Islam i kris

Det är synnerligen uppseendeväckande att muslimska länder har krig eller inhemska problem som gör att medborgarna flyr. Religionen tycks inte förmå människorna att enas utan det är splittring som pågår. Har Islam sådan negativ påverkan på människorna att det skapas inbördes fejder som leder till terror för att nå herraväldet då är det allvarligt för övriga världen. Annars borde religionen vara den enande kraft som skapar goda förutsättningar för fred och försoning men kanske inte inom Islam. Nu är det ju så att alla religioner har uppdelningar i sekter av allehanda slag så det är ganska normalt. Men att det kommer till regelrätta stridshandlingar är ytterst ovanligt.

IS eller Isis har sin vagga i Irak där grundaren ABU-Musab al-Zarqawi från Hussein-tiden 2003 – 2006 organiserade en ny ”islamsk” gren som var ytterst våldsbenägen. Med sina extrema tolkningar av sharialagarna så utövade de terror, våld och avrättningar av de människor som inte delade deras tro. Organisationen hade nära kopplingar till al-Qaida men hade en betydligt grymmare och våldsammare behandling av oliktänkande. Man kan knappast tro att IS har någon religion att förhålla sig till utan det är en ren terrororganisation utan religiös förankring. Om de åberopar någon religion så måste djävulen vara inblandad.

Stödet till IS från Saudiarabien har varit växlande. Till en början ville de använda IS för att störta Assad i Syrien men numera är stödet borta. Det bör dock observeras att Saudi-Arabien använder samma våldsmetoder som IS inom landet så det finns vissa beröringspunkter. Vi minns den unge mannen som skulle få 1000 piskrapp, 50 piskrapp i veckan som straff för att ha bloggat negativa åsikter om Islam. Det är visst en benådning på gång p.g.a. omvärldens reaktioner. Västvärlden har en klar uppfattning om IS. Organisationen måste bekämpas. Det skulle gagna muslimerna om de aktivt tog avstånd vid varje terrorhandling av IS.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>