Vattenfalls förvaltning

De senaste 15 åren har Vattenfall genomgått en förändring som många trodde skulle gagna och utveckla företaget. I stället blev det tvärtom. Att växa utomlands var en idé som både vd, styrelse och vissa politiker var besjälade av. Köpet av tyska kolkraftverk var en sådan affär som så småningom skulle bli en black om foten. Köpet av NUON blev ytterligare ett bevis på bristande kompetens. Med en vd som inriktade sin verksamhet på begränsat underhåll av samtliga anläggningar för att öka möjligheterna att köpa företag utomlands blev det så småningom raka vägen till haveri. Dessutom byggde företaget ett nytt huvudkontor i Solna då det gamla huvudkontoret i Råcksta ansågs för simpelt för vd, kostnad ca. 1 miljard SEK.

Den senaste uppgiften att företaget avser flytta en organisation med 40 anställda från Jokkmokk till ett låglöneland är ett av de förslag på besparingar som kommer 2017. Ca 2000 anställda skall bort för att räta upp den skadade ekonomin. Att Vattenfall måste rationalisera är ett faktum. Företaget lever med gamla strukturer som fungerade vid högkonjunktur men klarar inte den lågkonjunktur vi nu har. Underlåtenhetssynder från förr kommer nu upp till ytan och belastar verksamheten. Nu får vd och styrelse städa efter andra vars förvaltning av bolaget icke fungerade enlig vedertagna regler och bestämmelser. Ett icke avundsvärt arbete väntar för att återställa Vattenfall AB till ett fungerande statligt bolag med normal avkastning. Lite benchmarking kan kanske vara till hjälp.

Regeringen bör ålägga alla statliga bolag och myndigheter samhällsansvar. Även utlokalisering av statliga bolag och myndigheter bör påbörjas.

2 kommentarer

  1. Jag har svårt att tänka mig att kostnaden för ett nytt kontor, som du beskriver, var/är en miljard kronor. Möjligen var det investeringen som uppgick till detta belopp. Kostnaden blir i så fall blir väsentligt lägre. Så här i efterhand kan man kritisera de affärsplaner som lades upp i början på 2000-talet och som i slutändan skulle ta Vattenfall till Europas ledande/största energibolag. Man kan förstå att lockelsen var frestande då Vattenfall var rena rama sedelpressen.

    • Hej! Det nya kontoret i Solna kostade över 1 miljard kr. det finns uppgifter på nätet så det är inte gripet ur luften.
      Med vänlig hälsning
      Klas Viberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>