Historien återspelar sig – derbykvart


Som vanligt för mig på söndagar blir det en hel del ringande och tabellgranskande och så vidare för att få en bra överblick om helgens superligaomgång inför jobb på innebandy.se. Och efter gårdagen omgång började jag räkna lite och se över framtiden i såväl superligan, samt elitserien.

Om vi börjar med att titta över superligan. IBK Dalen har 32 poäng, samma poäng som FC Helsingborg och Linköping. Dalen har kvar att möta Pixbo, Caperiotäby, IBF Falun och FC Helsingborg, inte alls ett lätt schema, men jag tror att laget har goda möjligheter till att ta hem i alla fall sex poäng på de fyra matcherna. Pixbo Wallenstam TROR jag blir förlust, men både Täby och Helsingborg är överkomligt motstånd, framför allt i den formen Täby är i. IBF Falun blir en tuff nöt att knäcka, men samtidigt kanske laget gör som de gjorde i bortamatchen och fortsätter spela som i den första halvan över hela matchen – och vips är det en seger inkasserad.

Det känns lite lustigt att säga det, men jag tror att Tyresö Trollbäcken är slutspelsklara. Laget har kvar fyra matcher och möter då Linköping, Mullsjö, Sirius och Storvreta. Tre matcher som de absolut kan vinna, Vreta rår de inte på – även om de kanske inte har något att spela för då.

Linköping är ett annat lag med en relativt lätt väg kvar att vandra. Tre av fyra resterande matcherna är mot motståndare som ligger under dem i serien och därför tror jag att även Linköping kommer till kvarten.

Warberg blir dessvärre då det lag som missar slutspel, även om jag på något sätt hoppas lite att jätten från västkusten ska vakna, så har inte spelet den här säsongen talat det språket. Spelare med stora namn som Magnus Svensson och Kimmo Eskelinen är inte på topp, laget saknar skadade Martin Emanuelsson och det är helt enkelt inte tillräckligt bra. Laget har någon form av identitetskris och det märks på serien i år att generationsväxlingar och inte 100 procent presterande stjärnor inte räcker till mot tokmotiverade nykomlingar eller uppstickare.

Min sluttabell ser därför ut UNGEFÄR såhär.

Storvreta
IBF Falun
Pixbo Wallenstam
CaperioTäby
FC Helsingborg
IBK Dalen
Tyresö Trollbäcken
Linköping

Missar slutspel:
Warberg, AIK, Jönköping.

Umeå City och Mullsjö får göra upp om kontraktet. City har kvar Storvreta, AIK, Jönköping och Warberg. Inte alls omöjligt motstånd i tre av matcherna. De tre sista matcherna avgör ALLT!

Slutspelsmotståndare i kvartsfinalen då? Ja, jag tror att Storvreta är rätt bekväma i att möta Tyresö Trollbäcken faktiskt, nära geografiskt och därav billigt, nära till bortamatcherna och så. IBF Falun väljer nog Linköping och är säkert ganska nöjda med det slutspelsmotståndet. Det skulle i så fall innebära att IBK Dalen, MEST TROLIGT, får chansen att möta rävarna i slutspel i år igen. Pixbo Wallenstam–IBK Dalen och sedan Caperiotäby-FC Helsingborg. Ja, det är fyra matcher kvar innan det är avgjort, men det här är min magkänsla om hur det kommer se ut.

***

Tittar vi till elitserien kan vi snabbt konstatera att IBK Dalen efter helgen är klara för slutspel. Dalen har fem poäng ner till Täby som dessutom har spelat två matcher mer än Dalen och därför bara har kvar två matcher av grundserien. Dalen behöver alltså, i mångt och mycket bara en poäng och har kvar motståndare som Karlstad, Örebro – och Huddinge. Alltså kan laget titulera sig som slutspelsklara med segern mot Täby som största anledning. Vill ni veta mer om Dalens matcher så ska Jacke ta tag i det idag. Han har ju som bekant varit bortrest med bortamatch och jag har inte kunnat se någon av matcherna i helgen så det kommer, var så säkra.

Iksu då? Ja, laget ligger på samma poäng som Rönnby och Djurgården, men med sämre målskillnad och två matcher mindre spelade. Frågar du mig däremot tror jag att Iksu vinner serien till slut – i år igen. Anledningen? Ja, motståndet som är kvar är en orsak och matcherna till godo. Iksu har kvar att möta Karlstad, Örebro, Huddinge och Endre. Tre av lagen vinner de över med en femma och Endre bör Iksu slå, med tanke på hemmaplansfördelen. Slippa grytan nere i Södervärnshallen.

Kais Mora har kvar att möta både Djurgården – och Rönnby. Vilket borde göra att någon av de lagen kommer att förlora poäng. Kais Mora är det laget som hotar mest med tanke på två poängs försprång i tabellen. Iksu kommer, om de gör vad de ska, ta resterande tolv poäng och därmed hamna på 65 poäng. Iksu har vunnit serien tre år i rad och har nu chansen att göra det igen. I fjol räckte 63 poäng, de två tidigare åren var det 67 poäng som samlades ihop för serieseger. Min tanke är att 65 poäng borde räcka i år.

Rönnby har kvar derbyt mot Sala Silverstaden och mötet med Kais Mora. Inte alls lätta matcher, men jag tror att Iksu kommer att äta upp de åtta målen som Rönnby har att leva på i målskillnadskolumnen, även Djurgårdens tre mål som försprång tror jag blir för litet. Karlstad och Örebro kommer i alla fall att bli tio mål upp på två matcher – för att ta det hela med lite broms på. Iksu måste helt enkelt vinna mot Karlstad och Örebro med marginal.

Om Iksu klarar av att göra det, slår Endre och Huddinge, så finns det oerhört mycket som talar för att vi återigen kommer att få se en kvartsfinalsserie mellan IBK Dalen och Iksu. Hur roligt vore inte det? Det vill vi nog alla….

1 kommentarer

  1. Har du missat att Iksu har två matcher mindre spelade än både Djurgården och Rönnby? Det innebär att målskillnaden gentemot de lagen är helt irrelevant så länge IKSU max tappar 5 p i de återstående matcherna. Däremot ska IKSU ta förstaplatsen så måste Mora tappa poäng och där kan de eventuellt bli tal om målskillnad då två poäng skiljer. Vinner Mora serien så väljer de f ö Dalen med all sannolikhet då laget har haft väldigt lätt mot dem. Vi Umeå-älskande innebandybor får hoppas att IKSU vinner serien så vi kan få se fram emot ett hett derby igen mellan IKSU och Dalen i kvarten 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *