Sociala medier är makt, och du bestämmer

[lyssna gärna på denna låt]

Båda våra morgontidningar toppas av Jimmys historia. Allt började med ett starkt inlägg på  Facebook och nådde ettan på båda lokaltidningarna, läs webbversionen här. Det visar förstås vilken makt våra sociala medier har idag. Vad ingen av tidningarna orkade eller ville resonera kring, vad jag har sett, var på det sätt som en enskild handläggare på Försäkringskassan också hängdes ut i Facebookinlägget. Det här visar tydligt både styrkan och svagheten med att vi nu själva har nya medel att nå ut.

Utan att ha någon som helst insyn i ärendet är det enda vi vet med säkerhet att handläggaren också är en människa med känslor. En tjänsteman som utför sitt arbete. Kanske jättedåligt kanske korrekt, men trots allt är hon en enskild ganska utsatt tjänsteman. Någonstans genomför hon ju trots allt ett beslut som våra folkvalda har beslutat att hon ska göra. Jag tror ändå att de flesta kan förstå att Jimmy hänger ut henne med namn. Han är ju så oerhört besviken och desperat, en besvikelse och sorg som är bortom alla ord och tankar. Givetvis inte konstigt med tanke på bakgrunden.

Min poäng är att vi andra också måste tänka på vad vi skriver. Och delar. Du blir en del av ett budskap så fort du delar med dig av någon annans länk. Det här är det fantastiska med sociala medier, men det kan också bli det förfärliga. Den här tjänstemannen är som sagt också en människa.

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men jag tycker att vi måste våga diskutera även baksidorna av den makt som de sociala medierna ger oss.

/ @jmjobring

1 kommentarer

  1. Det är en intressant frågeställning. Var går gränsen för vilka som kan ”hängas ut” och inte? Ingen skulle tveka att namnge en folkvald, för de har själv valt det. En chef på Försäkringskassan bör också acceptera det, men en handläggare? En lärare? En sjuksköterska?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *