KD, det religiösa högerpertiet

KD är ett socialkonservativt, kristdemokratiskt politisk parti och har sitt främsta fäste hos vissa frireligiösa grupper inom främst Pingströrelsen och delar av Missionskyrkan. Det avspeglas främst på orter som har frireligiösa kristna traditioner. Dessa grupper är till viss del även värdekonservativa men framför allt konservativa i familjefrågor och frågor om sexuell läggning. Efter den interna striden om partiledarposten mellan Odell och Hägglund har partiet orienterat sig mot dessa grupper. Denna kursändring har fått grupper som tidigare röstat på KD och som har liberalare värderingar nu bytt parti till både M och Fp. Även vissa konservativa väljare har stött KD i vissa frågor som tilltalat dem. De kvarvarande kärnväljarna i KD utgör en för liten grupp för att partiet skall komma in i riksdagen så kursändringen blir ett sänke för partiet.

Vi minns hur Alf Svensson insåg att vissa konservativa inslag i politiken skrämde tänkbara väljare och borde därför anpassas för att bli gångbara för inträde i Riksdagen. Det lyckades också 1985. Göran Hägglund fullföljde den ändrade inriktningen på politiken. Han fick dock kämpa mot den konservativa gruppen i partiet som ville ha en mer religiös framtoning. Efter partiledarbytet 2015 blev Ebba Bush Thor partiledare. Hon har en klart konservativ inriktning så partiet kommer förmodligen att återgå till sina tidigare värderingar när det gäller den kristna människosynen och värdegrundsfrågorna. Den utvecklingen är ytterst vågad då den prövades under lång tid före inträdet i riksdagen. Alf Svensson vet.

2 kommentarer

  1. Vad grundar du påståendet att kd har fäste i pingstkyrkan och att frireligiösa är konservativa i frågor om sexuell läggning?

    • Hej!
      Bra att du reagerar, det är meningen. I övrigt finns det att läsa på ställen där partiets politik har analyserats. Det är inte överraskande för det är många i KD som inte gillade Alf Svenssons ”städning” i partiet för att komma in i Riksdagen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>