(NY)Dalens dunderskräll till landslaget


Idag presenterade Jan-Erik Vaara sin första landslagstrupp till det svenska herrlandslaget och i laget var det med en, i mina ögon i alla fall, dunderskräll. Nämligen IBK Dalens Jonas Svahn. Svahn, som i mina ögon inte gjort någon supersäsong i år, utan egentligen hade sin bästa tid i karriären – såhär långt – under fjolårssäsongen. Självklart går det förstå då Svahn har en snabbhet i sitt spel som få besitter, men att han skulle vara aktuell för landslaget i år var chockartat för mig i alla fall.

Jan-Erik Vaara säger såhär:

– Vi vill se att våra spelare alltid har en kreativ hållning till bollen, men även till jobbet utan boll. Det finns ett ansvar på varje spelare att snabbt ta initiativet i olika spelsituationer. Initiativtagningen ger oss också en intensitet vi vill ha grundmurat i landslagets spelkultur.

– Gör man allt redan nu, så har Sverige mycket goda förutsättningar till rätt resultat vid VM i Schweiz. Så för oss så är det bråttom med att få kvitton från spelare, säger Vaara.

Truppen:

Målvakter:
Patrik Jansson, AIK IBF
Benjamin Löfdahl, Tyresö Trollbäcken IBK

Backar:
Jesper Berggren, Storvreta IBK
Eric Björk, IBF Falun
Alexander Egebrant, AIK IBF
Anton Karlsson, Linköping IBK
Martin Ojaniemi, Jönköpings IK
Mattias Samuelsson, Storvreta IBK
Mattias Wallgren, IBK Dalen
Martin Östholm, Pixbo Wallenstam IBK

Forwards:
Johan Anderson, Jönköpings IK
Rasmus Enström, IBF Falun
Rikard Eriksson, Warberg IC
Alexander Galante Carlström, IBF Falun
Patrik Hagberg, Caperiotäby FC
Linus Henriksson, Warberg IC
Joel Kanebjörk, Storvreta IBK
Martin Karlsson, Linköping IBK
Kim Nilsson, AIK IBF
Johan Samuelsson, IBK Dalen
Rasmus Sundstedt, Caperiotäby FC
Jonas Svahn, IBK Dalen

Kommentar:
Har varit upptagen hela dagen och därför blev det bara en snabbpublicering via telefonen på den förra snabbanalysen. Men det finns oerhört mycket att säga om den här truppen och vi börjar med målvakterna. Patrik Jansson är given förstamålvakt i mina ögon och att Vaara och Carlsson väljer att pröva Löfdahl kan jag förstå, även om jag personligen tycker att de ska spela ihop den trupp som ska spela VM senare i år istället och då är det Johan Rehn eller Viktor Klintsten som ska med både gällande skicklighet och stjärnstatus – om nu Klintsten är hel från sin knäskada som han just nu besväras av.

På backsidan var många namn väldigt lätta att förutspå. Jag hade samtliga backar i min tippade trupp, förutom att Rasmus Sundstedt var placerad som back och nu fortsätter landslaget att använda honom som forward och det må vara rätt eller fel – men jag säger att han borde spela back och kan sedan användas som forward om det skulle behövas vid toppningar på två femmor eller liknande. Martin Ojaniemi är en spännande uttagning. Bara 21 år gammal och dessutom högerskytt blandat med snabbhet, kreativitet och offensiv skicklighet gör att han får chansen.

Framåt fortsätter jag tycka att Joel Kanebjörk inte är tillräckligt bra för att spela i landslaget – även om han gjort en bra säsong och så sent som igår visade kvalitet – finns det bättre alternativ. Jonas Svahn berör jag mer i slutet på inlägget, men förutom Kanebjörk och Svahn är det bara Warbergduon Rickard Eriksson och Linus Henriksson som är sådär på gränsen – utan att man direkt kan säga att det är fel att de två är med.

Det Kanebjörk, Henriksson och Eriksson har gemensamt är att ingen av de tre gjorde någon succé under EFT i Brno tidigare i höst. Men även om jag var enda svenska journalist på plats så var ju trots allt den nuvarande assisterande förbundskaptenen på plats och det killarna presterade där och under resterande av säsongen har ju tydligen varit tillräckligt för att få förnyat förtroende – och jag misstror inte för en sekund att Isac Carlsson kan mer innebandy än mig och faktiskt har en tanke med att trion är med.

Övriga spelare som Johan Samuelsson, Rasmus Sundstedt, Rasmus Enström, Alexander Carlström, Kim Nilsson, Martin Karlsson, Patrik Hagberg och Johan Anderson ska, såklart(?), vara med.

Nu måste vi ju dock prata om de spelare som inte är med. Henrik Stenberg är ju den spelare som man först och främst höjer på ögonbrynen då han inte är med. Stenberg har inte gjort någon supersäsong i år, men alla vet att när det drar ihop sig till VM måste han vara med då han är framtiden för landslaget och en sådan spelartyp och personlighet som faktiskt kan sträcka sig utanför ”innebandyfamiljen” då han faktiskt kan sticka ut med ett uttalande och faktiskt visar lite stjärnstatus emellanåt på planen.

Visst kan landslaget göra en ”Kim Nilsson” med Stenberg, men det finns faktiskt andra saker än just det sportsliga som jag tycker att man ska ha i åtanke när man tar ut truppen. Bland annat är det mediaintresse som ska ha med i bakhuvudet. Profilerna behövs för att skapa ett större intresse och jag tror inte att Aftonbladet, Expressen, TV4 och SVT reser land och rike runt för att göra en forhandsintervju med Joel Kanebjörk, Jonas Svahn eller Martin Ojaniemi – all respekt till den trion, för visst är det kvalificerade innebandyspelare – men det finns faktiskt andra perspektiv också.

Förutom att ta det som ligger utanför det sportsliga i åtanke, gäller det även att tänka ett steg längre. Vilka spelartyper vill du ha med i VM-truppen om det står 2-5 i en VM-final och du ska gå ner på folk. Vill du ha spelare med VM-rutin som faktisk höjer sig i ett mästerskap eller vill du ha en spelare som ”gjort det bra” i superligan. För mig känns valet enkelt, jag säger att rutin, vinnarskalle och mental styrka väger oerhört tungt och i just den frågan skulle jag inte peta Stenberg, eller Kim Nilsson – historia – för den delen.

Daniel Calebsson är inte med i truppen, men han kommer såklart att vara tillbaka i landslaget inom kort. Han är helt enkelt för bra för något annat. Även Linus Nordgren tror jag på och personligen hade jag valt honom före Svahn, Kanebjörk och Rickard Eriksson varje dag i veckan – även om jag stundtals är en lokalpatriot.

Då kommer vi in på Svahn igen. Som jag nämde tidigare i inlägget har Svahn i mina ögon inte varit lika bra i år som han var i fjol. Tillsammans med Dalens kontringsinnebandy och kedjekompisarna Max Wahlgren och Anton Ermling gjorde Svahn dundersuccé i fjol och blev en ordentlig publikfavorit i Umeå. Undertecknad var en av de som nickade förstående då Kent Göransson berättade att han var på plats för att titta på Jonas Svahn som då var i åtanke, men inte nådde ända fram. Jag kan förstå att Svahn kan vara ett framtidsnamn, då han ändå är yngst i landslaget, och att han testas då Daniel Calebsson till exempel inte är med på grund av att han inte är 100 tillbaka efter skadan ännu och då Karl-Johan Nilsson återigen finns på skadelistan.

Problemet är bara det att Svahn faktiskt petats från Dalens andrafemma och faktiskt är en av många spelare i Dalen som inte kommit upp till sin högsta kapacitet under hösten. Jag är knappast ensam som menar att Svahn var bättre i fjol än han varit – hittills – den här säsongen. Jag tycker det är jättekul att Svahn är uttagen, men ska jag vara 100 procent ärlig så blev jag väldigt förvånad. IBK Dalen har underpresterat den här säsongen och deras tredjecenter – för tillfället – blir uttagen i landslaget?

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *