Helgsummering (Damettan)

Blott tre matcher med lokala lag spelades under helgen:

Iksu Ungdom höll i sin fina form, precis som väntat, i bortamötet med Alba. Hela 8-1 skrevs slutresultatet till i Iksus favör – vilket är starkt med tanke på att Alba hade bra mycket mer att spela för.

Den första perioden var relativt jämn men sedan kunde Iksu springa ifrån och göra sex raka mål upp till 1-8.

Mest noterbart med matchen är att Sandra Salomäki, som inför den här matchen bara gjort ett mål, gjorde ett hattrick. I övrigt hade Iksu fem enmålsskyttar i Malin Nilsson, Karen Farnes, Amanda Gidlund, Emmelie Folkesson och Sofie Nordgren.

I och med segern utökade Iksu Ungdom sitt redan betryggande avstånd till bottenstrecket.

Jag hade förövrigt tippat 5-8 i den här matchen till Iksu, så jag trodde det skulle bli jämnare.

**

I derbyt mellan Skellefteå och IBF Dalen trodde jag på en ”rysare där Skellefteå till slut skulle dra det berömda, längsta, strået”. Jag fick rätt om rysare men fel om strået.

IBF Dalen vann nämligen med 2-3 efter att Mimmi Engman avgjort tillställningen tio minuter in i tredje perioden. Detta sedan Skellefteå i den andra perioden hämtat upp ett 0-2-underläge till 2-2.

Sandra Hjortborg var fortsatt stekhet och stod för båda Dalens mål i den första perioden.

Lisa Andersson och Alicia Lindqvist gjorde Skellefteås mål.

Jag skrev också inför matchen att vinnaren skulle ta ett stort kliv mot nytt kontrakt i serien, och det känns precis så när man nu tittar på tabellen. Dalen ligger nu femma med åtta poäng ner till strecket.

Skellefteå har fem poäng ner till strecket vilket kan låta mycket och tryggt – men i den här serien vänder det snabbt.

Mitt tips var: 6-5 till Skellefteå.

**

Umeå City höll på att stå för en stor skräll borta mot Gävle. Efter drygt halva matchen ledde laget med 0-3 efter två mål av Malin Strömberg och ett av Ida Bentzer – hennes första för säsongen.

Men i tredje perioden kom ett stort ras och där sex mål och vann därför matchen med 7-4. Henny Hägglund gjorde Citys fjärde mål då hon stack in en 4-4-kvittering mitt i Gävles rasande målkavalkad.

Riktigt surt för City att förlora då man leder med 0-3. Nu blir det lite av en ödesmatch den 8 februari mot RIG Umeå.

Förlusten visar dock ändå att Umeå City kan spela riktigt bra då det vill sig väl. Det är långt ifrån alla lag som lyckats leda med 0-3 i Gävles egna hemmaborg. Dessutom saknades bästa backen Sandra Johansson som brukar stå för mycket av kreativiteten.

Så förlusten ger trots allt ett hopp om framtiden. Frågan är om det hoppet släcks redan den åttonde. Det kommer som sagt bli en riktigt viktig match.

Mitt tips var: 8-2 till Gävle.