SSL-tippning (dam) plats 11&10

Ingen missade väl att jag tippade herrarnas SSL. Nu är det damernas tur. Vi får väl se om denna tippning rör upp lite mer känslor än den förra…

Serien består av 14 lag där bara ett åker ur. Det näst sista laget får kvala. Åtta lag går till slutspel.

1.
2. KAIS Mora

Kommentar: SM-finalisterna KAIS Mora har länge varit en erkänd stormakt inom daminnebandyn. I år känns laget ett snäpp hetare.
”Anfall är bästa försvar” har varit lite utav lagets inofficiella motto, och mycket talar för att detta kommer fortsätta i och med värvningarna av Sara Kristoffersson och Johanna Persson. Sara behöver knappt någon presentation. Hon är en storspelare som kommer att bidra med enormt mycket. Inte minst en bländande teknik.
Johanna Persson var överlägsen poängdrottning i division-I med Gävle i fjol. Ska bli spännande att se vad hon kan uträtta i SSL.
Noterbart är också att hela stjärntrion Anna Wijk, Therese Karlsson och Amanda Larsson är kvar. Den kedjan var troligtvis den mest intressanta kedjan av alla förra året – även om de var imponerande tafatta mot Iksu i finalen.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
————————-
9.
10. TÄBY IS

Kommentar: Den rika stadsdelens SSL-lag får nöja sig med en tionde plats i år. I fjol hamnade laget på den snöpliga niondeplatsen – men det var ändå 9 poäng upp till Endre som knep sista slutspelsplatsen.
Den unga, lovordade, talangen Amanda Mellberg har lämnat för Pixbo.
Matilda Rotevall har gått till Djurgården och Linette Kouru till Falun.
Tre halvtunga tapp får man lov att säga.
På pluskontot finns en spännande värvning från Piranha Chur (Schweiz) i form av Géraldine Rossier. Intressant att se vad hon kan uträtta i Sverige.
Återvändaren Emma Rothoff, som spelat i Djurgården ett par säsonger med varierat resultat, är nu tillbaka i klubben hon varit med och spelat upp till Elitserien. Hon lär bli viktig i år.
11. HUDDINGE IK

Kommentar: Laget som saknar egen logotyp, åtminstone på Google, men kanske även i verkligheten (?), kommer sluta elva i år om det blir som jag tror.
Målsprutan Katarina Ekstam, som gjort över 100 elitseriemål för klubben de senaste fyra säsongerna har lämnat för Djurgården.
I motsatt riktning gick Erika Tjusberg.
Ett ”byte” som Huddinge går minus på enligt min mening.
Noterbart är också att ex-RIG:aren Anna Wiman lämnat klubben till förmån för Linköping.
I fjol kom laget på tionde plats med ett gap på åtta poäng ner till de solklara bottenlagen.
Tror alltså på en försvagning i år.
12. SALA/SILVERSTADEN

Kommentar: Sala/Silverstaden klarade sig med hyfsad marginal i fjol som nykomling. Starkt. Men till i år tror jag på en försvagning. Inte minst på grund av det faktum att Helena Lundqvist Cabrera lämnat för Rönnby. Den andra poängssprutan som laget haft – Madelene Backlund – har valt att återvända till Västerås för spel med Västerås IB Ungdom. Hon uttrycker att det ”ska bli skönt att slippa Sala/Silverstaden” vilket är ett rätt intressant citat. Den där alkoholincidenten uppe i Umeå verkar ha satt sina spår.
Hursomhelst är Helena och Madelene två blytunga (finns det något tyngre än bly?) tapp för klubben.
.På pluskontot finns dock Evelina Rösnäs från Gävle – tvåa i ettans poängliga i fjol.
————————–
13. JÖNKÖPINGS IK

Kommentar: Exakt här parkerade Jönköpings IK i fjol. Tror alltså på en repris i år. Konstaterar samtidigt att jag tippat exakt samma botten i både damernas och herrarnas SSL. Folk från Karlstad och Jönköping måste tro att jag har något personligt agg mot städerna. Så är inte fallet… Men magkänslan är att Jönköping inte seglar högre än vad de gjorde i fjol.
Har haft en del rullians i truppen sedan förra året. Sju nya spelare för att vara exakt. Inget av namnen får mig att haja till men jag har förstått att det är många yngre förmågor med U-19-meriter som anslutit. Om dessa växer in i kavajen (med damsnitt) snabbt så kanske Jönköping kan säkra nytt kontrakt redan under serien. Om inte annat får de leverera i kvalet istället.
————————-
14. KARLSTAD IBF

Kommentar: Även i damernas serie tippar jag alltså att Karlstad åker ur.
Båda representationslagen ryker i en säsong som därmed går till historien på tråkiga grunder för Karlstad och dess innebandy.
Laget har klarat sig med nöd och näppe/utan att övertyga ett gäng år i rad nu.
Det skulle väl möjligen vara just det – rutinen av att faktiskt klara sig kvar – som gör att det händer igen, men personligen tror jag att Karlstads SSL-äventyr är över från och med nästa säsong.
Överlag finns ett problem med botten i den här serien. Det går att hålla sig kvar alldeles för enkelt. Samtidigt skulle det inte gå att ha ett bottenstreck där tre lag åker ur heller – för division I-lagen känns oftast inte tillräckligt redo. Läge att införa ett Allsvenskan-tänk även på damsidan?
Med detta sagt kan man hoppas att Karlstad vaknar till liv och skaffar lite slutspelsambitioner – OM de nu klarar sig kvar, vilket jag alltså inte tror på…