Ersboda tänker resa sig igen

För några dagarna sedan skrev jag om den tråkiga nyheten att IBK Ersbodas herrlag lägger ner. Därmed finns inget herrlag från Ersboda längre då även Ersboda SK har lagt ner.

I dag gjorde jag en längre intervju med Mathias ”Mattis” Mattsson, en av eldsjälarna i förra årets trupp, om hans syn på saken.

– Utifrån de förutsättningarna vi hade så fanns det inget att jobba med. Först och främst lades en massa krut på att Ersboda SK skulle överleva, och när det föll kändes det som att luften gick ur, säger han, och fortsätter:

– Det är skittråkigt för alla parter. Ingen önskar att det skulle bli så här, men man måste vara realistiskt också. Förra säsongen hade vi 23 spelare då vi började och i slutet kunde vi vara åtta spelare som dök upp på matcherna, säger han.

Mattsson under finalen i Student-VM i maj 2010. Sverige vann med 3-2 och sista målet gjordes av just Mathias Mattsson,
FOTO: Per A Adsten

Men trots allt det negativa som har hänt så kom samtalet att handla mycket om framtiden. En framtid som ”Mattis” ser ljust på.

– Föreningen ska absolut resa sig igen. Jag ser det här som en paus på max ett år. Redan nu ska det börja planeras inför nästnästa säsong, säger han.

De senaste åren har Ersbodas ekonomi varit på dekis och det har krävts mycket engagemang och energi från förhållandevis få personer för att hålla allting flytande.
Nu när det till slut har fallit en gång så gäller det att se över verksamheten och inte göra om samma misstag igen vid en nystart.

– Folk har fått kämpa stenhårt för att få det att överleva. Det kan leda till att man tappar intresse och ork. Förhoppningsvis kan föreningen komma tillbaka nästa år med väldigt många fler engagerade som kommer med nya krafter in i det hela. Med 95 % garanti så kommer det bli något som är bättre än som det har varit de senaste åren, säger Mattsson

***

Personligen blev jag glad över beskedet att föreningen inte ser det här som att lägga sig ner och dö totalt – utan snarare som en paus i verksamheten med förhoppningen att resa sig med nya krafter. I vilken form föreningen ska återuppstå ska nu tänkas igenom noggrant.

– En nyckel tror jag är att bygga majoriteten av laget på spelare från Ersboda som har hjärtat för det och kan sluta upp till 100 %. På så sätt får man en stabil grund att stå på och en trygg miljö för alla duktiga juniorer. Ett samarbete i någon form med t ex TGC, eller något annat lag för den delen, känns också som en god idé så länge det gynnar båda lagen, säger han.

Under åren som har gått har Ersboda ofta setts som en plantskola. Väldigt många av spelarna i stadens elitlag har fostrats helt i Ersboda SK, eller åtminstone gått via Ersboda SK.
Samtidigt som klubben har varit en bra plantskola har de sportsliga målsättningarna varit höga. Bara för ett par år sedan spelade Ersboda SK:s herrlag i Division I (nuvarande Allsvenskan), och damlaget höll också till i ettan.

Plantskola, som sagt… På bilden syns Albin Andersson, Fredric Edholm och Johan Andersson. Samtliga spelar nu i Umeå City. Detta är bara tre av väldigt många exempel på spelare som fostrats helt i Ersboda SK eller gått via Ersboda vidare till eliten.
Albin och Fredrik startade karriären i Obbola IK.

FOTO: Lars Lindberg.

Även i fotboll har Ersboda varit en framgångsrik plantskola. Här ses Umeå FC:s nuvarande lagkapten Erik Lundström i den röda tröjan. Erik startade karriären sin karriär i IFK Umeå, men det tog fart på allvar i ESK.
FOTO: VF

– Föreningen har bevisligen levererat bra spelare till elitklubbarna i staden under en längre tid. Nu kanske det gäller att fokusera ännu mer på att vara en plantskola och inte försöka ta kampen rent sportsligt med Dalen, City, Thorengruppen och Sandåkern, säger Mattsson.

***

Nu när IBK Ersboda lagt ner så kommer Mattsson att spela för TGC. Jag passade på att fråga lite kort om det äventyret också.

– Jag hade spelat kvar i IBK om det hade gått, men det känns väldigt kul att spela med ett lag där man är polare med alla. Det blir kul att testa på ettan också. Vi har en härlig utmaning framför oss, säger han.

Någon gemensam målsättning för laget har inte utstakats ännu, men hans personliga målsättning är hög.

– Om man är realistisk så finns det inte en chans att vi ska kunna åka ut med den trupp vi har. Jag hoppas att många i laget håller med mig om att vi borde ha som mål att ligga på övre halvan. Truppen var stark redan ifjol och alla värvningar som gjorts nu känns grymt bra, så jag ser verkligen fram emot säsongen, säger Mattsson.

2 kommentarer

  1. Fin artikel om en anrik klubb med många eldstjälar. Värt att nämna kring Ersboda kommande säsong är däremot att det kommer göras en satsning på damsidan.

    • Jo, jag har hört om det jag med. Det lär bli en tuff kamp mellan Ersboda och Sävar om förstaplatsen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *