Helgen + derbyt (D1)

Här kommer en rapport om vad som har hänt i damettan den senaste tiden.

RIG Umeå har t ex hunnit med två matcher. Vi börjar med den i fredags när laget tog emot Skellefteå Innebandy.

I det mötet visade Skellefteå att de verkligen vill vara med i toppstriden i år. De vände nämligen hem till Schtaaan med tre poäng efter en stabil seger med 7-3.

Faktum är att det faktiskt stod 0-6 på tavlan innan RIG vaknade till liv. Slutperioden vanns av RIG med 2-1. Det var alltså i mittenakten (1-5) som det hela avgjordes.

Skellefteås Julia Lindh, som bara stod på en poäng inför matchen, gjorde 3+1 och fick verkligen islossning.

Även Lisa Andersson gjorde tre mål och man kan väl säga att hennes 0-3 och 0-4 inom loppet av 40 sekunder avgjorde matchen.

***

Vi hoppar till lördagen där Iksu Ungdom höll på att ställa till det för sig mot tabelljumbon Söderhamn.

Redan efter några minuter stod det 0-3 på tavlan och nerverna började komma in i bilden. Men Iksu höll sig kyliga och fick också utdelning i den andra perioden.

Bäst för dagen var tremålsskytten Mikaela Palmér och Nina Sorsa (två mål). Två mål gjorde även Wilma Hortell.

Jag vet mycket väl hur knepigt det är att tända till i dessa matcher. Coach Peter har haft samma problem i Thorengruppen när vi lirade i lägre divisioner. Antar att han var ganska lättad när det löste sig till slut. Det viktigaste är trots allt poängen – och starten kan nog vara en väckarklocka för Iksu. Det gäller att alltid vara ödmjuk inför uppgiften. Oavsett motstånd…

***

Sist men inte minst har vi då derbyt som spelades i går kväll mellan RIG Umeå och Umeå City. Precis som jag tidigare befarade åkte Umeå City på sin fjärde raka förlust efter siffrorna 9-5 i RIG:s favör.

City ledde med 2-1 men det hjälpte föga när RIG la in en högre växel. Även här blev mittenakten avgörande. 4-1 till RIG i den perioden.

Skönt för RIG att få en tidig revansch efter torsken mot Skellefteå. RIG är också ett lag för toppen av tabellen.

Matchen på lördag mellan Umeå City och Notviken blir otroligt viktig för City.
Man kan säga att det är en desperat stämning på den matchen trots att vi bara är inne i omgång fem. Notviken står på två poäng hittills mot Citys noll. Båda lagen lär få slåss med näbbar och klor för att hålla sig kvar i år.

Sist men inte minst bjuder vi på matchfaktan från gårdagens batalj. Den är hämtad från umeacity.se.

RIG Umeå IBF – Umeå City IBK   (EXEL Arena kl 20.15)
9-5  (4-3, 4-1, 1-1 )
Målen, RIG Umeå IBF: Jenny Hallström 2, Nathalie Jakobsson 2, Elsa Frisk, Anna Karlsson, Ida Sundberg, Kajsa Ek, Sofia Joelsson.
Umeå City IBK: Lina Wågström 2, Marie Häggström 2, Claudia Meier.
Utvisningar, RIG: -. Umeå City: 1×2.
Domare: Sandra Andersson och Therese Jensen.