Helgsummering (Allsvenskan)

Helgsummeringen: Ur Umeåsynvinkel en rätt bister historia.

***

Umeå City reste till Stockholm och fick jaga hela matchen, och till slut förlorade man även matchen mot ett Järfälla som under VM-uppehållet fått en hel del förstärkningar från Superligalaget AIK. Åtta, om jag räknat rätt, spelare som under säsongen spelat i AIK spelade för Järfälla mot City i helgen.

6-5 skrevs slutresultatet till, men får man tro Citys Stefan Lindberg var det i första perioden som laget förlorade matchen. Lindberg var tongivande för de ljusblå med sitt mål och sina två assist.

– Vi slarvade för mycket i första. Vi vill lite för mycket och blir för ivriga framåt, så vi tjuvar i defensiven, precis som vi har gjort ett par matcher tidigare. Därför fick vi jaga från underläge hela tiden, säger Stefan Lindberg.

Tränaren Peter Grubbström framhöll förutom Stefan Lindberg även Emil Johansson. Johansson som för ovanlighetens skull ”bara” landade på en poäng för dagen. Vi noterar även att Johan ”Säl” Nilsson gick poänglös från matchen. Det är säkert första gången på 40-50 matcher det händer.

Väldigt tung förlust för City som nu halkat ner till hela femte plats i tabellen, fem poäng efter serieledande Sirius. Närmast väntar derby på fredag mot Thorengruppen, och det känns lite som att en seger där är ett måste för att vi inte redan nu ska räkna bort City från kampen om serieseger. Förlust där och då är man förmodligen åtta poäng bakom Sirius. Då kommer tåget att ha gått.

Citatet är taget från Citys hemsida, umeacity.se.

***

Ett under söndagen bedrövligt Team Thorengruppen lyckades mot alla odds reducera OCH kvittera för att till slut avgöra i förlängningen i hemmamatchen mot FBC Uppsala. 8-7 slutade matchen, och Jesper Berglund blev poängräddare dubbelt upp när han först sköt kvitteringen åtta sekunder från hesa Fredrik, och sedan avgjorde han bara 38 sekunder in i förlängningen. Kul för Berglund som var en av få spelare som inte var dålig i Thorengruppen.

FBC Uppsala förlorade så sent som förra veckan mot Umeå City med hela 16-4. Så dåliga är man inte, men det var ett Thorengruppen som uppträdde lojt med dåliga uppspel och som bjöd sina motståndare på chans, på chans, på chans. Faktum är att den debuterande målvakten Emanuel Hägglund många gånger lämnades själv av sina försvarare men stod för en fantastisk insats i målet, och hade han haft en sämre dag hade FBC Uppsala avgjort matchen tidigare. Det var Hägglund och Thorengruppens (fantastiska) spel med en man mer på banan som räddade laget från vad som hade varit en pinsam förlust mot ännu en bottenkandidat. Om jag minns rätt var sex av målen med en man mer på planen.

Vi kan lugnt konstatera att Thorengruppen har två bra målvakter. Erik Ställ (som faktiskt fick stå de 38 sekunder förlängningen varade, märkligt) har varit helt fantastisk i år.

Exempelvis är femman med Mikael Eriksson, Emil Johansson, Joakim Lundberg, Andreas Carlbom och Fredrik Ottosson inne på hela fem mål, det kan till och med ha varit fler, bakåt samtidigt som man inte gör ett enda mål framåt i fem mot fem-spelet. För mig känns det väldigt märkligt, nästan helt otroligt, att en kedja med så SANSLÖST mycket talang ”lyckas” med detta.

Innebandyläktarcoachen är för övrigt helt rätt ute i sin analys.

Jag pratade med Jesper Berglund efter matchen.

– Det är en liten besvikelse att vi inte vinner idag, speciellt när de spelar på två kedjor. Samtidigt är det skönt att vi kan ta två poäng fastän vi spelar dåligt, och det var ruskigt skönt att avgöra i sudden. Vi har i och för sig lite tur att vi inte ligger under med mer än en boll efter första perioden då vi tappar bollen på mittplanen hela tiden. Då får vi tacka Hägglund i målet som gör en kanonmatch idag, säger Berglund, och fortsätter:

– Vi känns trötta i första perioden och jag vet inte riktigt vad det kan bero på. Det har varit segt överlag mot sämre motstånd, jag tänker framför allt på Gävle då. Vi hade svårt att komma igång idag. Det såg lite okoncentrerat ut, menar Berglund.

Nu väntar Umeå City på fredag, och Berglund ser fram emot matchen.

– Det blir jävligt kul att möta City. Jag hoppas verkligen det kommer mycket folk till matchen. Även om de vann 16-4 förra helgen så har inte City sett så heta ut på sistone så jag tror vi har god chans att vinna. Det kommer bli jämnt och jävligt roligt, säger han.

– Vi kommer vinna med 8-3, avslutar Jesper Berglund leende.

Tre pinnar skiljer mellan Sirius och tvåan Thorengruppen.

***

Sandåkern, för dagen förstärkt med Pontus Ericsson och Felix Stenbäck inkasserade tyvärr sin åttonde raka förlust. Duvbo vann på hemmaplan med 10-5.

Faktum är att Sandåkern faktiskt ledde med 0-2 efter att Jesper Fransson och Magnus Johansson målat, men därefter var det Duvbo för hela slanten.

Nämnda Ericsson och Stenbäck spelade fram varandra till varsitt mål medan Timmy Nyberg också fick hänga dit en.

Hade för mig att Sandåkern hade Sirius den gångna helgen, men det var alltså Duvbo. I sin nästa match möter man ett fortfarande AIK-förstärkt Järfälla IBK, och det är ett lag alla lag hade haft tufft mot. Järfälla som dessutom har fått häng på toppduon Thorengruppen och Sirius. Det blir såklart tufft det också.

***

Övriga matcher i Allsvenskan Norra:

Haninge – Balrog 4-3
Gävle GIK – Sirius 3-6
Huddinge – KAIS Mora 8-3

3 kommentarer

  1. Haha, nu hänger jag inte med här…
    Om någon tar min klubba och kastar den bakom mål så kommer jag se uppgiven ut. Alltid 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *