Vem uppdaterar när du har kilat vidare?

[dagens musiktips]

Även om vi ska försöka leva alla andra dagar ska vi ju faktiskt dö en vacker dag. Och det är klart att vi vill fortsätta facebooka och tweeta även efter den dagen. Tydligen. Det finns faktiskt flera tjänster som går ut på just det – att du ska kunna skicka uppdateringar även efter att du har lämnat jordelivet.

Idag skriver till exempel Mashable om en ny tjänst som samlar tweets från dig när du lever för att se om mängden data vi efterlämnar kan ge oss ett liv efter döden. Den här tjänsten är vetenskapligt inriktad i samarbete med Queen Mary University i London, men det finns andra mindre vetenskapliga tjänster också.

Ifidie lanserades i januari förra året och är en tjänst där du låter några Facebook-vänner posta Facebookuppdateringar du har beslutat om innan du trillade av pinn. Du får utse tre polare som ska bekräfta din död. Efter din död då alltså, förhoppningsvis.

Skärmavbild 2013-02-27 kl. 13.50.41

Också finns det DeadSocial som fortfarande håller på att starta upp (ska lansera i mars enligt sajten) som är ett gratiskonto där du kan skicka ut meddelanden långt efter ditt eget bäst före-datum.

Skärmavbild 2013-02-27 kl. 13.53.58

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men det känns kanske lätt makabert idag, men funderar man några minuter så är det kanske inte så dumt. Vi har nya generationer som växer upp helt och hållet omgivna av sociala medier och för dem är fotoalbumen som jag bläddrar i för att minnas givetvis ersatta av helt andra saker. Det är förstås en stor mängd hipsterfiltrerade Instagrambilder, men också en massa statusuppdaterinar som kommer att bli deras minnesmärken.

Så, det är klart, har jag möjlighet att fortsätta gratulera dem på deras födelsedagar genom ett glatt ”Hurra, hurra, hurra!” på deras Facebookprofil efter att jag själv har gått bort så ska jag ju göra det. Eller ska jag det?

/ @jmjobring

Det här är inlägg 36 i mitt försök att blogga 100 dagar i rad tillsammans med ett gäng andra bloggare i Sverige under taggen #blogg100. Läs mer här

[dagens musiktips] är geniet Kleerups låt med Loreen, många ”ee” blir det och nu tog de sig in på min Spotifylista: Social maskommunikation #blogg100.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>