Socialt umgänge tar tid. Och kostar pengar.

[dagens musiktips]

Det blir inte lättare precis. De företag och organisationer som kliver in i de sociala medierna idag måste ha tålamod. Det tar tid att bygga en relation. I riktiga livet. Och på nätet. Skillnaden är lite hårddraget att i livet utanför de sociala medierna kostar det ett företag enormt mycket reklampengar. I de sociala medierna har du med begränsade medel åtminstone en ärlig chans att bygga långsiktiga relationer med dina kunder.

Det är kanske åter dags för en klassik jämförelse  – ställ kostnaden för en helsida i DN mot att skapa innehåll i de sociala medierna. I runda slängar får du betala drygt 300.000 kronor för en helsida på helgen. I lika runda slängar kan du anställa någon med 20.000 kronor i lön i ett år.

Skärmavbild 2013-02-24 kl. 08.45.24

Skärmavbild 2013-02-24 kl. 08.48.00

Jämförelsen haltar givetvis stort, och 20.000 kr är förstås väl snålt. Du köper en helsida för att boosta din kampanj med ett snabbt meddelande och kicka igång någonting. Syftet med att underhålla dina sociala medier i ett år är förstås något helt annat. Men samtidigt är det exakt så här många företag räknar idag.

För många är det fortfarande samma budget vi pratar om. Det är inte många som har lyckats att vrida pengar från något annat håll än från marknadsavdelningen trots att sociala medier i dag borde finansieras av såväl kundtjänsten som personalavdelningen (HR) och mediakontakterna. För att inte tala om sponsring och företagets sociala ansvar (CSR) som i högsta grad är beroende av det sociala för att få utväxling på investeringen idag – t ex genom att hitta saker att engagera sig i och låta kunderna förstå och vara delaktiga i dessa åtaganden.

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men jag tror att många biter sig själv i svansen genom att fortsätta avvakta och inte avsätta medel för det sociala idag. Det blir inte lättare att kliva in i de sociala medierna i morgon. Det går inte snabbare att bygga relationer i de sociala medierna i morgon. Men om du börjar bygga idag kan du så smått börja njuta av frukterna redan i morgon, även om det givetvis är en långt mer långsiktig investering än så.

/ @jmjobring

Det här är inlägg 33 i mitt försök att blogga 100 dagar i rad tillsammans med ett gäng andra bloggare i Sverige under taggen #blogg100. Läs mer här

Vill du ha samtliga låtar jag har tipsat, och ska tipsa, om under #blogg100 kan du prenumerera på min Spotifylista: Social maskommunikation #blogg100

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>