Är våldtäkt ett påhitt?

Våldtäktsförsök. Alltså ett försök att våldta en annan människa, kvinna eller man, är lagligt i Sverige 2012. I alla fall är det lagligt för en 61-årig man som friats i Örebros tingsrätt. Denne man har försökt våldta en kvinna som varit man. Hon har genomgått hormonbehandling och hennes identitet är en kvinnas. Den 61-årige mannen har överfallit och misshandlat henne brutalt. Hans intention var att våldta just henne och det finns inga tvivel om att 61-åringen ser på kvinnan som just kvinna. Hennes expojkvän blev lyckligtvis vittne till händelsen och kunde stoppa övergreppet.

Kvinnan som genomgått behandlingar under flera år för att uppnå rätt könsidentitet är rent fysiskt en man, det vill säga att hon saknar slida. Detta är orsaken till att tingsrätten väljer att döma 61-åringen för misshandel istället för våldtäktsförsök. Försöket hade aldrig kunnat leda till en fullbordad våldtäkt menar tingsrätten. Läs artikel om händelsen här och krönika här.

Så – det går alltså inte att våldta vare sig män eller kvinnor. I alla fall inte i Örebrotrakten. Det här resonemanget gör mig så rädd. Jag är medveten om att det finns väldigt många människor som har fördomar om HBTQ-personer och dem som byter kön. Säkert har jag det också. Oftast handlar ju fördomar om rädslor och okunskap. Ska vi tillåta vårt rättssystem att döma andra utifrån fördomar och okunskap? Eller handlar det om idioti? För det är alltså okej enligt vårt rättssystem att försöka våldta en annan människa. Idiotiskt!

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *