Mor lilla mor, vem är väl som du?

Bakverk *** Local Caption ***
På söndag är det alla mammors dag och varför inte baka en kaka att bjuda henne på? Den här goda chokladkakan är hämtad ur boken ”Liten kaka: småkakor, pajer och andra söta bakverk” av Emelie Holm.

Chokladkaka med vit chokladganache
Kaka
Smör till formen
2 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 dl gräddfil
1 dl rapsolja

Vit chokladganache
3 dl vispgrädde
300 g vit choklad

Kaka
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform som rymmer 1,5 liter.
2. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och fluffigt.
3. Sikta ner mjöl, kakao, bikarbonat och salt i en bunke.
4. Tillsätt mjölblandning, gräddfil och olja i äggvispet genom att varva ingredienserna och blanda på låg hastighet.
5. Häll smeten i formen och grädda i cirka 50–60 minuter. Stick ner en sticka i mitten av kakan, när den är torr är kakan färdig.
6. Ställ kakan på ett galler och låt svalna helt i formen. Vänd den sedan upp och ner och knacka försiktigt ut den.

Vit chokladganache
1. Värm grädden i en kastrull.
2. Bryt chokladen i bitar och lägg en bunke. Häll över den varma grädden och blanda tills chokladen har smält.
3. Låt ganachen bli ljummen innan du häller den över kakan.

Tips: När jag bakade kakan gjorde jag bara en tredjedel av receptet på ganachen och det räckte väl. Häll gärna ganachen över kakan vid servering. Vill man inte ha ganachen på kakan kan man servera den vid sidan om i en fin kanna. Det går även bra att använda mörk choklad. Garnera kakan med bär om du vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *