Umeå kommuns organisation

Det tycks råda en påtaglig oordning när det gäller upphandling av varor och tjänster inom kommunen. Många tycks av någon anledning besitta rätten att göra upphandlingar utan att ha tillräckliga kunskaper. De senaste åren har exemplen duggat tätt och de beskrivna fallen har förvånat många.
Sist i raden är avtalet med Glasmästeriet i Umeå. Kommunen träffar avtal medan tjänstemän gör upphandlingar på sidan om. Det är ytterst anmärkningsvärt och oseriöst. Nu säger en tjänsteman att det kan vara svårt att förmedla ingångna avtal till alla inom en så stor organisation. Man häpnar. Uttalandet tyder på en påtaglig oreda inom kommunförvaltningen som kostar kommunen pengar.
Ansvariga bör fundera över sina tillkortakommanden och med kraft genomföra en total genomgång av upphandlingsrutinerna samt namnge de personer som har befogenheter att göra upphandlingar. Dessa personer måste då utbildas. Det är ytterst angeläget att kommunen behandlar företag och entreprenörer seriöst och med respekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>