När ska damernas SSL kapas?!

I samband med gårdagens inlägg om damernas SSL tog jag mig ytterligare en titt i backspegeln.

Jag har länge försökt propagera för att damernas SSL måste kapas ner till tolv lag.
Ingen gynnas av att det finns en solklar jumbo som i hårda drag skämmer ut sig själva och hela serien.

Vem vill gå och se en match som saknar spänning redan på förhand?
Det känns okej att detta kan hända i de lägre divisionerna. Där är det svårare att jobba fram en jämnhet. Men i landets högsta serie måste man få ställa krav.

12

 

 

 

 


 

Rätt antal lag i damernas SSL är ingenting annat än 12.

***

Sedan serien gjordes om till 2007 har jumbon tagit som mest 11 poäng.
Detta var 2009. I övrigt har vi några skrämmande dåliga resultat såsom Örebro, Lockerud, Skellefteå och Hammarby som vunnit blott två av 26 seriematcher under hela året.

2013 Linköping – i dagsläget 4 poäng
2012 Örebro – 6 poäng
2011 Lockerud – 6 poäng
2010 Skellefteå – 7 poäng
2009 Västerås – 11 poäng
2008 Boden – 8 poäng
2007 Hammarby – 7 poäng

***

Det går knappast att se en tydligare trend. Bottenlagen är inte tillräckligt bra.
Nu är det dags att kapa serien till tolv lag.

Om inte det känns som en bra idé så kan det vara läge att sluta slänga ut så många lag ur ettan för att få lite kontinuitet i serien. Detta i sin tur leder till en ökad jämnhet mellan lagen. För jumbolagen i ettan tenderar att vara rätt dåliga dom med.

Söderhamn har t ex vunnit exakt noll av femton matcher och snittat under tre mål per match framåt. Just sayin’…

2 kommentarer

  1. Kan bara hålla med i detta inlägg. Nog skulle man absolut kunna banta SSL på damsidan till 12 lag. Det sjuka är ju att det redan nu är väldigt svårt att ens ta sig upp till SSL (först vinna Division 1 och sedan komma 1:a eller 2:a i en kvalserie mot de andra division 1 vinnarna + nästa sista laget i SLL). Det är dessutom ganska svårt att ramla ur också eftersom endast sista lag i SSL åker ut direkt.

    På så vis kan man tycka att lagen som ändå tar sig upp bör vara bättre än de har visat senaste åren och bättre förberedda. Men känslan är ändå att skillnaden mellan toppen och botten i damernas SSL har blivit mindre med åren.

    Som tillägg kan nämnas att från och med nästa säsong kommer det ramla ur mindre lag i damettan i och med nya beslut efter tävlingskongressen. Det kommer ramla ur 3 lag utav 12 istället för 4 lag utav 12 som det är idag. Dessutom har kvalet upp till Division 1 stramats åt och det kommer bli tuffare att ta sig upp till 1:an, vilket är positivt (kommer bli två st play off möten för vissa lag och inga direktplatser upp till division 1 kommer att finnas, endast kvalplatser). Detta bör höja kvalitén på Division 1 serierna vilket i sin tur förhoppningsvis kan innebära att de lag som tar sig upp i finrummet är ännu bättre.

    Men att banta damernas SLL till 12 lag är absolut en idé om inte jämnheten och kvalitén på lagen i botten blir bättre.

  2. Man borde kanske skära ner på antalet lag i herrarnas SSL också. Det verkar vara ett par-tre stryklag där också varje år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *