Lucka 22



Det här brödet passar året om, men är väldigt gott på julbordet och kompletterar det mer vanliga tunnbrödet och vörtlimpan (som jag för övrigt skrivit om i lördagens Folkbladet, med recept och allt). Våga experimentera och använd dig av frukt och nötter du tycker om. Receptet ger två limpor. Istället för den traditionella skinkmackan så kan du avnjuta det här brödet med smör, ost och kanske lite fikonmarmelad.

Johannas bröd
Ingredienser:
1 liter naturell yoghurt
2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 dl skalade solrosfrön
2 dl russin
2 dl hela hasselnötter
1 påse torkade fikon och/eller 1 påse torkade aprikoser och/eller 1 påse torkade plommon.
Gör så här:
1. Blanda bikarbonat, salt och mjölet.
2. Slå i yoghurt och sirap och rör ihop.
3. Grovhacka hasselnötter, fikon och aprikoser och blanda i degen. Rör ordentligt.
4. Smöra två avlånga brödformar och strö i solrosfrön.
5. Fördela smeten i formarna. Banka formarna i bänken för att jämna till. Strö över solrosfrön.
6. Grädda i 200 grader i 60 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *