Lucka 16



Glöm inte bort att umgås med dem du tycker om bland alla förberedelser inför jul.
Bjud vännerna på glöggfest och lägg det på den nivå som passar dig – huvudsaken är
ju att man träffas. Jag väljer att ta en nyzeeländsk paradrätt till bordet. Prova den ljuvliga pavlovan som passar till alla kalas. Den är superenkel att göra och går dessutom att förbereda flera dagar innan. Lägg dina favoritbär på och jag lovar att det blir succé.
Se alla recept här nedan.
Alla bilder är tagna av den eminenta fotografen Erik Åström.

Julpavlova
Ingredienser:
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 msk maizenamjöl
1 tsk ättikssprit (12%)
3 dl vispad grädde
juice från en halv citron
2 granatäpplen
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 140 grader.
2. Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen.
3. Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit och rör om väl.
4. Fös ut smeten på en mjölat bakplåtspapper i en jämn cirkel. Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter.
5. Stäng av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen i minst ett par timmar eller över natten.
6. Pressa en halv citron och ett halvt granatäpple. Koka upp juicen och låt bubbla i flera minuter tills saften tjocknat lite.
7. Ta ut fröna från resten av granatäpplena.
8. Bred vispad grädde på tårtbottnen. Lägg sedan på granatäppelfröna och ringla sedan juicen över. Servera!

Kanelhjärtan
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 krm salt
200 g kylskåpskallt smör
2 äggulor
strösocker och kanel att strö över kakorna
Gör så här:
1. Mät upp alla ingredienser till degen i en matberedare och kör snabbt ihop till, eller nyp ihop den för hand.
2. Låt degen vila kallt i minst 30 minuter. Om den hinner bli för hård är det bara att arbeta den på bakbordet tills den blir smidig igen.
3. Kavla ut degen ca 2 mm tjock på mjölat bakbord. Ta ut hjärtan med en pepparkaksform och lägg kakorna glest på bakpappersklädda plåtar.
4. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 200 grader i ungefär 6 minuter. Blanda under tiden strösockret med lite kanel och strö över kakorna så fort de kommit ut ur ugnen. Låt svalna.

Pepparkaksstänger
Ingredienser:
Pepparkaksdeg
1 ägg
pärlsocker
Gör så här:
1. Kavla ut degen på bakplåtspapper till en cirka 15 cm lång och 4 mm tjock platta.
2. Pensla degen tunt med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
3. Skär degplattan i ca 5 mm breda stänger och fös isär dem med hjälp av kniv.
4. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader tills kakorna är gyllenbruna. Ta ut ur ugnen
och låt svalna.
5. Servera i ett högt glas eller fin vas.

Mammas saffransskorpor
Ingredienser:
2 ägg
2 dl strösocker
1 gr saffran
1 hg rumsvarmt smör eller margarin
1 hg hackade hasselnötter
4 dl fint eller vanligt vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här:
1. Vispa ägg, socker och saffran pösigt.
2. Tillsätt smör i klickar som röres om.
3. Rör ihop alla ingredienser till en deg.
4. Forma till tre längder som plattas till lätt.
5. Grädda i 200 grader i 15 minuter mitt i ugnen. Låt längderna svalna lite och skär sedan till skorpor.
6. Rosta dem i 200 grader i cirka 5 minuter.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *