RIG förlängde förlustfria sviten

RIG Umeå fortsätter att gå som på räls i herrarnas division 1. Under gårdagskvällen var de många landslagsspelarna tillbaka i vardagsdräkterna – och man slog Skellefteå IBK i seriefinalen med 7-9. Segern gör att det nu skiljer elva poäng mellan lagen.

Det var RIG Umeå som tog taktpinnen redan från start när Tor Bornedal-Samils sköt ledningsmålet 01.37 in i den första perioden. Bornedal-Samils som varit uttagen till Finnkampen för U19-herrarna, det som siste man, och som satt på läktaren under den matchen.

Och det var landslagsspelarnas förstaperiod. Isak Julkunen gjorde 0-2 med 15.09 på klockan innan Albin Sjögren, som stått för målpassningar till både 0-1 och 0-2, tvingade Skellefteås målvakt att vittja nätet ännu en gång till 0-3.

Den andra perioden blev jämnare. Skellefteås Jonathan Andersson reducerade två gånger inom loppet av en minut, men RIG lyckades behålla den tremålsledning man skaffat sig i den första perioden. Till slut stod det 4-7 efter en målrik andraperiod.

I den tredje perioden tände Adam Lundström ett visst Skellefteå-hopp med sitt 5-7-mål, men istället dödade RIG snabbt hoppet med två mål på tre minuter i mitten av sista perioden. Game over – även om Robert Holmberg lyckades reducera dubbelt (och ordna en straff som RIG missade) inom de sista sju minuterna.

***

Tung förlust för Skellefteå IBK som slåss för andraplatsen. Nu har Runsten chansen att gå om vid seger i helgen.

Om jag tittar i kristallkulan så lär inte RIG Umeå vilja ta steget upp varvid en andraplats bör innebära uppflyttning (det kan dock tillämpas andra regler såsom att något andraplacerat lag som har högre poäng i annan serie tilldelas platsen).

Jonathan Andersson imponerade med fyra poäng i Skellefteå IBK, med det var han poängbäst tillsammans med Joakim Nilsson i laget. Men visst tusan måste även Joel Johansson och Mattias Lundberg kliva fram såna här dagar. Johansson, som innan matchen snittat två poäng per match, lämnade planen poänglös.

I RIG Umeå applåderas förstås Albin Sjögren med sina fem pinnar, men även Philip Sakayan ska plussas för sina två viktiga mål och sitt GWG.

***

Starkt av det unga RIG-laget att fortsätta vinna, vinna – och vinna. Femton matcher har inneburit fjorton segrar och en vinst i förlängning i matchen mot TBS. Jag kommer förmodligen trycka på det här mer och mer ju längre våren går; men faktum är att laget har en väldigt god chans att slå det serierekord som Team Thorengruppen innehar.

Det finns faktiskt ingenting som jag ser ska kunna hindra RIG. Det vore att plumpa om man torskar någon av kvarvarande matcher. Resterande matcher är mot lag som är sämre än gymnasiepojkarnas.

Om man nu går rent resten av säsongen måste man ställa sig frågan om division 1 norra Norrland är för dålig för RIG Umeå. Eller är bara årets årgång (94-95-96) så mycket bättre än tidigare årgångar?