Så slipper du Facebooks rekommendationer för sidor

[dagens musiktips]

Häromdagen skrev jag om hur Facebook har börjat rekommendera sidor så fort du gillar en sida, jag tyckte det hela var lite vimsigt, läs hela inlägget här. Framförallt kan det under din sida hamna rekommendationer du kanske inte vill bli förknippad med. Mitt exempel var ju ganska harmlöst i form av att ”Bra mat från Lantmännen” till exempel rekommenderade ”Vendelas telefonbyrå”…

Skärmavbild 2013-02-19 kl. 08.17.22

Lantmännen hörde faktiskt av sig efter min bloggning, vilket ju var lite vaket, se konversationen nedan. Det visar att Lantmännen skannar av vad som sägs om dem på Twitter, skulle jag tro ;)

Skärmavbild 2013-02-28 kl. 08.20.54

Men, nu upptäckte jag att det faktiskt finns ett sätt för dig som sidägare att slippa vara med som rekommendation. Du tappar förstås samtidigt att du kan rekommenderas på någon annans sida. Men det kanske det är värt för att slippa associeras med okända, valet är ditt. Gå in på ”Redigera sidan” och ”Hantera aviseringar”, se nedan.

Skärmavbild 2013-02-28 kl. 08.14.17

På den följande sidan klickar du helt enkelt ur den översta rutan där det står ”Inkludera [sidnamnet] när liknande sidor rekommenderas för användare på en sidas tidslinje”. Och vips så blir du inte rekommenderad, och framförallt du slipper att rekommendera underliga sidor du oftast inte har någon som helst koppling till.

Skärmavbild 2013-02-28 kl. 08.15.08

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men jag tror att Facebook måste ha en bättre dialog med oss sidägare om de förändringar de genomför. Inte för att de måste, de får givetvis göra vad de vill med sin egen plattform, men för att visa lite god vilja. Inte minst tror jag att Facebook efter börsnoteringen har ögonen på sig och måste börja agera förtroendeingivande gentemot de kommersiella aktörerna som ska skapa värden för bolaget. Det här var inte ett led i den riktningen. Slarvet med statistik som skedde häromdagen bidrar ju inte heller direkt till att öka förtroendet.

/ @jmjobring

Det här är inlägg 37 i mitt försök att blogga 100 dagar i rad tillsammans med ett gäng andra bloggare i Sverige under taggen #blogg100. Läs mer här

[dagens musiktips] är sköna Geto Boys från 1991, som jag blev påmind om genom att lyssna på briljanta ”Rolling Stone’s Greatets Hip-Hop Songs Of All Time”. Min Spotifylista för denna blogg hittar du här: Social maskommunikation #blogg100.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>