Iksu-torsk i sudden

Under måndagen spelades en repris av SM-finalen 2012 då KAIS Mora tog emot Iksu i Unihoc Arena. Hemmalaget fick till slut revansch efter 7-1-förlusten ifrån SM-finalen ifjol – trots att man tappat ett 4-1-överläge till 4-4 i den sista perioden. I förlängningen avgjorde Moras poängkung Sara Kristoffersson med sitt andra mål för kvällen.

Det var hemmalaget Mora som öppnade bäst och tog ledningen i den tredje matchminuten. Tidigare nämnda Kristoffersson knackade snyggt upp bollen till den offensiva backen Silvana Nötzli som sköt från halvplan förbi en skymd Malin Marklund i Iksus mål. Mora fortsatte vara det bättre laget i den första perioden, men i slutet tog Iksu över, ett övertag man tog med sig in i den andra perioden.

– Vi började inte så bra idag. Släppte in några enkla bollar. Mora är väldigt, väldigt effektiva medan vi behöver mer skott, säger Iksus Cassandra Edberg i en kommentar till TV4 Sport.

I den andra perioden kvitterade Iksu rättvist. Julia Nordin sprang sig fri – och sedan över – Moras duktiga målvakt Sandra Fredriksson  som inte kunde reagera då Victoria Wikström fick öppet mål. Ett tveksamt mål som domarna kanske borde dömt bort då Nordin låg över Mora-målvakten när Wikström fick bollen.

Iksu fortsatte sedan rada upp chanser och vara det bättre laget – men som en blixt från klar himmel kontrade Mora in 2-1. En fantastiskt fin och snabb kontring som började från eget hörn slutade med att Sara Kristoffersson inte gjorde något misstag fri med Malin Marklund.

KAIS Mora tog över efter målet och gjorde 3-1 i ett vackert 6 mot 5-spel när Iksu hade en avvaktande utvisning. Anna Wijk agerade skarprättare efter en krosspassning genom Iksu.  Bollen satt otagbart för Iksus målvakt. Innan perioden var slut hann Mora även med att skjuta 4-1.

– I andra perioden hade vi mycket boll men tyvärr så kom vi inte till så vassa lägen. Mora är sylvassa i sina kontringar och har väldigt bra avslutare, säger Iksus lagkapten Susanne Ekblom till Radiosporten.

Den tredje perioden var Iksus och redan efter 1.32 så gjorde Victoria Wikström sitt och lagets andra mål för dagen till 4-2, väldigt vackert framspelad av Julia Nordin. Iksu fortsatte vara det bättre laget och fick ännu mer utdelning när Cassandra Edberg sköt ett skott från backposition som letade sig i mål.

Cassandra Edberg fortsätter visa god form.

Edberg kom att spela en stor roll när Iksu tog ut målvakten och satsade på att spela 6 mot 5. Hennes framspelning till Therese Anderssons kvittering med 19.29 på klockan var helt fantastisk och räddade en poäng till gästerna.

–  Vi gör en fantastisk tredjeperiod när vi kommer ikapp, menar Susanne Ekblom.

I förlängningen var Mora det starkare laget, och Sara Kristoffersson avgjorde; inte helt oförtjänt. Mora är nog snarare bittra över att det inte blev tre poäng igår. Sara Kristoffersson var helt fantastiskt och det var rättvist att det var hon som fick avgöra för hemmalaget.

– Det var en väldigt svängig match där vi turades om att ha hand om taktpinnen. Det är surt att vi inte fick med oss tre poäng hem, men vi får ta med oss den tredje perioden, säger Susanne Ekblom till Radiosporten.

HIGHLIGHTS FRÅN MATCHEN FINNS HÄR!

***

I Iksu plussar jag Julia NordinCassandra Edberg och Malin Marklund från gårdagens match. Det är Nordin som ordnar fram Wikströms två mål och hon är alltid ett orosmoment för motståndarna med sina pigga ben. Edberg klev fram när laget som bäst behövde det med sitt mål och sin målpassning – den senare var i yttersta världsklass och lurade hela Mora-försvaret.

Malin Marklund gör en jättematch, och utan henne hade Iksu kunnat glömma en seger. Det ska nämnas att hennes motpart i Moras mål också var jättebra och även tilldelades pris som matchens främste (även om jag tycker Kristoffersson, Mora, skulle fått priset).

En jättebra match mellan två av de lag som mycket väl kan stå i Malmö när finalen ska avgöras. Båda lagen försöker spela en offensiv innebandy med den defensiva idén att försöka vinna bollen så högt upp som möjligt – vilket skapar en fartfylld innebandy när lagen möts. Det är sällan någon spelare får tid att vila när de har bollen.

Final i all ära, men just nu är väl känslan att lagen kommer att mötas i en semifinal om inte Mora kan ta sig förbi Djurgården i toppen. Skulle vara fantastiskt kul att följa en semifinalserie mellan Iksu och Mora, det är ett som är säkert.

Gårdagens match rätade inte ut frågetecknet för Iksus offensiv . Man har förtvivlat svårt att komma till klara chanser och det är alltför många skott som går i täckande försvarare eller utanför. Det är inte så långt till slutspel nu, och det börjar bli dags att sätta anfallsspelet.