Umeå Tingsrätt biföll Hagamannens begäran.

Umeå Tingsrätt biföll Hagamannens begäran. Därmed undanröjdes det tidigare beslutet av Övervakningsnämnden och som innebar att Hagamannen inte fick vistas i Umeå med kranskommuner under ett år efter sin frigivning. Det nya beslutet innebär att Hagamannen kan återvända till Umeå redan den 28 juli – samma dag som han släpps fri.

Jag vill påminna om den inplanerade manifestationen den 28 juli – mot det våld och sexuella övergrepp som drabbar kvinnor.

Som en av initiativtagarna vill jag understryka den balans på vilken manifestationen bygger. Det vi samlas för – på Rådhustorget den 28 juli kl 12.00 – är en manifestation mot våld och sexuella övergrepp. Det är också en manifestation i solidaritet med alla de kvinnor som dagligen drabbas av övergrepp från närstående, eller bekanta, män.

Jag publicerar här den text på vilken manifestationen bygger. Balansen i manifestationen kan alltså utläsas av nedanstående text.

”Manifestation mot våld och sexuella övergrepp – den 28 juli i Umeå

Den 28 juli släpps Hagamannen ur fängelset. Samma dag arrangerar vi en manifestation mot mäns våld och sexuella övergrepp mot kvinnor. Vi som står bakom initiativet agerar som privatpersoner och manifestationen är partipolitiskt obunden.

Hagamannen utförde under åren 1998-2005 en rad våldtäkter, våldtäktsförsök och överfall mot kvinnor i Umeå. Han dömdes till 14 års fängelse för sex brutala brott. Övergreppen skapade skräck och rädsla och gjorde en hel stad otrygg. Kvinnor varnades för att gå hem ensamma på kvällar och nätter. Män bytte sida på gatan för att markera att de inte förföljde kvinnor. Det var en rädsla som lamslog staden, och präglade oss alla.

Bara i fjol gjordes 13 630 anmälningar om misshandel i nära relationer i Sverige. I snitt dödas 20 kvinnor per år av en närstående. I fjol dömdes 320 män för våldtäkt mot kvinnor och barn. Antalet som dömdes för sexuellt utnyttjande och sexuellt ofredande är långt större. Men verkligheten är värre än vad antalet anmälningar och domar visar. Överfallsvåldtäkter och okända gärningsmän tillhör undantagen, oftast är förövaren en man som är välkänd för den som drabbas. Det våld och sexuella övergrepp som kvinnor utsätts för pågår varje dag, mitt ibland oss.

Vi som tagit detta initiativ vill understryka följande: Manifestationen äger rum den dag Hagamannen friges. Vi vet att umeborna aldrig mer vill känna den otrygghet som rådde under åren 1998-2005. Den här manifestationen riktar sig mot det våld och de sexuella övergrepp som drabbar kvinnor över hela Sverige, varje dag.

Idag handlar inte om att ropa hatiska paroller oavsett vad vi känner mot förövare. Idag, den 28 juli, är tanken att hålla en allvarlig manifestation som avslutas med en tyst stund – för att minnas och hedra offren och om att vi gemensamt ska hitta en väg framåt för att mäns våld och sexuella övergrepp mot kvinnor ska upphöra.

Alla som delar vår inriktning är välkomna.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>