 

6. SKELLEFTEÅ
Kommentar: 
Även här ett rutinerat och klassiskt lag. Skellefteå är svårspelade hemma i Eddahallen och spelar en väldigt disciplinerad innebandy. Det är ofta målsnålt när laget är i farten. Joakim Nilsson är sevärd i offensiven och bakåt finns eleganten Anders Sundqvist och den inte lika eleganta, men lika nyttige, Mattias Holmberg. Många av spelarna har flera säsonger i ettan bakom sig och det tror jag blir mer värdefullt än på länge i årets upplaga av division I. 

7. WIBAX PITEÅ
Kommentar: 
Detta klassiska lag ser ut att gå mot en mörk vinter. Wibax har tidigare förknippats med ett par riktigt duktiga spetslirare, ett av seriens bästa powerplay, och ett erkänt bra spel med mycket bollrull och långa anfall. I år blir situationen en annan. Trotjänarnas trotjänare Jan Persson har lämnat den sjunkande skutan liksom legenden Andreas Morén. Wibax är inte vad laget en gång har varit och jag tror att en sjundeplats till och med är lite optimistiskt tippat…
8. SUNDSVALL CITY
Kommentar: 
Jisses, vad högt upp detta lag helt plötsligt hamnade känner jag rent spontant… (Visst är det lovande när man hånar sin egen tippning).
Sundsvall City är tillbaka i ettan efter vinst mot Nordic i kvalet. Nu har de bland annat värvat Nordics stjärna Oskar Lund.
Men jag måste ärligt säga att det känns väldigt optimistiskt att sätta laget på en åttonde plats. Frågan är bara vilket av de lagen jag hittills har tippat under Sunsdvall som i så fall skulle passera. Botten på division I känns med andra ord relativt oviss och öppen.
Hursomhelst så är Sundsvall ett lag med många unga, skottvilliga talanger. Innebandyn är het i Sundsvall just nu i och med Granlos framfart och det tror jag kan smitta av sig på stadens andralag. 

9. GAMLA STAN
Kommentar: 
Bulldogs känns som ett svårplacerat lag. Jag gillar deras sätt att spela innebandy på. Det är offensivt, mycket diagonaler och många tekniska lirare. Men då spelet inte stämmer blir det ofta för naivt och då bjuder man istället på kontringslägen i mängder och därmed en hel del baklängesmål.
De måste snabbt anpassa sitt spel till en högre division.
I fjol gick det bra mot de sämre lagen men så fort det hettade till, som mot GUIF och Vildmännen, hade laget inte mycket att sätta emot. Hursomhelst så ska det bli intressant att se om de lyckas hålla sig kvar.

10. GUIF
Kommentar: 
Det känns hårt att ge några av mina vänner i GUIF ett hårt slag i magen genom att tippa laget under strecket. Men tittar man på de övriga lagen i serien så har jag svårt att se att GUIF ska kunna passera strecket. Man har en av seriens bästa spelare i Per Beijar, samt ett intressant nyförvärv från Thorens frysbox i form av Johan Flinkfelt, men man har tappat flera av nyckelspelarna från i fjol så som Kristoffer Strandberg, Mathias Boman, Henrik Nilsson, Jonas Boström etc. Underifrån finns det dock gott om talang. Vi har redan fått se ”96-kedjan” stå upp bra under Nolia Cup. Men överlag känns truppen för tunn och jag tror att GUIF kommer att falla med flaggan i topp den här säsongen.

11. KIRUNA AIF
Kommentar: 
Jag har ärligt talat riktigt dålig koll på Kiruna AIF förutom att de kvalade mot Gamla Stan i fjol och att de var med i Nolia Cup. Därför känns det väl aningen orättvist att döma ut laget så här hårt – men jag kör vidare på min magkänsla.
På hemmaplan lär laget kunna vinna en del poäng mot trötta bussben men jag tror ändå att äventyret i division I blir ettårigt med tanke på de övriga lagens kapacitet och rutin från den här serien. Mest namnkunnig i truppen är Erik Niva, som dock inte är den Erik Niva som vi ser i alldeles för tighta kläder i Viasat.

12. ÖRNSKÖLDSVIK IBK
Kommentar: 
Jag kan vara riktigt fel ute här men ”Övik” har långt ifrån dominerat på försäsongen.
Laget hade problem redan i fjol trots att man hade en väldigt bra förstakedja. Nu är den helt borta (Simon Sedin och Anton Byström återfinns i Dalen respektive City t ex) och det kommer givetvis att märkas.
Detta gamla klassiska lag är tyvärr väldigt långt ifrån den forna Elitserieglansen och det tycker jag är grymt tråkigt nu när de har en kanonfin hall och allt. Damlaget är ju inte heller vad det en gång var…
Jag hoppas verkligen att jag är helt fel ute med den här tippningen men magkänslan är tyvärr inte bättre än så här för Örnsköldsvik IBK säsongen 2011/12.

2 kommentarer

  1. Bobby: Okej, dåligt av mig att inte ha koll på det. Han verkar dock ha skött sommarträningen formidabelt med tanke på 5+2 i första matchen. För jag har aldrig förknippat namnet Markus Fridell med att vara en stjärna i Jemtland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *