Ett av Sveriges hetaste lag i en kall stad


Ett av Sveriges hetaste lag finns just nu i en av landets kallast innebandystäder. Staden har i flera år varit på dekis efter att under 90-talet och tidigt 00-tal varit en given elitserieförening. Skellefteå var en av de stora innebandystäderna i landet med två elitlag på både dam- och herrsidan. Kanske har det vänt nu då Skellefteå IBK inlett division I-säsongen lovande. Ligger på samma poäng som Hudik/Björkberg och just nu har åtta raka segrar i bagaget.

Vad är det som gjort att ni varit så heta?

– Egentligen ska man säga att sedan storhetstiden och elitseriespelet har vi gått neråt. Vi har haft bra lag de senaste säsongerna, men har inte riktigt velat ta tag i det hela. Spelarna har inte velat satsa och ingen tränare som kunnat lägga ner tiden, säger tränaren Arvid Marklund.

Men till årets säsong valde Marklund att lägga klubban på hyllan, ägna sig helt och hållet åt tränarrollen och tog dessutom in en lagledare för att underlätta under träningar och matcher. Tillsammans har de två, tillsammans med spelarna, gjort en seriösare satsning.

Laget har dessutom ingått ett samarbete med fjolårstränaren Rickard Avander som just nu tränar Skellefteå IBS juniorlag. Det har gjort att laget alltid haft över 20 personer på träningarna – något som säkerställt kvalitet under hela säsongen. Laget har även ändrat på försvarsspelet.

– Försvarsspelet har inte funkat de senaste åren. Vi har kört mycket högerstyrning och det har inte fungerat speciellt bra då vi släppt in mycket boll, men ändå hållt kvar vid det då alla har kunnat det, säger Marklund.

Tillsammans med kusinen, Jimmy Marklund (tränat Frösön och Skellefteå IBK) konstaterades det att IBK har ett hårt arbetande lag och då bestämde de sig för att testa spela 2-2-1.

– Det har fungerat riktigt bra. Nu spelar vi ett riktigt aggressivt försvarsspel. Alla har köpt det och det ser hur bra ut som helst.

Innan matchen i söndags mot Jakob Jonsson och co hade Skellefteålaget sju raka segrar och släppt in 21 mål. Alltså ett snitt på tre mål – något som är minst sagt imponerande.

– Ingen hade trott att vi skulle vara såhär bra inför säsongen. Men vi visste att vi skulle vara bättre än tidigare år, men inte alls såhär bra. Vi kan slå alla lag i serien och har bara gjort en riktigt dålig match och det var mot Ersboda borta, säger Marklund.

Allsvenskan?
– Vi tänker inte riktigt så. Vi måste försöka titta på att vinna den matchen som gäller, visst känner man att chansen finns men just nu är det bara roligt att vara med i toppnen.

Lagets förstafemma med Joakim Nilsson, Joel Johansson och Mathias Lundberg började spela ihop sig efter tre omgångar, då hade de gjort tre poäng tillsammans. Nu, åtta matcher senare har trion gjort 84 poäng på de åtta senaste matcherna de gjort tillsammans.

– De har varit fullständigt lysande. Vi rullar dock oftast på tre kedjor och två backpar och det är att ingen faller ur ramen som gjort att vi varit så starka. Egentligen vill man berömma alla, men vår förstakedja har såklart varit viktig.

Markus Sundström
såg länge oersättlig ut i målet, men när han for till Egypten hoppade 19-årige Felix Lundmark in och dominerade. Han gör nu sin tredje säsong som innebandyspelare.

– Han tog dessutom Jakob Jonssons straff under helgen, nästan det största han gjort hittills. Kanske det skönaste som jag sett på länge. Han ställde sig upp, kastade hjälmen och började slå sig för bröstet. Skönt att se alltså, säger Marklund.

Nu väntar dock ett tufft schema för IBK som har Wibax borta, Sandåkern borta och Ersboda hemma som sina tre kommande matcher. Tuffa matcher – minst sagt.

Den före detta Skellefteå IBK-stjärnan, IBK Dalens Anton Ermling, har följt sitt före detta lags framgång och glädjer sig med positiva innebandynyheter från guldstaden.

– Det är oerhört kul att läsa och höra. De verkar ju ha gått hur bra som helst och jag glädjer mig oerhört med deras framgång.

Går du tillbaka om de går upp?

– Haha. Det vill du bra gärna att jag ska säga va. Vi trivs väldigt bra i Umeå och jag i IBK Dalen, men i juni måste jag leta nytt jobb och skulle det öppna sig något och jag flyttar till Skellefteå igen så vet man aldrig, men det är långt ifrån just nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *