Alliansen minskade på välfärden

Vi har kunnat konstatera att Alliansen minskade på kostnaderna för bl.a. välfärden för att kunna finansiera jobbskatteavdragen. Även många andra sektorer fick mindre anslag och en del verksamheter fick dra ner på kostnadssidan för att på så sätt spara pengar åt staten. Följaktligen fick Anders Borgs ekonomiska politik fullt genom slag. Hans plan lyckades. För Alliansen i sin helhet verkade jobbskatteavdragen vara viktigast.

Nu är situationen den att de många bristerna som Alliansen skapade måste repareras på något sätt så frågan är om det finns vilja och ekonomiskt utrymme till att avhjälpa skadorna. Att ta tillbaka jobbskatteavdragen är inte en framkomlig väg utan ekonomin måste saneras genom att alla avdrag ses över och begränsas samtidigt som att skattehöjningar måste till för att den vägen ta tillbaka något av jobbskatteavdragen. Det måste införas en skatt på bankernas orimliga vinster, skatt på lyxvaror och miljöbelastande fordon. Fastighetsskatten bör införas då det är en skatt som ingen kan fiffla med. Även andra skattejusteringar kan komma att införas. Ränteavdragen för bolånen måste minska genom avtrappning under en tioårs period.

Alliansen offrade välfärden och försämringar i många samhällsfunktioner för att finansiera jobbskatteavdragen. En omöjlig politik som både Reinfeldt och Borg insåg.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>