City vann svängigt derby

Åskådarna i EXEL Arena fick se ett svängigt derby, och till slut var det Umeå City som stod som segrare, 8-10, efter att ha vänt ett underläge i den sista perioden.
- Jag tycker att vi var bättre sett över hela matchen, säger förkylde Erik Nilsson som under ett kort inhopp hann med att göra två mål.


Nilsson (t.v) och bloggens Jakob Arvidsson 2011.

City inledde bäst och tog tidigt ledningen i matchen. Erik Forsgren höll sig först framme och gjorde 0-1 framspelad av Kristoffer Rådström. Bara minuter efter tackade Forsgren för det genom att spela fram Rådström som sköt 0-2. Innan första periodens slut hann dock Thorengruppen både reducera och kvittera. Fredrik Ottosson och Jakob Arvidsson (ka-tjing!) agerade skarprättare.

I den andra perioden gjorde Umeå City ett ryck. Två snabba Citymål och en lika snabb Thorengruppen-reducering, i PP, följdes upp med ytterligare två mål från bortalaget Umeå City innan andra perioden var slut. 3-6 – och då kändes det som att City skulle avgå med segern.

- Det var ingen jättematch direkt, men jag tycker vi gör det bra när vi spelar fem mot fem. Thorengruppen är dock väldigt bra i power play, menar Erik Nilsson.

Men Thorengruppen – som har varit fantastiska i nästan samtliga tredjeperioder under säsongen – hade mer att ge. När klockan stod på 07.17 sköt Daniel Jernberg 7-6, och hemmalaget hade gjort fyra mål på kort tid och vänt på steken.

- Det kändes som att vi hade koll på det, men de gör mål i alla sina PP. Då blir det en comeback, säger Nilsson.

Till slut var det däremot Nilsson och Umeå City som fick det sista ordet. Johan Lindgren kvitterade, något turligt, till 7-7 innan Nilsson själv satte 7-8. När sedan Jesper Berglund satt på botbänken för en något tveksam utvisning sköt Mattias Hedlund det som kom att bli det matchavgörande målet.

Daniel Jernberg reducerade till 8-9 innan Erik Nilsson, som bara gjorde spelade under 15 minuters spel, fastställde slutresultatet 8-10 med sitt andra mål för aftonen.

- Jag tycker att vi gör det bra idag. Sett över hela matchen är vi bättre tycker jag. Sedan är det alltid kul att visa att vi är bra och att vi har där uppe (i tabellen, egen anmärkning) att göra. Bra för självförtroendet att vi får vinna en derbymatch, avslutar han.

***

Det kändes tydligt att Thorengruppen saknade Nicklas Forslöf, Joakim Lundberg och Andreas Carlbom. Tre spelare som varit tongivande under hela säsongen och som förstås hade gjort skillnad även ikväll.

Jag håller annars med Erik Nilsson som jag talat med. För det första i hans analys att det inte direkt kändes som någon supermatch – absolut inte – sedan i det att Thorengruppens power play är mördande vasst OCH att Umeå City var bättre i fem mot fem-spelet. Sett över hela matchen håller jag en City-vinst som rättvis, även om jag nog inte hade gnällt om Thorengruppen dragit det längsta strået. Det var små marginaler, vilket man ser i matchprotokollet.

Vad betyder det här för Umeå City, då? Ja, man får idag med sig en extremt viktig seger. Oavsett utgången i matchen kommer Thorengruppen bli tvåa i serien (och staden), men det här ger förhoppningar i City-lägret till nästa säsong. Det kommer bli ett öppet race även nästa år om vem som ska vara tvåa i staden efter IBK Dalen.

Även om Thorengruppen gjort en jättesäsong och känts extremt stabila får man inte räkna ut Umeå City. Det visade man ikväll.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>