KU, en politisk teater

Konstitutionsutskottet (KU) är ett utskott i Sveriges riksdag med uppgift att bereda frågor och väcka förslag av konstitutionell och förvaltningsrättslig betydelse, samt att granska statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning. Utskottets verksamhet regleras i Regeringsformen och Riksdagsordningen. Detta är den officiella beskrivningen av KU:s roll.

Nu har det inte blivit så i verkligheten utan KU har blivit en politisk teater. Bara det faktum att blockpolitiken finns även i KU gör att anmärkningarna som framförs är politiserade och därmed mindre trovärdiga. Även det faktum att en minister kan undgå anmärkning om den tillhör ett visst block är anmärkningsvärt och allvarligt därför bör KU reformeras och om möjligt avpolitiseras. Granskningen av NUON-affären är ett exempel på att politiseringen är ett problem. Även i Tolgfors-affären fanns anmärkningsvärda styrningar framförallt från moderaterna som även då fick de övriga partierna i Alliansen med sig. Man frågar sig om valda kvinnor och män verkligen tar sina uppdrag på allvar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>