Friskvårdstimme eller inte för anställda.

Det råder en övertro på att en friskvårdstimme skulle minska sjukfrånvaron. De personer som motionerar regelbundet behöver ingen friskvårdstimme. De personer som verkligen skulle behöva motionera utnyttjar inte friskvårdstimmen, de vill ofta inte. Om timmen förläggs vid arbetsdagens slut går de flesta hem. Det är den krassa verkligheten.

För att minska sjukfrånvaron krävs helt andra åtgärder på arbetsplatserna. Personalens kunnande måste tas tillvara på ett mycket bättre sätt, arbetsorganisationen bör i samråd förbättras, återkommande utbildning av både chefer och personal bör införas, personal-vårdande insatser och återkommande hälsokontroller för alla. Forum för psykosociala frågor bör inrättas för att komma tillrätta med mobbning och dåligt arbetsklimat. Ständiga förbättringar enligt gällande kvalitetsprogram bör tillämpas i alla sammanhang och på alla nivåer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>