Helgsummering (Allsvenskan Norra)

Helgsummering av Allsvenskan: Sandåkern förlorade för sjunde matchen i rad, Umeå City trummade in 16 bollar på FBC Uppsala och Thorengruppen krigade starkt hem en pinne från Uppsala och Sirius.

***

Vi börjar med Sandåkern som hade vad Jakob strax innan matchen kallade för »måstematchernas måstematch«. Jag höll förstås med, och förlusten som kom i lördags gör att det känns väldigt, väldigt tungt för Sandåkern. Trots ett tidigt 3-0-överläge redan i matchen tionde minut slutade det alltså med en 3-5 (3-1, 0-2, 0-2)-vinst för gästande Haninge.

I första perioden spelar Sandåkern, riktigt, riktigt bra. Ja, fantastiskt bra spelade man till och med. Vågar till och med påstå att ifall Sandåkern håller den nivån (nu har man ju uppenbarligen visat att man kan det) så kan man knipa poäng av alla lag i serien. Haninge får knappt låna bollen, vilket förstås föreligger den 3-0-ledning man har. Målskyttar var för den insatte föga oväntade i form av Jesper Fransson, Joakim Hagenmalm och Niklas Blomberg.

I andra perioden var det ett helt nytt Sandåkern som stod på banan. Tyvärr inte åt det positiva hållet – utan man såg redan från andra periodens start nervösa och stirriga ut. Haninge ska dock ha eloge för sitt spel. De spelade kyligt och verkade knappast tagna av stundens allvar (Haninges tabellposition är även den prekär då man ligger på tionde plats) samtidigt som man hänfördes av rejäle Patrik Schantz. Det var många gånger Schantz gottgjorde för sin straffmiss i första perioden. Bland annat med en 1+1-meny. I övrigt måste man säga att forne poängkungen Patrik Andersson i Haninge är en SKUGGA av sitt forna jag. Tidigare sprang han ifrån alla och lade magiska mackor som ingen annan såg. Numer kan han knappt springa känns det som. Ska Haninge hålla sig kvar så är det otroligt viktigt att han höjer sig.

I slutet har Sandåkern ett power play vid ställningen 3-4 där Timmy Nyberg har ett jätteläge efter en magisk passning från Joel Bäckström. En jättemöjlighet i ett övrigt dåligt power play där man inte lyckas kvittera. Istället avgör Haninge i tom bur sedan Nyberg gjort ett misstag på mittplanen. Det kändes som att luften gick ur hela hallen. Man lider med Sandåkern. Och nästa helg väntar Sirius borta… jag misstänker tyvärr att man inte kommer få låna bollen mycket på hela matchen.

Jag pratade litet med Anders Nordin under söndagen och hans åsikt att det börjat sätta sig i huvudet på laget. Det finns en poäng i det, och jag undrar framför allt hur andra perioden sett ut ifall inte Haninge reducerat till 3-1 sent i första perioden. Det gör förstås att det sätter sig en oro i laget som den man såg i andra.

Noterade att Torbjörn Sjögren var tillbaka för Sandåkern. Kanske litet av ett desperationsdrag. Han gör verkligen inte bort sig, men det kanske är lite naivt att tro att han ska frälsa laget. Som pådrivare gör han sig dock bra. Jag tycker Sandåkern har saknat någon som tar tag i det på planen, och den rollen fyller han ypperligt. Det andra desperationsdraget jag kunde se var att man oftare spelar på två kedjor. Inte märkligt med tanke på var man ligger, visserligen, men vi noterar det.

Robin Darstedt har en osmaklig tweet där han skriver:  ”Otroligt pinsamt att ”spela” i seriens överlägset sämsta lag,så jävla kassa.”. Inte den smartaste av tweets man kan skriva med tanke på situationen som laget är i…

En sista tanke går till Dalen och dess samarbete med Sandåkern. Man spelar i landets kanske dyraste serie. Vad vill Dalen med Sandåkern? Vill man att laget ska ha en ärlig chans att klara sig kvar i Allsvenskan? Spelare som Simon Sedin skulle vara en stark förstärkning för Sandåkern. Numer nöter han mest bänk i Dalen.

***

Thorengruppen fick med sig en otroligt meriterande pinne från Sirius i seriefinalen. 4-4 slutade matchen. Trots ett 3-1-underläge efter den första perioden lyckades Thorengruppen STARKT kämpa sig tillbaka.

Det var en match där Sirius hade det mesta av bollinnehavet och Thorengruppen fick satsa på att försvara och kontra. Mats Jonsson gjorde två mål, båda gångerna framspelad av bloggkollegan Jakob Arvidsson medan Fredrik Ottosson sköt ett mål. Nicklas Forslöf fortsatte på den senaste tidens inslagna väg då han vackert styrde in kvitteringsbollen i början av den tredje perioden.

Thorengruppens bäste spelare var dock ingen av dessa – utan det var målvakten Erik Ställ som fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Jag ringde upp honom, men den intervjun kommer upp på bloggen imorgon.

***

Umeå City gjorde processen kort med bottenlaget FBC Uppsala. 16-4 slutade matchen sedan man lett med hela 7-0 efter första perioden. Det bland annat efter två tidiga mål i box play från poängkungen Emil Johansson.

– Vi fick bra utdelning i början av den första perioden med bl.a två mål i boxplay och borde kanske haft ett till om Mattias Hedlunds hade dömts rätt,  berättar Citytränaren Patrik ”Putte” Eklund till umeacity.se

20-årige Per Olofsson fick göra sitt första allsvenska mål i första perioden, och fick även fastställa slutresultatet till 16-4. Emil Johansson gjorde fem poäng. Peter Reinholdt gjorde detsamma. Erik Nilsson och Christoffer Sjöström landade på fyra. Tidigare nämnde Olofsson verkar ha fått smak på match och bjuder på detta laddade citat till Citys hemsida:

– Självklart lite nervös före men tycker att jag kommer in i det hela ganska bra. Nu kommer jag att fortsätta göra bra från mig på kommande träningar, för nu har jag fått smak på att spela match säger han till Citys hemsida.

Gott så. Ögnade snabbt igenom tidningen där jag läste att Emil Johansson sagt något i stil med att det är roligt att vinna stort, men att det är roligare att spela jämnare matcher. Så är det. Både för publik och spelare.

På lördag spelar City mot Järfälla borta. Ett Järfälla som mycket väl kan komma med många AIK-spelare med tanke på det speluppehåll som råder i Superligan.

***

Övriga matcher i Allsvenskan:

KAIS Mora – Balrog 4-5 efter förlängning
Huddinge – Gävle 11-7

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *