Välfärdsföretagens vinstmöjligheter.

Vinster i välfärden har under lång tid debatterats i media och i politikervärlden. Den blossar upp varje gång en verksamhet har drabbats av någon vårdskandal. Många anser att ett företag bör få göra vinst för att kunna utveckla sin verksamhet. En del menar dock att vinsterna skapar en drivkraft som ytterst kan skada vårdtagare om vinstkravet drivs för hårt. Av en helt annan upp-fattning är de som vill helt förbjuda vinster i den skattefinansierade välfärdssektorn.

Alla företag har en ambition att ständigt utveckla och förbättra verksamheten för att brukarna skall få det bättre. Denna ambition bör gälla både kommunala och privata verksamheter. Ständiga förbättringar ingår som bekant i kvalitetssystemet. När det gäller vinsterna så framstår de privata företagen som mest vinstbenägna. Den kommunala verksamheten har vårdtagarnas väl och ve som drivkraft. Effektiviseringar kommer därutöver för att minska kostnaderna för huvudmannen. Om den kommunala verksamheten behöver stimulans bör kanske någon form av bonus införas för att få jämställdhet mellan näringarna.

Riskkapitalbolagen bör förbjudas i välfärdssektorn. Deras affärsidé passar inte verksamheter där människor kan fara illa av vinstbenägna ägare som dessutom gör allt för att föra ut vinsterna ur landet för att slippa skatt. De är inte till nytta för vårt samhälle.

De seriösa välfärdsföretagen fyller väl sitt åtagande. De vinster de gör bör återinvesteras i verksamheten. Samhällets kontrollorgan bör genom inspektioner kontrollera verksamheterna. Det bör kanske införas någon form av licensiering av utförarna i syfte att skapa bra förutsättningar för att upprätthålla en god kvalitetsnivå i verksamheten. Att helt förbjuda vinster gagnar nog inte verksamheterna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>