Iksu slog vilt kämpande Dalen

579 åskådare i IKSU Sportcenter fick se ett derby med klassisk derbykaraktär. Det var kamp, det var hårt – och vi fick se ett sent avgörande.  – Jag skulle säga att matchen var som de senaste elva derbyna: Kamp, inget finlir och mycket långa bollar från de svartklädda, säger Iksus tränare Tomas Hugosson Wallgren.

Ett Dalen som försvarade sig som om det gällde livet kunde inte stå emot Iksu-maskinen. 5-3 slutade matchen efter sent avgörande då Cassandra Edberg stötte in 4-3-bollen från nära håll, fint framspelad av Sara Wilhelmsson.

I den haltande tabellen stod båda lagen på 30 poäng inför matchen. Och första perioden visade på att lagen var jämna. Iksus andraformation med Victoria Wikström, Julia Nordin och Cornelia Fjellstedt drog upp tempot – och gjorde även första periodens enda mål. Victoria Wikström noterades för mål för nionde matchen i rad, men visst hade hon litet hjälp Dalens Amanda Dahlin som var olycklig och styrde bollen i mål med foten.

– I första perioden var vi lite för utspridda och hade svårt att skapa chanser, menar Hugosson Wallgren.

I andra periodens början tog Dalen över och skapade några vassa lägen. Men det var Iksu som gjorde matchens andra mål när Iza Rydfjäll tog tillvara på en retur från eget skott.

På bara tre minuter lyckas dock Dalen kvittera – Linn Lundström pricksköt i första krysset och Sandra Larsson gjorde sitt adertonde mål för säsongen när hon viljestarkt forcerade in 2-2.

Bara minuten senare tar Iksu tillbaka ledningen. Duktige målvakten Malin Marklund hittade med ett vackert utkast fram till Elin Tjärnström, för dagen tillbaka från skada, som satte bollen vid bortre stolpen. 3-2 som stod sig perioden ut.

– Dalen står sig bra. Man är ruggigt kompakt i sitt försvarsspel och det kommer man aldrig ifrån. De är riktigt bestämda på att täcka skott, sätta närkamperna och alltid ge hundra procent. I andra perioden överbelastar vi bra men vi får aldrig riktigt bollen dit vi vill. Jag tycker vi tappar boll i fel lägen, säger Hugosson Wallgren om den andra perioden och de arton skott Iksu lossade mot mål i den.

I tredje perioden är Iksu det bättre laget, men Dalen skapar farliga chanser i sitt kontringsspel – och lyckas sätta 3-3-bollen efter halva tredje perioden. Nyförvärvet från Örnsköldsvik, tillika ex-Iksuspelaren, Emma Torikka, var den som gjorde målet.

Efter kvitteringen hade Dalen chanser att avgöra men istället var det Iksu som fick sista ordet. Cassandra Edberg petade in bollen efter fint förarbete från Sara Wilhelmsson, och sedan satt 5-3 i tomt mål efter att en Dalen-spelare olyckligt styrt in Josefina Eiremos rensning i eget mål. Eiremo noterades för målet, men i själva verket borde det nog antecknats som självmål.

– Idag vill jag hylla Sara Wilhelmsson som jag tycker är alldeles lysande. Det var välförtjänt med den där assisten hon hade på slutet. Det var kul att se Elin Tjärnström och Frida Eriksson tillbaka igen också. Tjärnström är kanske Sveriges bästa framför mål och Eriksson verkligen sprudlade av spelglädje. Det smittar av sig, summerar Hugosson Wallgren och fortsätter:

– Vi vinner idag för att vi försöker spela innebandy. Med vårt goda spelarmaterial segrar man på så sätt, avslutar han.

***

Som vanligt tajt och målsnålt när Dalen och Iksu möts. Måste säga att jag imponerades väldigt över Dalens sanslöst tajta defensiv. Hade man bara varit litet vassare i avsluten när man skapade sina chanser i andra halvan av tredje perioden hade man vunnit det här.

Istället blir det Iksu som gör likt de stora lagen – man avgör fastän man kanske inte lyckats skapa de hetaste chanserna. Resonerar som så att det är väldigt mycket storlag över att Iksu är laget som gör 4-3 i slutet av matchen.

Bara en utvisning i matchen trots mycket tufft – men schysst – spel.

Frida Rydfjäll satt på läktaren under matchen. Snappade upp att det var en fot som spökade för henne.

3 kommentarer

  1. Vad tråkigt att Jakob tar time out från bloggen men jag förstår att arbetsbelastningen är för tuff. Synd att den som skriver rapporten ovanför inte har så bra koll på läget.Kan inte ens få ihop femmorna på rätt sätt. Femman med Viktoria Cornelia och???? ja inte är det Therese utan en annan spelare.

    • Hej Göran!

      Visst är det synd med Jakob, men det är trots allt bara några veckor.

      Själv tycker jag att jag har rätt bra koll på läget, och i mina anteckningar står det förstås din dotters namn, Julia Nordin, och inget annat. Det var lite för sent då jag skrev igår och jag korrekturläste inte till hundra procent.

      Nåja, det är förstås snabbt ändrat, och jag tackar för att du påpekade det. Tonen var bara litet hätsk för min smak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *