Fusket breder ut sig

Tidigare avslöjade VK om fusket med skattemedel inom Samhällsbyggnadskontoret i Umeå. I den efterföljande debatten har ansvariga försökt tysta ner fusket genom att starta en intern utredning. Nu när fusket har kommit till allmänhetens kännedom försöker ansvariga dölja fakta genom en intern utredning. Mycket anmärkningsvärt. Kommunfullmäktige har ju revisorer som skall granska verksamheterna men de tycks inte, under de 6 år som avarterna har förekommit, ha upptäckt slöseriet. Hur förklarar man det?

Nu senast är det Svenska Kommun Försäkrings AB som hamnat i blåsväder p.g.a. slöseri med skattemedel vid fester med alkoholförtäring samt köp av bilar till anställda. Nu går styrelseledamöter ut och uttrycker chock över det journalister har att berätta. Vd:n har tagits ur tjänst tillfälligt och en utredning skall påbörjas. Det som förvånar är styrelsens okunskap om den verksamhet de ansvarar för. Verksamheten måste väl ändå i vanlig ordning upprätta budget och bokslut samt en verksamhetsberättelse. Där borde det framgå vart pengarna tar vägen. Vidare måste väl styrelsen ha upprättat styrdokument och policy som borde ha förhindrat avarterna. Om inte så är det en stor brist som kan ha bidragit till slöseriet.

Det verkar som att slöseri med skattemedel är vanligt förekommande så därför måste revisorernas roll kraftigt förstärkas för att säkra en sund hantering av medborgarnas pengar. Detta gäller generellt i samhället.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>