Helgsummering (Allsvenskan)

Efter femton raka nederlag så tog Sandåkern sin första seger för säsongen när man besegrade Gävle GIK på hemmaplan. Trots ett 3-5-underläge i början av den tredje perioden så lyckades man vända och vinna.

Sandåkern har haft en otroligt tung säsong med idel förluster trots att man vissa gånger förtjänat poäng. I lördags sprack äntligen nollan i poängkolumnen. I den första perioden tog man såväl kommandot som ledningen, en ledning som skrevs 2-1 när perioden var slut. Målskyttar för hemmalaget var Joakim Hagenmalm och Johan Röring, som fick skjuta sitt första mål för i år.

I den andra perioden kvitterade först Gävle tidigt när Joel Bäckström satt på botbänken. En kvittering som dock inte stod sig länge förrän Magnus Johansson gjorde 3-2 framspelad av den för dagen stekhete Joakim Hagenmalm.

Gävle kvitterade innan periodens slut och ryckte tidigt till en 3-5-ledning i den sista perioden, och då trodde man att det skulle bli ytterligare en förlust att lägga till raden för Sandåkern

Men då kom fyra raka mål från hemmalaget, och det var lagets stora spelare som klev fram när det behövdes. Timmy Nyberg sköt först reduceringen till 4-5 innan Niklas Blomberg, 10.53 in i den tredje perioden, kvitterade i power play framspelad av Joel Bäckström. Därefter klev Joakim Hagenmalm fram och gjorde två mål vilka säkrade segern. Hagenmalm landade på fina fyra poäng med sina tre mål och en assist.

En eloge till Sandåkern som fick jubla för första gången i år! Gävle är trots allt det enda laget som besegrat Team Thorengruppen i år, något som visar vad de kan. Gävle saknade sin poängkung Jonathan Hedström till matchen, skall nämnas.

Intressant också att se de forna Hudik/Björkberg-spelarna Victor Jansson och Jakob Jonsson i Gävle-tröjan. De kan nog hjälpa Gävle att klara sig kvar i år.

***

Team Thorengruppen fortsätter att vinna. Under lördagen var det KAIS Mora som fick se sig besegrade med 2-4 i en ovanligt målsnål match. KAIS Mora brukar båda ösa framåt och läcka bakåt, nämligen…

Det var i den andra perioden som Thorengruppen vann matchen. 0-0 efter den första var 1-3 efter andra genom Thorengruppen-mål från Mats JonssonMikael Eriksson och Fredrik Ottosson.

I den tredje perioden blev det rysligt nervöst efter att KAIS Mora först reducerat – och sedan tilldömts ett straffslag med bara två och en halv minut kvar som Alexander Hallvars Persson missade. Istället kunde Andreas Carlbom avgöra i tomt mål när KAIS Mora chansade för en kvittering i spel 6 mot 4.

Daniel Jernberg fortsätter producera poäng i sin nya klubb och blev poängbäst med sina två assist.

***

Det var en vändningens match i Botkyrka då Balrog mötte Umeå City, och Balrog fick till slut revansch på City efter hög klubba/hopp-deblacet i höstas – en match då Umeå City vann i förlängningen.

Det började bra för City som tog ledningen genom Erik Forsgren i den första perioden, en ledning man tappade med blott 20 sekunder kvar av den första perioden.

Forsgren hann sedan med en straffmiss innan Johan Nilsson sköt 1-2 i det efterföljande power play-spelet. Men då vände Balrog och tog ledningen med 3-2 inför den sista perioden.

Med 03.25 på klockan i slutperioden var däremot City tillbaka i ledningen efter mål från Johan Andersson Lindqvist och Vidar Tirén. Sedan gjorde Balrog ytterligare en vändning från 4-5 till 6-5 då man gjorde två mål på nio(!) sekunder. Ett vackert segermål från Kalle Berglund, Balrog, säkrade segern för Botkyrka-laget.

Den sex matcher långa segersviten bröts för City, således. Det känns rätt säkert att man kommer glida in på tredje plats till slut – ner till Järfälla är det fem poäng med sex omgångar kvar. Det tror jag inte man tappar, trots att man har både Thorengruppen och Sirius kvar.