Riskkapitalbolagens brist på etik och moral.

Åtta av tio välfärdsföretag ägs av riskkapitalbolag. Skolor, vårdcentraler och omsorg samlas i allt större koncerner medan vinsterna försvinner till anonyma bolag i skatteparadis. Detta har skett i stor utsträckning i borgerligt styrda kommuner och landsting påhejade av Alliansen. Riskkapitalbolagen som verkar i välfärdssektorn har en säker inkomstkälla nämligen staten. Det minimerar riskerna. En gemensam nämnare för alla riskkapitalbolag är att de betalar relativt låg skatt. Genom räntesnurror har de lyckats begränsa skatten till ett minimum. Begreppen etik och moral saknas i deras ordlista.

Som exempel kan nämnas att ett företag med en omsättning 6,3 miljarder kronor gör en vinst på 35 miljoner kronor men betalade bara 357 000 kronor i skatt. Ett annat företag hade en omsättning på 4,7 miljarder kronor och en vinst på 434 miljoner kronor betalade 2,8 miljoner kronor i skatt. Listan kan göras lång men gemensamt för dessa företag är deras jakt på maximala vinster kombinerat med minimala insatser.

 De tio största välfärdsföretagen är: Vardaga, Academedia, Praktikertjänst, Capio, Aleris, Humana, Frösunda, Olivia, och Unilab.

 

1 kommentarer

  1. Sannolikt blir Staten eller samhället inte fattigare eftersom vinsterna skapas genom stordriftsfördelar och skickligt management. Synpunkter på den aggressiva skatteplaneringen kan man dock ha.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>