Helgsummering (H1)

Eftersom Skellefteå IBK och RIG Umeå möttes under vardagslunken så återstod TBS Umeå och TGC IBK för omgång 16 av herrarnas division 1.

***

TBS Umeå fortsätter att gå bra i serien och slog under lördagen jumbon Örnsköldsvik på hemmaplan i Elofssonhallen. Det satt dock hårt inne – och det var först i den tredje perioden som laget lyckades vända, gå ifrån och vinna.

Det började inte bra för TBS som efter den första perioden var i ett 2-3-underläge. Anton Bergström och Petter Lundqvist sköt målen för hemmalaget, och båda gångerna spelade Daniel Nygren fram. Hans 24:e och 25:e målpassningar för säsongen – imponerande.

Den andra perioden började inte heller något vidare för TBS. 56 sekunder in i perioden tilldelades laget ett straffslag som Jim Johansson brände. Andra perioden var en period som TBS hade det mesta av spelet, dock utan att lyckas göra mål. Den slutade mållöst, men straffmissare Johansson kom att revanschera sig senare i matchen.

Den tredje perioden var även den mållös länge – men i den 13:e spelminuten gjorde Samuel Karlsson den otroligt viktiga 3-3-kvitteringen, faktiskt framspelad av målvakten Johan Bernmark. Med 16.16 på klockan gjorde Jim Johansson 4-3 – men nio sekunder senare lyckades Örnsköldsvik kvittera!

Det blev däremot TBS som lyckades dra det längsta stråt. Med en minut kvar gjorde Samuel Karlsson matchvinnande 5-4, och Jim Johansson fick även han bli tvåmålsskytt då han fastställde slutresultatet till 6-4 med 15 sekunder kvar att spela.

Bra av de notoriska målskyttarna Karlsson och Johansson att kliva fram när laget som bäst behövde det. Två spelare som man aldrig får lämna obevakade. TBS har gjort en bra säsong och ligger på en fin femteplats med 24 poäng inspelade.

***

TGC:s gentlemän gick på pumpen i Luleå. Efter en jämn match där ställningen var oavgjord inför den sista perioden så lyckades Luleå göra 4-0 i den sista perioden och vinna med 8-4.

Man låg under efter den första perioden med 4-2 och lagets mål hade då gjorts av Jim Johansson (mycket av detta namn, alltså) och Johan Hedlund-Forsberg. I den andra perioden gnetade man sig ikapp till 4-4 efter ett mål och en assist från Johan Nyléns klubba – assisten kom till Anders Sturesson som sköt sitt andra mål för säsongen.

I den sista perioden föll man ihop – kanske beroende på den något tio man starka (tunna) truppen.

TGC, som är inne i en något dålig trend för tillfället, ligger på sjätte plats i tabellen med 23 poäng.

***

Det mest intressanta från helgens division 1 – TGC och TBS får ursäkta – är den intressanta bottenstriden. IBK Luleå vann och så gjorde även Kiruna. Ett Kiruna vilka som väntat nu tagit in den gamle hockeyspelaren Niklas Strängdal för att försöka hålla sig kvar i serien. Strängdal hann med att bränna en straff i matchen mot Wibax, men gjorde ändå tre poäng i den viktiga 5-2-segern. Ett fysiskt monster att möta; och under de två matcher han hittills gjort har han sju poäng.

Såväl Jemtland som Wibax riskerar att dras in i striden om den sista nedflyttningsplatsen, även om jag tror fajten står mellan Luleå och Kiruna. Och i den striden tror jag på ett Kiruna med Strängdal. Där har TBS en jobbig match på söndag. Mot Kiruna, i Kiruna.